Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica smrti

Sjećanje na Anu Lendvaj: Bila je neprikosnoveni autoritet, likovna i modna, ali i književna kritičarka

Zagreb: Poznati na modnoj reviji Avangardna moda osamdesetih
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
23.02.2023.
u 16:18

U vremenu u kojem se novinarsko iskustvo sve manje cijeni, Ana Lendvaj je bila iznimka. Njezina erudicija i ukus za lijepo i novo, njezina trajna otvorenost prema mladim, kreativnim ljudima i praksama otvarali su joj novinske stranice mnogih specijaliziranih časopisa, novina, priloga

Prošlo je sedam godina od smrti naše modne kritičarke Ane Lendvaj, ali sjećanja ne blijede. Ana je bila ona tiha sila, i neprikosnoveni autoritet, koja je revije pratila pomno, s blokom i olovkom u ruci, kritičarka koja je obavezno prije svake revije obišla kreatore u backstageu, razgovarala o inspiracijama za nove kolekcije, ali i rukom opipala materijale od kojih su te kolekcije sašivene.

Bila je likovna i modna, ali i književna kritičarka te rijetko svestrana novinarka koja je profesionalno bila vezana uz Večernji list od 1975. godine pa sve do smrti, dakle više od četrdeset godina. U vremenu u kojem se novinarsko iskustvo sve manje cijeni, Ana Lendvaj je bila iznimka. Njezina erudicija i ukus za lijepo i novo, njezina trajna otvorenost prema mladim, kreativnim ljudima i praksama otvarali su joj novinske stranice mnogih specijaliziranih časopisa, novina, priloga. U spomenu na Anu Večernji list pokrenuo je Modnu nagradu Ana Lendvaj.

Ideju o nagradi je prvi izgovorio Vinko Filipić, organizator Fashion.hr-a, a objeručke ju je prihvatio Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista. – Ana Lendvaj bila je novinarsko ime u svim područjima kojima se bavila, najveće novinarsko ime. Ali upravo je ona modu, još tamo krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća, ugurala na stranice dnevnih novina, na stranice Večernjeg lista, što je nakon toga postala uobičajena praksa. Stoga Večernji list pokreće Modnu nagradu “Ana Lendvaj”, onu o kojoj odlučuju istaknuti modni novinari – istaknuo je Dražen Klarić.

Godine 2017. modni duo I-gle, 2018. Juraj Zigman, 2019. duo Klisab, Robert Sever za 2020. i 2021. godinu, kada smo zbog pandemije koronavirusa objedinili dvije modne godine u jednu nagradu. Modnu nagradu Ana Lendvaj Večernji list osnovao je u spomena na svoju legendarnu novinarku i modnu kritičarku, a dodjeljuje se od 2017. za najbolju modnu kolekciju predstavljenu određene godine.  A onda je zbog pandemije koronavirusa 2020. godine svijet stao. Posustala je čak i moda, jer mnogi su dane u izolaciji provodili u trenirkama, jeansu i strahovima.

Zbog toga, kao i posvemašnjeg nedostatka novih kolekcija (nadamo se) taj jedan jedini put Modna nagrada Ana Lendvaj je postala bijenalna. Žiri modnih novinara je tako birao najbolju kolekciju za 2020. i 2021. godinu kada smo zbog pandemije koronavirusa objedinili dvije modne godine u jednu nagradu, ta je nagrada pripala Robertu Severu. Osvojio ju je svojom ljetnom kolekcijom iz 2021. godine, kreacijama s kojima je slavio optimizam i životnu sreću. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije