Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRBNIŠTVO

Mučna bitka za sina: Kako je Milan nasamario Severinu

Severina Kojić i Milan Popović
Foto: PIXSELL
1/4
18.06.2017.
u 17:46

Severina se nada rušenju presude da sina ne smije viđati 200 dana na godinu ni s njim kontaktirati

Severinu Kojić (45) odluka Općinskog suda je šokirala, no ona zna s kim ima posla. Optimistična je jer vjeruje da će se sve na kraju dobro završiti. Aleksandar je već ispituje zašto ne može biti s mamom nego sve više vremena provodi s ocem, rekao je izvor blizak pjevačici, pišu 24 sata.

Prije mjesec i pol dana Milan Popović (51) s ročišta, koje je trajalo pola sata, izašao je nasmijan. Severina Kojić (45) tog jutra nije došla na zagrebački Općinski građanski sud jer je otputovala u Ameriku na zakazanu turneju. Poslije je saznala da je sutkinja Verica Nikić donijela privremenu mjeru prema kojoj Aleksandar (5) jedan tjedan živi s njom, a jedan s Popovićem.
Nadalje, dječak će jedan tjedan u srpnju i jedan u kolovozu provesti s njom, a ostalo vrijeme s ocem. Sutkinja je odlučila da Severina 200 dana na godinu ne smije vidjeti sina ni u vrijeme dok je s ocem s njim kontaktirati. Njezin odvjetnički tim na čelu s Darijem Budimirom žalio se na odluku sutkinje Verice Nikić Županijskom sudu. Vjeruju da će taj sud do sredine srpnja odbaciti tu privremenu mjeru. Zasad dječak tjedan dana živi s majkom, a tjedan dana s ocem.

– Nije istina da je Severina izgubila skrbništvo, kako se to tvrdi u srpskom tabloidu prepunom neistina. Istina je da je donesena mjera koja je izvan svih zakonskih propisa i koju ne bih komentirao, a pogotovo zato što ju je donijela sutkinja Nikić – rekao je menadžer pjevačice Tomislav Petrović. Dodao je kako je ista sutkinja donijela presudu koju je poslije promijenio Županijski sud, a kojom je zabranjeno Severininu djetetu da ide u vrtić u Zagrebu jer je njegov otac bio protiv toga.

– Zbog te presude Aleksandar je izostao iz vrtića pet mjeseci. Iz toga se može zaključiti da sutkinja sudi prema zahtjevima oca, a suprotno interesima djeteta. Od nadležnih institucija tražit ćemo da poduzmu sve mjere kako bi se zaštitilo dijete i kako se ovakvo što ne bi dogodilo i nekom drugom – zaključio je Petrović.

Sutkinja Nikić vodi spor u kojem Popović traži da dječak živi s njim, da mu Severina plaća alimentaciju 3500 kuna, kao i da pjevačica viđa dijete svaki drugi tjedan od srijede do nedjelje. U drugom sporu koji vode na tom sudu, Popović traži da dječak tjedan dana živi s njim, a tjedan dana sa Severinom. U trećem sporu, koji je pokrenuo krajem prošle godine, Popović je tražio da samostalno zastupa dječaka. Popović je do skrbništva, koje dijele, pokušao doći i na sudu u Srbiji. Prije nekoliko mjeseci pravomoćno je izgubio spor u kojem je tražio da se Severini oduzme skrbništvo i da dječak pripadne njemu. Srpski milijarder nije želio komentirati napise o donesenoj privremenoj mjeri prema kojoj Aleksandar (5) boravi s njim 200 dana u godini.

– Ne želim komentirati ni jedan sudski proces koji vodim dok se ne donese konačna presuda – rekao je Popović koji se u dosadašnjim medijskim istupima snažno zalagao za ravnopravnu roditeljsku skrb kao jedino jamstvo zdravog i sigurnog odrastanja djeteta. Govorio je da svako dijete treba i oca i majku jer se, tvrdio je, osjećao zakinutim. Naročito mu je smetalo što se s Aleksandrom, tvrdio je na sudu, nije mogao čuti telefonski kad bi to poželio.

– Istina je da se i dalje zalažem za ravnopravno podijeljeno roditeljstvo. I dalje stojim kod toga da, kad je jedan roditelj spriječen biti s djetetom, prvo treba ponuditi drugom roditelju da to vrijeme dijete bude s njim – objasnio nam je Popović. No privremenom mjerom to za što se Milan, kako nam tvrdi, zalaže, nije omogućeno. Srpski milijarder već dvije godine podržava rad Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo koja je za pomoć u ostvarivanju svojih prava tražila intervenciju bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića.

– S gospodinom Popovićem nisam se dulje čuo, ali pouzdano znam kako je u čestom kontaktu s njim tajnik naše udruge Kristijan Nikolić – rekao nam je predsjednik udruge Oliver Čanić. Komentirao je medijske natpise o privremenoj mjeri prema kojoj Aleksandar (5) tjedan dana živi s ocem, a tjedan dana s majkom. Tvrdi kako je to u skladu s mišljenjem svjetskih znanstvenika koji se bave tim područjem. Na naše pitanje što ako je procjena sudskih vještaka suprotna tomu, rekao je:

– Preporučio bih tim vještacima da pročitaju detaljnije radove na tu temu napisane u posljednjih dvadesetak godina.
Srpski je milijarder, baš kao i njegov sin Aleksandar, u djetinjstvu prošao kroz bitku za skrbništvo između svojih roditelja.
– Kroz sličnu sam situaciju prolazio kad sam bio mali. Moj se tata borio za mene s mojom majkom. Išao sam na sud svjedočiti da želim živjeti s ocem. Prolazio sam kroz sve to i pitam se zašto se sad meni događa isto – rekao je Popović prije četiri godine.

Vještaci u praksi smatraju da odluka o tome da dijete naglo promijeni životne navike i okolinu te se odvaja od majke s kojom je živjelo od rođenja izaziva velik šok. To više što, prema privremenoj mjeri, majka sina može čuti na telefon svakog dana samo jednom, točno u 20 sati.

Nazove li ga tri minute kasnije, Severina krši privremenu mjeru. Gospođa Kojić žalila se Županijskom sudu na donesenu privremenu mjeru. Popović je u međuvremenu postao otac drugog djeteta kojeg je njegova samozatajna partnerica, studentica Bojana (23), u dogovoru s njim nazvala po ocu – Milan. Srpski milijarder rekao je srpskim medijima kako će Aleksandar moći čuti majku kad god to poželi.

U tjednu kada se dječak nalazi kod oca Severina ne zna gdje joj je sin ni što radi. Popović je, prema odluci suda, nije dužan obavještavati o tome. Popović ima kuću u Zagrebu, nekretnine u Srbiji, na Cipru, u Americi, a tvrtku za trgovanje bakrom u Rusiji. Sutkinja je odredila da dječak i pravoslavni Božić, Novu godinu i Uskrs provodi s ocem. U privremenoj mjeri ne postoji odredba kako će dječak slaviti katoličke blagdane. Tad će biti s majkom jedino ako padnu u termin kad je ona s dječakom. Inače, Aleksandar je kršten u Hrvatskoj, a Popović nije bio na krštenju. Tad je još bio u vezi sa Severinom, no u Rijeku nije došao. Danas se Severina i Milan sreću uglavnom samo na sudu, gdje se gotovo četiri godine bore za sina.

Na ročištima se ne pozdravljaju i ne gledaju, a komuniciraju SMS-ovima i mailovima. Njezin odvjetnički tim uložio je žalbu na privremenu mjeru. Nadaju se da će je poništiti do sredine srpnja i da će pjevačica ostatak ljeta provesti sa sinom. U njezinu kvartu na zagrebačkom Kozjaku viđaju je zabrinutu. Milana dugo nisu vidjeli u susjedstvu u kojemu pjevačica stanuje. On ima kuću nedaleko od njezina stana, koju je preuredio. Novopečenu obitelj Popović dosad u kvartu nisu vidjeli.

– U pet godina Popović nikada i nije pokušao nazvati sina telefonom. Prvi ga je put nazvao tek kad mu je to privremenom mjerom odredila sutkinja prije mjesec dana. Dakle, Popovićeva priča o ravnopravnom roditeljstvu obična je floskula kojom želi pridobiti javnost jer on Severini pokušava oduzeti dijete. Dokaz je tome i spor koji je izgubio u Srbiji, a u kojem traži da se njoj oduzme skrbništvo. Trenutačno se u Severininu slučaju na perfidan način dijete prisilno odvaja od majke i zabranjuje mu se da vidi majku 200 dana u godini.

Za to nije kriv samo otac djeteta, za kojeg nikad nije bilo upitno da je potreban djetetu i kojeg je Severina molila do dolazi viđati dijete kada on to nije htio. Krive su određene institucije Republike Hrvatske koje mu to omogućavaju i od kojih ćemo tražiti odgovornost za nastalu situaciju – komentirao je Severinin menadžer Petrović.

Sudski vještaci, psihijatri i dio članova Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo slažu se kako je za dijete šokantna promjena životnih okolnosti zbog donošenja sudskih odluka o neviđanju jednog od roditelja. – Sudska bi se odluka trebala temeljiti na mišljenjima različitih stručnjaka, pri čemu bi interes djeteta trebao biti vodeći cilj. Za svaku promjenu dijete treba pripremiti.

Psihički šok može doživjeti i roditelj koji je nezadovoljan sudskom odlukom, no savjetovanje i eventualna psihološka pomoć u prevladavanju ovakvih situacija također bi trebala biti dostupna svim sudionicima ovoga procesa – objasnila je ravnateljica Psihijatrijske bolnica za djecu i mladež Vlatka Boričević Maršanić. Dodala je kako je za djetetov psihofizički pozitivan razvoj od presudne važnosti da svoje traume ili uspjehe može podijeliti s oba roditelja.

– Ako je dijete kod jednog roditelja i dobije neku nagradu na natjecanju, prirodno je da će taj uspjeh odmah podijeliti i s drugim roditeljem, bilo u telefonskom kontaktu ili osobnom susretu. Za djetetov pozitivan psihološki razvoj od iznimne je važnosti da oba roditelja budu na raspolaganju djetetu u tim i takvim trenucima – objasnila je Boričević Maršanić.

Gospođa Kojić, prema privremenoj mjeri, sina svakoga dana može nazvati u 20 sati, a njezin bivši partner Milan Popović i dalje tvrdi da se zalaže za zajedničku roditeljsku skrb.
– Stojim kod toga da, kad je jedan roditelj spriječen biti s djetetom, prvo treba ponuditi drugom roditelju da to vrijeme provede s njim – rekao je Milan Popović.

Komentara 80

IH
iron.hide.54966
18:02 18.06.2017.

Drugo nije ni zaslužila, to dijete je upotrebljavala za svoju vlastitu samopromociju i konačno da i neki otac dobije presudu, svi znamo da su u podređenom položaju u tim situacijama.

SI
siskic
18:10 18.06.2017.

milane...ne daj se.

Avatar Darko zg
Darko zg
18:49 18.06.2017.

Bravo Milane,moja puna podrška.Iskreno se nadam da će sve to završiti najbolje za dijete,a to je definitivno da sa tobom odraste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije