Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Kastvu

Predstavljeno prvo posebno izdanje Gault&Millau vodiča za regiju Kvarner

Foto: Robert Pichler / GM Croatia
1/6
21.06.2023.
u 10:59

Regija Kvarner dobila je svoje prvo izdanje renomiranog svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2023 - Kvarner. Promocija vodiča održana je u utorak, 20. lipnja, uz dodjelu priznanja chefovima najboljih restorana Kvarnera te prepoznatljivih žutih naljepnica odabranim restoranima i vinarijama

Na inicijativu Turističke zajednice Kvarnera (TZK) regija Kvarner dobila je svoje izdanje jednog od najrelevantnijih gastronomskih vodiča na svijetu – Gault&Millau (GM). Prvi put u povijesti, za ovu je regiju objavljeno dvojezično (hrvatsko/englesko) izdanje vodiča, pokrenutog 1965. godine u Francuskoj. Vodič Gault&Millau Croatia u Hrvatskoj izlazi šest godina, a gastronomska scena Kvarnera kontinuirano se razvija. Izdanje vodiča za Kvarner sadrži recenzije i fotografije 80 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica od Opatijske rivijere i Riječkog prstena, preko Crikveničko-vindolske rivijere pa do Gorskog kotara te otoka Krk, Cres, Lošinj i Rab. Široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na međunarodnom motu Gault&Millau vodiča - “luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“.  U vodič je uvršteno i 10 vinarija kvarnerske regije.
                 
Promocija vodiča i dodjela priznanja chefovima najbolje ocijenjenih restorana regije Kvarner održana  je u restoranu Kukuriku, u Kastvu, čiji vlasnik i dugogodišnji chef Nenad Kukurin obilježava 25 godina uspješnog poslovanja obiteljskog restorana Kukuriku

Foto: Robert Pichler / GM Croatia
. Pionir slow-food pokreta u Hrvatskoj, na dodjeli nacionalnih trofeja vodiča Gault&Millau Croatia 2023. osvojio je Trofej chefa moderne tradicijske kuhinje.Najbolje ocijenjeni restoran regionalnog vodiča za Kvarner je Nebo chefa Denija Srdoča, s 4 toke, odnosno kuharske kape, odnosno 17/20 bodova. Slijedi ga deset restorana s po tri toke. Prvi u tom nizu je Alfred Keller iz lošinjskog hotela Alhambra i chef Michael Gollenz s 16.5/20 bodova. Konoba Zijavica iz Mošćeničke Drage ocijenjena je s 16/20 bodova. Po 15.5/20 bodova osvojili su restoran Draga di Lovrana i chef Luka Goleš iz Lovrana, restoran Matsunoki i chef Orhan Cakiroglu iz lošinjskog hotela Bellevue, restoran Nobilion i chef Daniel Skokić iz hotela Ikador u Iki, te restoran Plavi podrum iz Voloskog i chef Mato Bebek.

Vlasnica Plavog podruma, vrhunska sommelierka Daniela Kramarić prošle je godine osvojila poseban Trofej Gault&Millau Croatia za promicanje hrvatske gastronomije. Ocjena 15/20 bodova pripala je restoranima Ganeum Food & Wine bar chefa Roberta Benzije, koji je osvojio Trofej veliki chef sutrašnjice 2020., Johnsonu iz Mošćeničke Drage, Konobi Valle Losca iz Voloskog i chefu Hariju Beniću, te restoranu Navis iz istoimenog opatijskog hotela, čiji je chef Tino Sinožić 2019. osvojio GM Trofej mladi talent godine. 

 “Izdanje Gault&Millau Croatia vodiča za Kvarner još je jedan pokazatelj da naše bogato gastronomsko nasljeđe stalno nadograđujemo, jer pripravljanje dobrih jela nije samo vještina nego i umjetnost, koja se u našoj regiji temelji na jednostavnoj filozofiji: samo najbolje namirnice za najbolja jela. Jedinstven spoj mora, otoka i gorja te ispreplitanje morske i kontinentalne klime, regiju Kvarner oplemenjuju vrhunskim namirnicama. Stoga naše goste s veseljem i ponosom dočekujemo bogatom i raznovrsnom gastronomskom ponudom, od vrhunskih restorana i konoba pa do popularnih mjesta u kojima se poslužuje kvalitetna i ukusna hrana, a zavidan je i broj vinarija na našem području. Čestitam svim našim ugostiteljima koji su uvršteni u prvo izdanje Gault&Millau vodiča za Kvarner, ime se dodatno valorizira gastro ponuda naše regije. Vjerujem da će im GM ocjene i priznanja biti poticaj da streme još većoj kvaliteti u stvaranju nezaboravnog eno - gastronomskog doživljaja. Naime, upravo je to jedan od najvažnijih motiva dolaska naših gostiju u regiju Kvarner. Uz promociju prvog izdanja Gault&Millau vodiča, svakako vrijedi istaknuti još dvije odlične vijesti: našim kvarnerskim vinarima čestitamo na novom, velikom uspjehu i osvojenih 19 medalja na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards 2023. Vinarije nositelji brenda Kvarner Wines, svakako su doprinos ugledu destinacije, koja je zaslužila da postaje Europska regija gastronomije 2026. godine” - kaže dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera. 

Foto: Robert Pichler / GM Croatia

Direktorica Gault&Millau Croatia Ingrid Badurina Danielsson, naglasila je da su još od kraja 19. i početka 20. stoljeća Kvarner i njegova Rivijera prepoznati kao omiljena destinacija morskog i zdravstvenog turizma u Europi, a da posljednjih godina lokalna gastronomija doživljava pravu renesansu. “Nije riječ samo o velikom broju ugostiteljskih objekata: od fine dininga do klasičnih restorana, bistroa, konoba i oštarija, pa do OPG - ova i vinarija. Važno je da se na Kvarneru njeguje izvorna kuhinja, koja najviše privlači goste, te da je uz već etablirane restorane i chefove, stasala jedna nova generacija mladih, kreativnih i kvalitetnih chefova. Ponosni smo da je upravo Gault&Millau Croatia prvi međunarodni gastronomski vodič koji je svoje posebno izdanje posvetio regiji Kvarnera” - rekla je direktorica hrvatskog izdanja Gault&Millau vodiča.

Predstavljanju vodiča za Kvarner nazočili su i župan Zlatko Komadina, brojni ugostitelji iz objekata uvrštenih u Gault&Millau vodič, zatim vinari, sommelieri i brojni drugi uzvanici.

Župan je izrazio zadovoljstvo što je renomirani svjetski gastronomski vodič prepoznao bogatu i visoku razinu kvalitete gastro ponude Primorsko-goranske županije koja je izrasla u jedan od važnih i prepoznatljivih brendova turističke ponude Kvarnera. Autentičnost okusa i mirisa, spoj tradicijske i moderne gastronomije, izvorne namirnice našeg podneblja i vrsni chefovi jamstvo su uspjeha i to se sada potvrđuje. Nedavna titula Kvarneru koji je proglašen Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu i sada prvo izdanje prestižnog vodiča posvećenog gastronomskoj sceni naše županije velika su priznanja našim vrijednim ugostiteljima i ja im od srca 
čestitam, poručio je župan Komadina.

Uzvanici su na promociji uživali u slanim i slatkim zalogajima kuharskog tima restorana Kukuriku, a ugodnoj atmosferi pridonio je i glazbeni program. Osim u tiskanom izdanju vodiča, predstavljeni restorani i vinarije Kvarnera uvršteni su i na hr.gaultmillau.com gdje je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku. 

Gault&Millau godišnje bilježi 2,5 milijuna korisnika i 6 milijuna pregleda, jedan je od 2 najrelevantnija gastronomska vodiča na svijetu te jedan od najjačih brandova na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Posebno je poznat u Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji i dalekom Japanu. Vodič uživa veliki ugled među putnicima i turistima, ljubiteljima dobre hrane, koji s punim povjerenjem slijede njegove preporuke. Ugostiteljske objekte ocjenjuju nezavisni, anonimni posjetitelji koji plaćaju svoje račune kao i svi ostali gosti. Njihov je glavni zadatak da korisnicima vodiča predoče ono što ih čeka u određenom ugostiteljskom objektu. Dobri poznavatelji lokalne gastronomske scene, hrane i terroira, prošli su GM obuku te restorane valoriziraju prema detaljno razrađenoj metodologiji jedinstvenoj za sve zemlje u kojima vodič izlazi. Kuharske kape (toques/toke), koje dodjeljuje GM, za restorane su znak prestiža, a posjetiteljima restorana prepoznatljive žute GM naljepnice jamče provjerenu kvalitetu jela i usluga. 

VIDEO Nikolina Pišek o svađi koja je podijelila hrvatsku estradu: 'Ne volim spominjati to ime'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije