Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP u rukometu

RTL-ov plan za praćenje SP-a: Od 3D prikaza igrača do ljudskih priča iz Katara

Nino Štambuk
Foto: RTL
1/4
11.01.2015.
u 10:30

Dva tjedna gledat ćemo majstorije rukometaša koje će analizirati Blaženko Lacković, a da sve bude kao po špagi brinut će se sportski urednik RTL-a Nino Štambuk

Ne morate se složiti s nama, ali iako je nogomet najrazvikaniji sport u Hrvata, rukomet ima onu neku posebnu toplinu. Zato se SP-u u Kataru koji će početi 15. siječnja posebno veselimo. A veseli mu se i razigrana ekipa RTL televizije koja je nakon šest godina i SP-a u Hrvatskoj opet otkupila prava na prijenose utakmica.

– Te 2009. skepse nije nedostajalo. Na kraju, taj se turnir i danas u svjetskim rukometnim krugovima spominje kao primjer kvalitete kojoj bi i svi drugi svjetski dvoranski turniri trebali težiti. Iako sada turnir neće biti u Hrvatskoj, a i vrijeme nije pogodno za prevelike eksperimente, vjerujemo da će SP u Kataru biti sjajan. RTL će cijeli sportski program na dva tjedna podrediti rukometu. Gledatelji će moći uživati u utakmicama hrvatske reprezentacije, studijskim emisijama i brojnim drugim dvobojima iz Katara. Tih ćemo dana živjeti za rukomet – poručuje Nino Štambuk, urednik sporta na RTL-u.

Pola televizije je u rukometu

U studijskim emisijama u kojima je česta praksa da se gosti rotiraju, RTL će imati stalnu postavu, a Štambuk najavljuje:

– Glavna zvijezda je Blaženko Lacković koji će aktivno sudjelovati u razvoju i prezentaciji svih sadržaja. To je ogromna vrijednost za nas, ali i za gledatelje. Dani prije početka SP-a na RTL-u su doista živopisni, a Štambuk kaže kako na projektu radi doslovno pola televizije.

– Mala smo i fleksibilna ekipa pa je svaki kotačić važan i potreban. U Katar idu šestorica odabranih. Tehničko osoblje, snimatelji, ali i naša novinarska baza: reporter Marko Vargek, komentator Filip Brkić te stručni sukomentator Zlatko Saračević – kaže Štambuk. RTL će ukupno prenositi 23 utakmice turnira.

– Fokus je, naravno, na Hrvatskoj, ali smo svjesni da gledatelji vole rukomet te će oni zahtjevniji sigurno uživati i u ostalim dvobojima. Pri odabiru vodili smo se atraktivnošću utakmica i željom da svaki dan u programu RTL-a gledatelji mogu uživati u odabranim dvobojima. Ne samo u skupinama nego i u završnici turnira – ističe Štambuk koji će utakmice gledati u Zagrebu.

Vlado Šola kao spas

– Naravno da bi svatko od nas volio otići u Katar, no oj je zadatak da gledatelji u Hrvatskoj dobiju najbolje prijenose, uz najbolje komentare i najviše popratnog sadržaja. Zagrebačka će ekipa biti itekako jaka i zanimljiva jer se uz Božu Sušeca, Blaženko Lacković priprema za prijenose kao da će zaigrati u studiju – veli sa smiješkom Štambuk. Osim standardnih prijenosa utakmica i komentara, RTL će ponuditi i priče koje nisu isključivo vezane uz rukometnu loptu.

– Imamo puno zanimljivih novosti. Lacković će raditi 3D analize protivnika, razvijena je cijela platforma za komunikaciju na društvenim mrežama, grafički paketi koji bi trebali gledateljima približiti sve detalje i statistike utakmica. Naravno, naša ekipa u Kataru pobrinut će se da gledatelji u ovim hladnim zimskim danima dožive arapsko sunce – otkriva sportski urednik.

Ovogodišnje prvenstvo u Kataru najavljuje se kao najmodernije dosad, čemu svjedoče i podaci o tehnologiji kojom će se pratiti završnica turnira. Osim 18 kamera, bit će tu još i posebni sustavi ugrađeni iza golova, tzv. spider-kamera koja će lebdjeti iznad terena, super slow motion kamera koja će hvatati sve detalje...

A s obzirom na to da u Kataru zbog islamske kulture vrijede stroga pravila o odijevanju i ponašanju, ekipa RTL-a pobrinula se da bude upućena u sve. Velika joj je pomoć u tome bio legendarni rukometni vratar.

– Imamo produkcijski tim čiji je zadatak pobrinuti se da ekipa na terenu funkcionira na najbolji mogući način. Velika nam je pomoć bio i Vlado Šola, sada rukometni trener u Kataru. Otkrio nam je sve bitno za preživljavanje – kaže Štambuk koji se kao sportski novinar veseli vidjeti kako je Goluža složio momčad te se nada da će mlađi igrači biti prava podrška Voriju i Duvnjaku. Kao navijač, Štambuk se prije puno više nervirao i ljutio.

– Sada sam smiren i nastojim uživati u sportu. Naravno, kada je o reprezentaciji riječ, to je lakše reći nego izvesti. Nadam se da će biti malo nervoze i puno dobrih igara naše reprezentacije.

Osim ekipe koja putuje u Katar, stručnih komentara neće manjkati ni u zagrebačkom studiju, a Nino Štambuk pojašnjava što je čije zaduženje. – Utakmice naše reprezentacije uživo iz Dohe komentirat će Brkić i Saračević. Obojica se dugo znaju i poznaju rukomet. Saračević se osim u ulozi sukomentatora dokazao i kao trener. Radi sjajno u RK Zagrebu i rijetko koji ekspert toliko dobro poznaje sve što se događa u svijetu rukometa. Sarač je u tome kuhan i pečen. Naravno, imamo velike planove i s ostalim utakmicama, bit će zanimljivo pratiti dvoboje Francuske, Islanda, Danske, Poljske jer će ih iz zagrebačkog studija komentirati legendarni Božo Sušec!

Komentara 1

TR
travolta79
11:51 11.01.2015.

a HD slika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije