Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klara mucci

Naša glumica na Islandu je doživjela jedno od najljepših životnih iskustava: 'Sve je izgledalo neobično'

Foto: privatni album
1/13
31.12.2023.
u 07:00

Njezin put na Island odvio se prošle zime, i to povodom 35. European Film Awardsa, dodjele nagrada u filmskom svijetu poznate i kao "europski Oscari", koji su 2022. godine održani u Reykjaviku 10. prosinca

Život glumaca po mnogočemu je težak, zahtjevan i iziskuje brojna odricanja, ali u nečemu im ipak zavidimo. To su, svakako, česta putovanja na koja moraju ići što zbog posla, odnosno snimanja serije ili filmova, što zbog premijera i ceremonija dodjela filmskih nagrada. Jedno takvo putovanje omogućilo je domaćoj glumici Klari Mucci, pravog imena Klara Mučibabić, da posjeti zemlju vatre i leda. Riječ je, naravno, o Islandu, zemlji suprotnosti, kako i sami opis zemlje govori.

Polarana noć i dan, aktivni vulkani, gejziri, a s druge strane led i hladnoća. Čak 11 posto otoka prekriveno je ledenjacima, a ima i više od 20 aktivnih vulkana. Otok leži na Srednjoatlantskom grebenu koji razdvaja američku i euroazijsku tektonsku ploču, koje se stalno miču i time Island raste svake godine za 2,5 cm. Zemlja je to, ispričala nam je Klara, jako dragih i toplih ljudi, velikih domaćina koji zrače opuštenošću i optimizmom.

- Kao da karakterno pripadaju više jugu nego hladnom sjeveru - dodala je.

VEZANI ČLANCI

Njezin put na Island odvio se prošle zime, i to povodom 35. European Film Awardsa, dodjele nagrada u filmskom svijetu poznate i kao "europski Oscari", koji su 2022. godine održani u Reykjaviku 10. prosinca.

- Putovala sam sa svojom agenticom Anilom Gajević. Već pri slijetanju sve je izgledalo neobično, pusto. Drugačija je svjetlost, skoro nema šuma, gola zemlja podsjeća na površinu Marsa, i jako je hladno - ispričala je svoj prvi doživljaj.

Nije im bila olakotna okolnost kaže ni što je event bio gotovo u drugoj polovici prosinca, kad je zima već duboka svugdje, a pogotovo na dalekom sjeveru.

- Uz godišnje doba dolaze i druge promjene, naime svega je nekoliko sati dnevno tamo dan (ljeti je obrnuta situacija), no usprkos tome osjećaš se dobrodošao. Lijepo su nas dočekali i ugostili, imamo već puno prijatelja tamo iz industrije - kaže Klara.

Njezin film "Little Kingdom", koji je sada na Netflixu, napravljen je u koprodukciji s Islandom, a ona u njemu igra Cat.

"Rat. Vojnik Jack napušta svoju jedinicu i pronalazi svoju ženu Evu u izoliranom selu u planinama. Preselila se tamo kako bi radila u tvornici nesvjesna okrutnog vlasnika BAR-a. Dolazi tajna policija te se čini se da je vrijeme i za Jacka i za Evu isteklo", stoji na IMDB-u o filmu.

Splitska glumica naglašava da su Islanđani jako talentiran i poseban narod.

- Glazbu za film je radio producent od Björk, koja je također poznata po svom autentičnom stilu i zvuku - ispričala je još o filmu.

Inače, spominje također i kako je upravo Björk bila specijalni gost iznenađenja na Europskim filmskim nagradama, uz popularan islandski bend GusGus.

Foto: privatni album

- Cijeli događaj odvio se u prekrasnoj Harpa koncertnoj dvorani za koju je međunarodna arhitektonska tvrtka Henning Larsen Architects dobila već puno nagrada na području inovativnosti i dizajna.

Inače, Island je drugi najveći otok Europe, smješten u Atlantskom oceanu na sjeveru Europe. Jedan je to od otoka koji čovjek jako dugo nije naselio, tek u 9. stoljeću kad su stigli Norvežani i Kelti. Na Islandu, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, živi oko 372.520 ljudi, a od toga čak 60 posto tog broja u glavnom gradu Reykjaviku. A tamo je bila smještena i Klara.

- Simpatičan je to grad i jako uredan, široko rasprostranjen, s bogatim noćnim životom s obzirom na veličinu grada - ispričala je.

Tijekom svog boravka posjetila je Sky Lagoon, geotermalno lječilište na jugozapadu Islanda koje se nalazi u luci Kársnes, Kópavogur.

- Jedno od ljepših životnih iskustava je zalazak sunca iz termalnih kupelji koja funkcionira kao infinity pool, koji je toliko velik da ima i vlastiti bar sa separeima i vodopade - ispričala je oduševljena glumica, i dodala da su je se jako dojmili i njihovi termalni bazeni i kultura odlazaka u njih, poput sauna u Helsinkiju. - Nešto što se radi gotovo na dnevnoj bazi. Ima ih svugdje, što je jako korisno i zdravo s obzirom na njihove intenzivne zime - ispričala je.

Što se tiče hrane, dosta im je bazirana na ribi, posebice morskom psu, i mesu, i to često janjećem. Zbog toga, kaže, da su im najpoznatiji janjeći hot dogovi i juhe. Uz to, cijene su im osjetno skuplje, što zapravo i ne čudi, kaže glumica, jer je otok i ponuda je limitirana.

- Imaju svoju valutu te su potpuno financijski neovisni - kazala je.

Ljudi tamo uglavnom žive u prirodi i u skladu s njom, a glumica kaže da im nisu strana ni vjerovanja u vilenjake i trolove kao začetnike svijeta.

- Zanimljivo je da su prvi imali parlament i demokraciju, a kroz povijest su imali svoju verziju odgovora na europska zbivanja. Naime, u njihovom slučaju lov na vještice je završio lovom na muške vješce, što je bila njihova interpretacija tadašnjeg stanja stvari - otkrila nam je.

Foto: privatni album

Fascinantna je i činjenica da imaju najviše napisanih knjiga po glavi stanovnika jer su kroz povijest, prepričavajući svoje legende, razvili odnos prema pisanoj riječi u svrhu povezivanja i spajanja s drugima.

Na cjelokupni dojam otoka, ističe glumica, sigurno utječe i godišnje doba u kojem se dolazi, više nego u prosjeku na drugim mjestima, zbog te velike prirode i turističkih aktivnosti koje su najviše vezane uz nju. Konkretno, mnogi kažu da je najbolje vrijeme za posjet Islandu od lipnja do rujna, što je najtoplije razdoblje. Iako, ni tada nije toplo kao u ostatku Europe pa je važno ponijeti jaknu i duge rukave. Sunce zalazi na samo nekoliko sati te je dan skoro do ponoći u tim mjesecima. Jesen i zima su svakako hladnije za putovanje te je manje svjetlosti, ali se zato može doživjeti Aurora Borealis, odnosno polarna svjetlost. Točnije, polarna svjetlost se na Islandu vidi od rujna do ožujka (i jedna od rijetkih zemalja gdje se ta svjetlost može vidjeti i u crvenoj boji), a ponoćno sunce u lipnju i srpnju. No, zbog promjenjivog vremena, i jedno i drugo zna biti teško vidljivo.

Čak i transport funkcionira na jedan drugačiji način.

- Čudna, ali uspješna kombinacija modernosti i starih tradicionalnih vrijednosti i obrta. Skupoći transporta pridonosi infrastrukturalna raširenost i nedostatak konkurentnih opcija poput Ubera i slično - prepričala nam je.

Klara, kao veliki ljubitelj jahanja, primijetila je da je to i dalje jedan od načina transporta.

- Islandski konj je niži i bogatije dlake zbog jakih zima, i može ih se vidjeti gotovo svugdje, slobodno se kreću i ima ih 80.000 na cijelom otoku - ispričala je.

Iako, najčešći ipak oblik transporta su veliki automobili, odnosno SUV-ovi, zbog nemilosrdnog vremena i raširenosti svega. I turistima se obično sugerira samostalno istraživanje otoka s SUV-ovima kao najpraktičniju i najsigurniju opciju, uz povremeno zaustavljanje kod termalnih bazena, crnih plaza, vodopada, i svih ostalih prirodnih ljepota što krase ovu posebnu hladnu, a toplu zemlju.

- Jer zemlju čine ljudi, zar ne? - zaključuje glumica u našem razgovoru.

VIDEO Preminuo Shane MacGowan, frontmen legendarnih The Pogues

Ključne riječi

Komentara 2

CR
crnaguja1950
08:01 31.12.2023.

Znači,tko je ova?Glumica,čega,gdje,ikada,kako?nikad niti načuo za nju

SA
sani1
09:43 31.12.2023.

Nikad čuo za ovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije