Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potjera

Lovac Mladen Vukorepa: Od njega strepe čak i Kotiga i Pauletić

Foto: Krasnodar Peršun/HRT
1/6
09.12.2017.
u 23:28

Lovcima u kvizu "Potjera" pridružio se i jedan veteran. Iza Vukorepe su pobjede u "Kviskoteci", rekordi u "Izazovu" i nastupima na kvizaškim OI u Ateni

Popularni HRT-ov kviz “Potjera” u novoj je sezoni dobio pojačanje u ekipi lovaca – jednog od najboljih hrvatskih kvizaša, 48-godišnjeg Mladena Vukorepa.

Taj diplomirani inženjer elektrotehnike gledateljima TV kvizova poznat je još iz 80-ih i vremena prve “Kviskoteke”. Posebno se pamte njegovi nastupi u kvizu “Izazov”, u kojem je bio rekorder, te u obnovljenoj “Kviskoteci” na Novoj TV, u kojoj je osvojio treće mjesto u finalu prvog ciklusa, iza Roberta Pauletića i Deana Kotige. Vukorepa je lani bio član hrvatske reprezentacije na kvizaškim Olimpijskim igrama u Ateni, a najviše se istaknuo u sportu, u kojem je osvojio 4. mjesto. Redoviti je sudionik pub kvizova, a s ekipom Perlice, u kojoj je igrao i Dean Kotiga, dva puta zaredom osvojio je prvo mjesto na Državnom prvenstvu u pub kvizu. 

Zanimalo nas je je li, unatoč iskustvu, ipak osjećao tremu tijekom snimanja prvih emisija HRT-ove “Potjere” – s obzirom na to da se sada nalazi u ulozi lovca.
“Trema uoči prvih nastupa bila je nešto veća nego što sam očekivao. Vjerojatno je jedan od razloga taj što je uloga lovca dosta različita od uloge natjecatelja u mojim ranijim nastupima. Lovac mora biti znalac, ali i suvoditelj i duhoviti komentator, a nije naodmet da dobro pjeva, imitira ili ima druge zabavljačke sposobnosti. Uz to postoje i razni tehnički elementi na snimanju koje sam trebao usvojiti da bi mi prešli u automatizam i da mi ne bi oduzimali prijeko potrebnu koncentraciju. ‘Potjera’ je vrlo dinamičan kviz i to je vjerojatno glavni razlog njegove popularnosti. Stalno se nešto događa i nema praznog hoda. Znam kako je biti natjecatelj i kako se oni osjećaju kad ne ostvare očekivanja, ali neuspješni natjecatelji mogu se vratiti i dobiti drugu, treću, sedmu šansu. Tko ustraje, jednom dobije”, kaže Mladen.

Otkriva nam kako je naučio čitati pitajući s četiri godine roditelje: “Koje je ovo slovo?”

“Stvari koje se traže kao odgovori na kvizu kombinacija su školskog znanja (koje smo svi nekoć naučili, ali nažalost većinu toga i zaboravili) te raznih nevažnih činjenica s kojima se susrećemo kroz život i o kojima izvještavaju mediji”, otkriva nam tajnu znanja.  
Njegova ljubav prema kvizovima, kao specifičnom obliku testiranja znanja, datira još od osnovne škole, kad je imitirajući legendarnu “Kviskoteku” sastavljao i vodio kvizove zabavljajući prijatelje. Stoga ne čudi što je, čim je ispunio dobnu granicu za sudjelovanje u TV kvizovima, počeo i s nastupima. Sport i zemljopis spadaju među njegova omiljenija područja, a manje voli pitanja iz društveno-humanističkih znanosti i nekih vrsta umjetnosti. No smatra kako nije potpuni neznalica ni u jednom širem području – uostalom Mladen je 7. na netom objavljenoj ljestvici Hrvatskog kviz saveza!

Jadan od ključeva za uspješno stjecanje novih znanja, smatra naš sugovornik, jest – igra.
“Kvizovi su igra, a ja sam se uvijek radije igrao nego učio. Tako da i danas radije odigram pub kviz, nego učim nove stvari. Učenje uz igru lakše je i zabavnije, a fond pitanja ipak nije neograničen, pa se nerijetko zna dogoditi da se na kvizu u sličnom obliku ponovi pitanje iz nekog natjecanja održanog prije nekoliko tjedana. Zbog posla i drugih obveza često nemam vremena za ciljano učenje za kviz, a nemam ni volje učiti nešto što me uopće ne zanima. Potražim informaciju kad želim proširiti znanje o nečem što me zaintrigiralo ili kad nešto nisam znao, a zanima me odgovor na to pitanje. Na primjer, astronomija mi ne spada u omiljena područja, ali rado na HRT-u pogledam seriju ‘Kozmos’, koja teška pitanja o svemiru razlaže na jednostavan i svima razumljiv način”, otkriva HRT-ov lovac.

Vukorepa savjetuje svima koji osjećaju da puno znaju da se svakako prijave u “Potjeru”, a poseban poziv upućuje ženama, za koje smatra kako sigurno imaju znanja kao i muškarci, ali se rijetko odlučuju prijaviti i to znanje pokazati na kvizu. Primjerice, Riječanka Dorjana Širola već je godinama najbolji kvizni predstavnik Hrvatske i svojim primjerom potkrepljuje njegovo mišljenje.

Novi HRT-ov lovac privatno je neoženjen i nema djece, pa nam s osmijehom otkriva kako u takvoj situaciji i pronađe nešto slobodnog vremena. A to slobodno vrijeme najradije provodi na košarci i pub kvizovima jer se istodobno fizički i umno rekreira te druži s dragim ljudima koje je upoznao tijekom godina. Najnoviji mu je hobi, kaže, lov – u HRT-ovoj “Potjeri”.

1/6

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije