Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bingeanje

Mlada Lily-Rose Depp odlično je izabrana za lik pop-zvijezde, no priča je popriličan kaos

22.06.2023.
u 15:57

Idol, HBO Max
Nije nikada previše mudro ocjenjivati seriju nakon samo jedne epizode, iako je u većini slučajeva vidljivo koliki potencijal leži u nekoj priči. Međutim, publika je možda i najočekivanijoj HBO-ovoj seriji ove godine možda već i presudila. Na IMDB-u gdje je “wisdom of the crowd”, mudrost gomile, možda i najizraženiji od specijaliziranih filmskih portala “Idol” je nakon prve epizode dobio tek 5,1 nakon gotovo sedam tisuća glasova, što je i dobro jer je neko vrijeme serija stajala na ispod 5,0. Doista, na “Idola” nam je skretana pozornost početkom godine kao središnja serija za HBO, pa smo otvorena srca odgledali tu prvu epizodu. Lily-Rose Depp zaista je zgodna kći Johnnyja Deppa i Vanesse Paradis pri čemu je, srećom, više na majku. I kao takva odlično je izabrana za lik Jocelyn, mlade pop-zvijezde u usponu iza koje je očajna turneja. Ona želi put natrag među najveće zvijezde tako da nanovo izmisli samu sebe kao seksepilnu senzaciju, upravo onakvu kakva je nekada bila Madonna (a Lady Gaga uvijek željela biti). Sreće Tedrosa koji je guru samopomoći koji ima noćni klub koji će joj pokazati taj put do zvijezda. To je ta priča koja bi se s nekoliko vješto utkanih likova mogla doista razviti na bilo koju stranu hoćete, priču o uspjehu, Madonnu, ili tragediju, Marylin, 21. stoljeća ili nešto treće. Ono što je publika vidjela kao problem jest što kanadski glazbenik Abel Makkonen Tesfaye, odnosno The Weeknd, u ulozi Tedrosa, ne može mladoj Deppovoj parirati po bilo čemu. A scenarij te prve epizode prebrzo razvija taj njihov odnos. Koji se, k tome, odvija u jednom prilično kaotičnom defileu likova za koje nismo posve sigurni tko su uopće i gdje je njihova važnost. Čini se da trojac autora serije, sam The Weeknd, Sam Levinson i Reza Fahim, nisu previše dobro procijenili zamislivši seriju kao jedan ambiciozni celebrity reality pa se dobio jedan poprilični kaos u kojem se stvari događaju bez nekog očiglednog razloga. Vidjeli smo primjera kada se konci postupno hvataju i seriju na kraju odgledate. Ovdje, nažalost, nismo uočili previše razloga za u to povjerovati. Nadamo se uvijek da nismo u pravu, no ove smo sezone na HBO-u vidjeli gomilu serija za koje smo prilično sigurni da ih “Idol” ne može nadmašiti sve i da ostalih pet epizoda dvostruko nadmaši prvu. Tko zna, možda ovaj put doista svi budemo u krivu, možda dojam popravi Anne Heche čije je pojavljivanje u ovoj seriji bilo njezino zadnje prije smrti. A opet, HBO doista već par sezona unatrag ima frekvenciju hitova, tu i tamo može se dogoditi i neka lošija procjena.

Karta za raj, SkyShowtime
Ovdje su se na istom ekranu ponovo našle dvije hollywoodske megazvijezda, Julia Roberts i George Clooney. Karta za raj simpatičan je filmić u kojem razvedeni bračni par David i Georgia nastoje zaustaviti svoju kćer Lily da se uda za nekog lokalca iako je upravo završila prestižni fakultet. Jer se boje da će napraviti istu pogrešku kao i njih dvoje prije 25 godina. A sve se događa na bajkovitom Baliju, odnosno lokaciji zamjenskoj zbog pandemije. Sasvim dovoljno da “Karta za raj” bude jedna pitka romantična komedija u kojoj dvoje iskusnih rutinera i s malo napora odskaču od ostale mlađahne ekipe tvoreći filmić apsolutno dostatan za vrebanje pokojeg toplog popodneva za koja se nadamo da su već stigla. Visokoreklamirani film u kojem se ponovo susreću dvije zaista velike zvijezde nije s plitkom pričom niti mogao polučiti više od zaista prosječne ocjene, no postoje i termini za ovakve opuštajuće uratke, a takvih će u vrlo skoro vrijeme biti podosta. Slobodno pogledati, opuštanje je garantirano.

Tour de France Unchained, Netflix
Biciklizam je sport kojemu se doista svi dive, i ovdje u nas, bez obzira na jedan dio ružnog naslijeđa koje je ostavila zloporaba farmakoloških sredstava čak i od onoga za kojega smo vjerovali kako je najveći ikad, Lancea Armstronga. No, biciklizam je nevjerojatan sport, takav kod kojega se od profesionalca traži puno više nego u nekim drugim sportovima, podrazumijeva se prelaženje granice svojih sposobnosti. Ovaj Netflixov dokumentarac prikazuje najbolje od najboljih na najzahtjevnijem i najpoznatijem natjecanju, Tour de Franceu. Prikaz je to iznutra, gdje se vidi i što rade voditelji momčadi, vozači, treneri, svi u momčadi kako bi njezini vozači stigli do cilja što je bliže vrhu ako ne i na vrhu samome. Dodatni je pritisak što se ta utrka prenosi uživo u 190 zemalja svijeta, prilika je to da postaneš globalni heroj ili da iznevjeriš sebe kao i one oko sebe. Što se nas tiče, sportskih dokumentaraca nikada dosta, a ovaj je doista prilično dobar te stiže u vrijeme kada će se događati upravo najveće utrke pa i Tour de France.

Okupirani, Play Premium
No, ovo je u skladu s vremenom, nekako barem, ali je i prilično uvrnuto. Pseudo-geopolitička serija “Okupirani”, koja dolazi iz Norveške po predlošku znamenitog pisca Jo Nesbøa, govori o tome kako je Rusija potiho okupirala Norvešku. Ne nekakvom invazijom ili nečim sličnim, nego na “svilen” način, onako kako bi to, recimo, radio nekada Henry Kissinger. Ali, Rusi to ne rade za svoj račun, već za račun - Europske Unije. Jer, Norveška je odlučila prekinuti eksploataciju nafte i plina jer je sebi pronašla efikasan alternativni izvor energije. Norveškoj ne može pomoći nitko, pa sve ostaje na šačici ljudi koji su spremni odreći se načina života u kojem im možda ničega i dalje neće faliti, ali koji jednostavno više nije njihov. Iznimno intrigantna norveška serija dosegla je tri sezone, vrlo je solidno ocijenjena te je dokaz da dobre produkcije nema samo u kontinentalnom ili otočnom dijelu Europe nego i u Skandinaviji. Usudimo se preporučiti i sami odrediti sebi dobro vikend bingeanje svih sezona, počnite na ovom domaćem servisu koji ima doista dobru ponudu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije