Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.11.2014. u 14:00

Čak se i u SFRJ samo nedjeljom gledao dnevnik iz nekog drugog jugo-studija

I nije toliko parala uho sportska vijest ne ekavici da je Srbin Đoković pobijedio kanadskog Crnogorca Raonića u Parizu, nekako je prošla i pobjeda beogradske Crvene zvezde protiv podgoričke Budućnosti, ali bilo je čudno slušati na srpskom o tome kako je tim Slavena Rimca pobijedio mađarski Szolnoki ili kako je Hajduk savladao Zadar na Stanovima.

Ako i prihvaćate projekt regionalne televizije N1, čiji je osnivač bivša reporterska zvijezda CNN-a Brent Sadler, ako i vjerujete da će urednici N1 televizije znati prezentirati osjetljive političke vijesti, na primjer izvijestiti o obljetnici pada Vukovara tako da budu zadovoljni i Hrvati i Srbi, odnos prema jeziku pokazuje da nas male ovdje netko veliki izvana opet ne shvaća baš najbolje.

Dakle, vijesti iz zagrebačkog studija emitiraju se na hrvatskom pa je veći dio informativnih emisija na N1 na hrvatskom, ali to nije slučaj i sa sportskim vijestima koje producira Sport klub, kao i većim
dijelom ostalog programa. Sigurno je tako jeftinije, ali očito je da Sadleru i njegovim moćnim sponzorima u Americi nije jasno zašto se ti mali, neuspješni narodi na Balkanu ne bi sporazumijevali istim jezikom.

Da, hrvatski i srpski jesu slični i uz imalo dobre volje međusobno se možemo razumjeti, ali svatko iole politički pismen zna da je jezik vrlo osjetljivo političko pitanje u svakoj zemlji, a pogotovo ovdje gdje se još nedavno ratovalo.  Šteta za N1, jer pitanje jezika moglo bi odbiti i dobronamjerne prema ideji regionalne televizije. Na kraju krajeva, čak se i u SFRJ samo nedjeljom gledao dnevnik iz nekog drugog jugo-studija.

PLUS

Inače prepristojni B. Nađvinski pokazao je pravu mjeru žestine u razgovoru s predstavnikom ministarstva o tome kako je moguće djetetu s teškoćama oduzeti asistenta u nastavi.

MINUS

Sve do HTV-a morao je doći Japanac Hiroshi Tachigami iz Marubeni Europowera, potencijalnog ulagača u Plomin C, da nam objasni prednosti i mane termoelektrane na ugljen.

>>Sukob civilizacija: Merlić, Šprajc i Ladišić protiv Al Jazeere i Putina

>>Milanović umirao od smijeha, a Antonija Mandić od tuge zbog gladne djece

Komentara 1

MH
mrtav-hladan
16:38 05.11.2014.

Ameri su G .....p i nepismen narod Oni kad zavrse neki fakultet neznaju na karti svijeta pokazati kontinente a kamoli sto drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije