Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOTNA PRIČA

Otac je otkrio Nedin talent, a majka je čekala da se vrati sa svakog koncerta

Neda Ukraden
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/10
13.07.2017.
u 11:16

Neda je bila iznimno vezana uz roditelje, pa je teško preboljela očevu smrt. Zbog toga se 1997. povukla iz javnog života na nekoliko mjeseci. Teško prolazi i kroz maminu bolest. Kako je kazala za medije, mama, koja boluje od Alzheimerove bolesti, više ne prepoznaje Nedu, ali prepoznaje njene pjesme

Životna tragedija pjevačice Nede Ukraden o kojoj je progovorila za medije podsjetila je još jednom na zanimljiv životni put jedne od najpopularnijih pjevačica s ovih prostora. Korijeni rođene Imoćanke potječu iz Crne Gore. Njena obitelj potječe od Bojanića i Pavlovića, a prezime Ukraden dobili su kada je jedan njen predak ukrao djevojku koju nije smio, i na kraju je oženio.

Neda je rođena 1950. godine, a prve dvije godine života živjela je s bakom i djedom u Imotskom, a onda se preselila u Višegrad, gdje je živjela do polaska u osnovnu školu. Nedin otac Dušan bio je djelatnik SUP-a pa se zbog toga često selila. Upravo je otac, koji je umro 1997., pričao kako je upravo on otkrio Nedin glazbeni talent.

Neda Ukraden
1/16

– Bilo je to u prvim godinama u Višegradu. Imali smo jednu staru susjedu Lutvu. Ona je posebno voljela Nedu. Stara Lutva učila ju je da pjeva sevdalinke, između ostalih i onu "Moj dilbere kud se šećeš..." Neda je brzo "uhvatila" pjesmu,okrenula se Lutvi i rekla: "To se ovako pjeva...." I tako je stara susjeda priznala da je Neda naučila pjevati sevdalinku, a imala je tada samo pet godina – kazao je Nedin otac u jednom intervjuu.

Neda je bila iznimno vezana uz roditelje, pa je teško preboljela očevu smrt. Zbog toga se 1997. povukla iz javnog života na nekoliko mjeseci. Teško prolazi i kroz maminu bolest. Kako je kazala za medije, mama, koja boluje od Alzheimerove bolesti, više ne prepoznaje Nedu, ali prepoznaje njene pjesme, kao što je "Sretan ti rođendan mama", koju joj je Neda pjevala za njen 91. rođendan.

U trenucima najveće slave Neda je između 1975. i 1980. godine održavala 200 koncerata godišnje, a svake je godine, sve do rođenja kćeri Jelene, radila veliku turneju, od Kopra do Ulcinja.

Nedina putovanja teško su padala njenim roditeljima. Često su je čekali na prozoru svog stana u Ulici Tome Međe 54 na Ilidži, čak i do jutarnjih sati, da se vrati s koncerta. Nedina majka Anđa o tome je jednom prilikom rekla:

– Najteže nam je kada Neda putuje zimi. Sjećam se jednog putovanja u Ćupriju. Romanija je bila zametena snijegom, ali ona se uspjela probiti, doduše s većim zakašnjenjem. Za to vrijeme telefonom su nekoliko puta zvali iz Ćuprije i gotovo neljudski zahtijevali da ona stigne. Nije im bilo važno, što je sve na putu. Bio im je važan samo taj koncert. Gotovo mi je bilo krivo kada je stigla i pjevala.

Neda je danas ponosna baka blizanki Aleksandre i Nede i najmlađeg Dušana. Kako je kazala, žao joj je što njena majka Anđelija zbog bolesti ne može uživati sa svojim praunucima.

Pjevačica je nedavno proslavila 50 godina na sceni, a interes za nju vlada ne samo u zemljama bivše Jugoslavije nego i u susjedstvu. Nedavno je u Rumunjskoj održala dva koncerta, a doček u gradu Aradu pokazao je koliko je tamo cijene.

– Fantastičan je osjećaj kad si tako srdačno primljen i uvažen, kao što su me dočekali domaćini. Osjećala sam se izuzetno počašćeno, a uz koncert, gostovala sam na popularnom televizijskom Ghilea Showu, gdje sam na dar od tamošnje obožavateljice i slikarice dobila predivnu sliku, svoj portret – kazala je Neda. Gostovanjima u Rumunjskoj nije kraj, jer Nedu za nešto više od mjesec dana očekuje novi koncert u gradu Nădlacu. Nakon toga nastupit će u Sloveniji, ali i u Dublinu. Svestrana Neda za taj koncert napravila je i posebnu najavu na engleskom:

 

 

Komentara 10

Avatar bodavica
bodavica
11:38 13.07.2017.

interesira me gdje je Neda bila od 1990. -1995. kad je sada top tema u hrvatskim sredstvima informiranja!!!!!

DU
Deleted user
11:43 13.07.2017.

Strašno je ovo.... da mi je netko davno rekao da ću 2017. gledati naslovnice (hrvatske) s ovom pevaljkom ne bih vjerovala......

SO
SoloHan
19:19 13.07.2017.

Dobro jeste li vi u večernjem ikako normalni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije