Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUŽA IŠTUK

Ona je prva novinarka koja je zavirila na COVID odjel, a zbog javljanja iz Petrove nakon potresa su je psovali

Foto: HRT
1/7
04.01.2021.
u 08:00

Iskusna HRT-ova novinarka Ruža Ištuk za Večernji list otkriva pojedinosti o izvještavanju s terena usred pandemije i potresa.

Protekla godina, a čini se i početak nove, ostat će u znaku dvije riječi: koronavirus i potres. Na HRT-u za spremno izvještavanje s terena istaknula se prekaljena novinarka Ruža Ištuk koja se kroz 15-godišnje djelovanje specijalizirala za informiranje o zdravstvenom sustavu, a u razgovoru za Večernji list otkriva kakve je izazove pred nju stavila pandemija.

Dežurni "gnjavator"

 – Korona, potres, ljudi koji se bore za dah više, liječnici i sestre u COVID odjelima, novinarski zadaci koje nisam mogla ni sanjati, sve je to 2020. – započinje Ištuk. – I kad čovjek pomisli "brojke se smanjuju, situacija se smiruje i sve loše će ostati 2020. godini" evo i na kraju najveći šok. Godina koju je i privatno i poslovno teško opisati riječima. I izazovna i šokantna i traumatična – iskrena je odmah u početku iskusna novinarka koja je puna dojmova i s dinamičnih press konferencija Nacionalong stožera civilne zaštite. 

Foto: HRT

– U početku je malo tko propuštao pressice, pisali su mi i znani i neznani, slali pitanja, upozoravali na probleme, biti njihov glas moj je posao. Nakon jedne pressice na Trešnjevci poslušala sam gospođu koja prodaje cvijeće na tržnici koja je bila zabrinuta hoće li i kada ponovno početi raditi, zahvalila je buketom cvijeća, nije prihvaćala ne – prisjeća se pa ističe da je jedan od veselijih trenutaka bio kad su se s članovima stožera dogovorili da se ne viđaju svaki dan, ali viđala ih je i kad se kamere ugase.  – S obzirom na posao, izjave, javljanja uživo srećemo se i viđamo na brojnim drugim događanjima. Dežurni sam „ gnjavator“, često nešto treba dodatno pojasniti, a i znate da je novinarska glad za novim informacijama neutaživa – kaže nam. Nemali je broj puta izvješavala iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te je u travnju na HRT-u prikazan njezin prvi dokumentarni film, upravo s kadrovima iz klinike i kaže da bi opet sve ponovila.

 – Virus je bio nov i nepoznat pa je i straha bilo više. Pred bolnicom djelatnici u odjelima koji upozoravaju da im se ne približavate jer su kontaminirani, oboljeli na aparatima, zvukovi s jedinice intenzivnog liječenja, selotejp kojim su lijepili vrata u bolnici kako bi spriječili mogući ulazak virusa, iskustvo koje ću pamtiti i prepričavati – svjesna je Ruža te ističe: "Liječnici i medicinske sestre su uistinu pravi heroji na prvoj linije obrane i film je malo hvala svim tim divnim ljudima".

Foto: HRT

Ruža je prva novinarka koja je zakoračila na COVID odjel u Dubravi.  – Snimatelj Stjepan Kotarski i ja prvi smo ušli tamo. Nakon dokumentarnog filma ovo je bio puno veći šok, prepuna bolnica, pacijenti posvuda, ulazimo na odjel intenzivnog liječenja... - govori nam te se prisjeća sugovornika iz jedne reportaže kojeg je sada zatekla na odjelu.  

Mladi se ne bi cijepili

– Pacijent koji je pristao govoriti čovjek je s presađenim srcem o kojemu sam prije nekoliko godina radila prilog na temu "pamti li srce" i "dobivaju li primatelji osobine svojih donora", posebna priča, poseban čovjek i evo ga opet s koronom na intenzivnoj, srce je izdržalo a ja sam se još jednom uvjerila kako je svijet mali – tvrdi Ruža koju ohrabruje svaki spašeni život. Pratila je ona i cijepljenje pa se sjeća što joj je rekla umirovljena medicinska sestra. – Očitala mi je lekciju riječima "vi mladi išli bi na botox a ne bi se cijepili". Vjerujem da će i ovo cjepivo spasiti živote i otjerati koronu i donijeti novu, zdraviju i sigurniju godinu – optimistično veli novinarka koja je 2017. godine nagrađena od strane Hrvatske liječničke komore za poseban doprinos u promicanju hrvatskih liječnika i njihove profesije.

Za kraj nam je otkrila koju priču nikada neće zaboraviti. - Zauvijek ću pamtiti priču o čovjeku koji je zbog korone i potpunog zatajenja pluća preživio, a kojeg je ECMO uređaj održavao na životu. U normlanim okolnostima preživljenje je 52 posto, također i izvještavanje na dan potresa u Zagrebu gdje mi je pred samo uključenje ispred Petrove bolnice portir rekao da je njegova kućica poslužila kao intenzivna za brojne palčiće... Javljanje je to koji za koje su mi mnogi rekli da su me psovali jer nisu prestajali plakati – rekla je.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije