Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glazbena poslastica

Pjevačica Skunk Anansiea zaronila u publiku Schengenfesta

schengenfest (1)
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/8
05.08.2013.
u 09:24

Šesti po redu glazbeni festival Schengenfest odžan je u Sloveniji, a osim britanskih rokera na pozornici su se pojavili i Sars, Dubioza kolektiv i mnogi drugi..

Osebujna Skin, glavni vokal kultnog britanskog benda Skunk Anansie, uspješno je "zaronila" u publiku, zaključivši tako nastup na posljednjoj večeri Schengenfesta.

Šesti po redu glazbeni festival odžan je u slovenskom pograničnom mjestu Vinica. U nedjelju su se, osim britanskih rokera, na pozrnici su se pojavili i S.A.R.S., Dubioza kolektiv i mnogi drugi.

Ljubljana i dalje bolana

- Glazbu su preuzeli oni koji je ne vole i posao vode isti koji vode i zbrinjavanje otpada, rudnike ili nešto treće, a vlada negativna selekcija. Za neke odlčne bendove nikako da čujemo – kaže Pero Lovšin, kojeg će se hrvatska javnost ponajviše sjećati kao frontmena kultne ljubljanske pank grupe Pankrti.

S pratećim bendom Španski borci nastupao je dan ranije, u subotu, drugog dana festivala.

Jedan od najvećih hitova Pankrta bio je Lublana je bulana.

- Ljubljana boluje i dalje. To je grad koji u isto vrijeme možeš voliti i mrziti – kaže Lovšin.

Trenutačno na turneji promovira posljednji album koji je izdao prošle godine sa Španskim borcima "Za spremembo", pa je tako stigao i do Vinice.

- Oporavljam se sve dulje nakon što izdam album, pola godine ne želim vidjeti gitaru – kaže Lovšin.

Nakon Pankrta, osnovao je krajem 1980-ih bend Sokoli, s kojima je izdao tri albuma. Dodaje da je u posljednjih 15 godina promijenio osam glazbenih pravaca.

- Napravio sam s Pankrtima pet ploča, a potom još 15. Politička situacija kakva je bila u našoj velikoj domovini je slična ovoj kakva je danas u malim domovinama. Što sam imao u svezi s tim reći, s Pankrtima sam već rekao – dodaje Lovšin.

Ipak, Pankrti i danas ponekad nastupe. Lovšin je svojedobno svirao na Jamajci s bendom Boba Marleyja, The Wailers.

- Imao sam sreću što sam putem frenda upoznao jednog od najboljih frendova Boba Marleyja, sada jednog vrlo poznatog producenta. On je studirao u Ljubljani i pratio Pankrte. Producirali smo jedan album zajedno, a zatim radili druge stvari. Bilo je to sjajno iskustvo – prisjeća Lovšin.

 

Nastup sa Chuckom

 

Razgovaramo dok na bini nastupa grupa Denis&Denis, koja se ponovno okupila ne bi li proslavila 30 godina od osnivanja.

- Imamo uvježban bend, dva klavijaturista i dva gitarista. Situacija ipak nije sjajna, recesija se osjeti. U male sredine iz nekog razloga ne možemo. Meni glazba ipak nije jedini izvor prihoda – ističe Marina Perazić, pjevačica grupe iz 1980-ih.

Denis&Denis sada ima novu pjevačicu – mladu Ruby.

- Uskoro ćemo izdati novi album na kojoj će gostovati moj nećak Marko Tolja, Frano Lasić s recitacijom, a i Ruby je napisala pjesmu koju će izvesti s Matijom Dedićem – najavljuje Davor Tolja, autor svih pjesama i voditelj grupe.

Uobičajeno žestoku svirku fanovima su priredili i Partibrejkersi, koji se ne žale na recesiju.

-.Mi svake godine imamo posla. Trideset godina smo stariji, nego kada smo počinjali, no nekad je stari čovjek mlad, a mlad može biti star – smatra gitarist Nebojša Antonijević Anton.

Partibrejkersi ističu da im je jedan od najboljih trenutaka u karijeri bio kada su u Zagrebu bili predgrupa legendarnom Chucku Berryju.

- To nam je bila velika čast. Hvatam korjenje godinama od starog bluza do fada. Zvuči kao fraza, ali slušam svu dobru glazbu – kaže Anton.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije