Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUŽBENO ZAVRŠIO ŠTRAJK

Sindikat holivudskih glumaca potpisao je trogodišnji ugovor s najvećim filmskim studijima

Foto: Reuters
1/6
06.12.2023.
u 23:30

SAG-AFTRA je objavio da je 78 posto njegovih članova koji su glasali podržalo sporazume s kućama kao što su Netflix Inc, Walt Disney Co i drugim članovima Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP, Alliance of Motion Picture and Television Producers).

Sindikat holivudskih glumaca SAG-AFTRA potpisao je trogodišnji ugovor s najvećim filmskim studijima u utorak čime je i službeno okončan najdulji štrajk koji je šest mjeseci paralizirao filmsku i televizijsku produkciju. SAG-AFTRA je objavio da je 78 posto njegovih članova koji su glasali podržalo sporazume s kućama kao što su Netflix Inc, Walt Disney Co i drugim članovima Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP, Alliance of Motion Picture and Television Producers). Zaključen nakon 118 dana štrajka, sporazum donosi znatno povećanje plaća, posebne nagrade za glumce u filmovima ili serijama koje dožive velik uspjeh u prikazivanju, te konačno zaštitne mjere pri korištenju umjetne inteligencije (AI) u filmskoj produkciji.

VEZANI ČLANCI

Članstvo sindikata SAG-AFTRA stupilo je u štrajk u srpnju, a prvi dogovor sa studijima postignut je u studenom te su glumci odmah počeli snimati. Ove godine štrajkali su i scenaristi koji su to učinili prije holivudskih glumaca. Nakon pet mjeseci štrajka pisci filmskih scenarija prihvatili su novi ugovor s 99 posto glasova.  Neki se glumci žale da novi ugovor ne jamči dovoljno zaštite od umjetne inteligencije. Prema odredbama ugovora studij moraju zatražiti dopuštenje poznatih glumaca da se koriste digitalnom sličnošću i da im plate takvo korištenje. 

Kritičari se žale da tekst ugovora ovako kako je sročen omogućava "stvaranje sintetičkih izvođača" što bi u konačnici moglo ukloniti potrebu za glumcima od krvi i mesa. Štrajk scenarista i glumaca pogodio je velike dijelove filmske i televizijske produkcije, prekinuo je emitiranje poznatih emisija i primorao  RTV kuće da jesenski program popune reprizama i prikazivanjem reality showa. 

VIDEO Miša Grof odgovorio Nikolini Pišek

Ključne riječi

Komentara 3

DT
denis_test
15:54 07.12.2023.

bome je

DT
denis_test
15:54 07.12.2023.

da

DT
denis_test
15:53 07.12.2023.

zanimljivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije