Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI JUBILEJ

Naša najpoznatija manekenka: 'Živjeti od mode iznimno je teško i iscrpljujuće u ovim vremenima'

storyeditor/2022-11-06/IMG_5887.JPG
Foto: Privatni album
1/3
07.11.2022.
u 06:30

Loredana Bahorić proslavila je 35 godina modnog stvaralaštva monografijom koja donosi više od 700 fotografija najpoznatijih hrvatskih fotografa s kojima je surađivala

Loredana Bahorić bila je jedna od naših najtraženijih i najuspješnijih manekenki, a nakon uspješne manekenske karijere stvorila je uspješan brend, Charlie. Kao kruna njezine bogate karijere objavljena je monografija Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva koja donosi više od 700 fotografija najpoznatijih hrvatskih fotografa s kojima je surađivala. Prva promocija monografije održat će se u subotu, 12. studenoga na Interliberu, a Loredana potom planira promociju sa svim suradnicima i prijateljima u malom umjetničkom prostoru. Dizajnerica nam je sada otkrila može li se od mode živjeti u kriznim vremenima i brendu koji je postao pravi obiteljski posao.

Izdali ste knjigu Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva. Iako nam već i sam naslov može otkriti o čemu je riječ, možete li nam ukratko opisati sadržaj knjige i što čitatelji mogu očekivati?

Trenutno sam još u stanju pozitivnog šoka iako sam se pripremala na trenutak izlaska knjige iz tiska. Ipak, trenutak kad je primite u ruke teško je prepričljiv. Puno je tu izmiješanih emocija. Monografija je vrlo opsežna i impresivna, na više od 400 stranica, s preko 700 fotografija najpoznatijih hrvatskih fotografa s kojima sam surađivala u ovih nevjerojatnih 35 godina. Inspirativne uvodnike napisali su Iva Körbler, Nenad Korkut, Katarina Marić i Danica Dedijer. Složena je kronološki s presjekom događanja pojedine godine te sadrži misao ili citat koji me inspirirao za dotičnu godinu. Moja dobra prijateljica je komentirala: ''Very Lori''. Posljednji dio monografije čine poruke, odnosno vizije 15 umjetnika koje sam inspirirala, a među njima su Dimitrije Popović, Paulina Jazvić, Tisja Kljaković Braić, Alan Hranitelj, Dženisa Pecotić, Saša Šekoranja... odličan završetak knjige.

S kim ste surađivali na knjizi?

Samu monografiju izdala je Školska knjiga i jako sam ponosna zbog toga što je tako velika izdavačka kuća prepoznala moju modnu priču. Art direktorica je Ana Marija Žužul, a uredničku palicu vodila je Miroslava Vučić koja je nesebično radila na tome da monografija bude baš onakva kakvom smo je zamislili. Put realizacije ovakvog projekta inače je jako dug, a da bude još duži, nesebično je pridonijela korona i okolnosti vezane za nju tako da je od početne ideje do trenutka kada sam monografiju napokon primila u ruke prošlo tri godine.

Kroz bogatu karijeru surađivali ste s brojim dizajnerima i fotografima. Tko je na vas ostavio poseban dojam?

Surađivala sam zbilja s impresivnim brojem fotografa, s kojima me veže zanimljiva suradnja i prijateljstvo. Neka od imena su neizostavna Mare Milin, Mladen Šarić, Šime Eškinja, Decker Kutić, Andrija Zelmanović i brojni drugi. Moram reći da me posebno iznenadio Damil Kalogjera slikama naše, recimo, mini kampanje iz 1997. godine.

Iza vas je bogata manekenska i dizajnerska karijera. Jeste li ostvarili sve što ste željeli?

Teško je odgovoriti jednoznačno na pitanje jesam li ostvarila sve što sam željela. U svakom slučaju, monografiju svakako smatram krunom svog rada, i zbog toga što je to, barem koliko ja znam, prva monografija s područja mode posvećena jednoj osobi, izdana u Hrvatskoj.

Kako je bilo biti manekenka 80-ih i kako se po vašem mišljenju manekenstvo mijenjalo kroz godine? A dizajn?

Manekenstvo u mladosti te dizajniranje u starijoj dobi čini mi se kao dosta dobra kombinacija. Nekako je moda, odjeća, stalno tu negdje, što je dobro. Kod nas su stasala mnoga mlada zanimljiva dizajnerska imena, što me jako raduje. Nadam se da će svi oni naći način za opstanak na prevrtljivoj modnoj sceni.

Kako se danas, u kriznim vremenima može živjeti od avangardne mode?

Živjeti od mode iznimno je teško i iscrpljujuće u ovim vremenima. Kada shvatiš da ne ovisi o tvom radu, nego o puno zahtjevnijim faktorima, recimo da bude lakše.

Sin je krenuo vašim stopama, a Charlie je danas obiteljski posao. Kako funkcionira taj spoj poslovnog i privatnog?

Sretna sam što je Tomi krenuo tim putem, i nekako sam ponosna što je to zapravo mali obiteljski biznis.

VIDEO: Koprivnica: Severina povodom Dana grada napravila veliki tulum za nekoliko tisuća obožavatelja

Ključne riječi

Komentara 1

JA
japa
06:49 07.11.2022.

"Živjeti od mode je teško...."!?! Aj se mjenjaj sa mojom suprugom. Ona se diže u 4 ujutro na posao.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije