Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ChatGPT

Kako umjetna inteligencija utječe na glazbenu industriju? "Glazba" može biti kreativna i bez kopiranja

Foto: profimedia
1/5
19.04.2023.
u 07:00

Uz nove tehnologije u prilici smo čuti da vam neki program "strojno" napiše novu pjesmu koja bi zvučala poput Abbe. Rješenje bi bilo da se svako "ukucavanje" nečijeg djela ili imena pri korištenju alata AI za neko novo djelo, pripiše autoru kojeg se strojno "citira" i da ga se financijski honorira

Nakon što su se glazbenici našli u nebranom grožđu zbog korištenja YouTubea i streaming servisa s premalim financijskim nadoknadama koje dobivaju za svoje pjesme, novi problem pojavio se brže nego što se očekivalo. Riječ je o umjetnoj inteligenciji (AI) i servisima poput OpenAI i programima ChatGPT koji posljednjih mjeseci ubrzano pokazuju kako se sve može koristiti (tuđi) autorski predložak ako ga se dohvati umjetna inteligencija.

Preuzimanje stila

Sjećate li se iz povijesti domaće scene kad vas je neki bend neodoljivo podsjećao na, recimo, Prljavo kazalište, ili Leo na Zdravka Čolića, grupa Merlin na Bijelo dugme, a rani Mladen Grdović na Tomislava Ivčića? Nije bila riječ o plagijatima, nego preuzimanju stila i načina pisanja pjesama poput njih. Bio je to nagonski poriv "plagijatora" da se približe uzorima i upotrijebe isplativ model s estrade. Sada se sve to "profesionaliziralo" pa smo s umjetnom inteligencijom u prilici čuti kako bi zvučao zadatak nekom programu da vam "strojno" napiše novu pjesmu koja bi zvučala poput Abbe ili bilo koga drugoga.

Ukratko, možda ste se i vi našli u situaciji da ChatGPT zatražite da vam "napiše pjesmu poput Beatlesa" ili naslika rad na tragu "Suncokreta" Van Gogha. Varijacije su bezbrojne, kao i asocijacije, ali pritom nije jasno što od toga imaju Beatlesi ili Van Gogh, tj. kako su u ovom slučaju regulirana autorska prava za korištenje njihovih izvornih radova koji su na raspolaganju novim sustavima umjetne inteligencije.

Nedavno je talijanski regulator naredio tvrtki OpenAI da privremeno prestane obrađivati podatke talijanskih građana jer za to nema adekvatne privole i zaprijetio kaznom do 20 milijuna eura. Predviđa se još takvih odluka drugih nacionalnih regulatora, pri čemu smo se opet našli na terenu između mogućih zabrana i činjenice da pravno nisu jasno određeni dosezi korištenja alata umjetne inteligencije, ako ona pritom koristi tuđe predloške "za treniranje".

Ovaj put podjednako su se uzbunile mnoge grane umjetnosti, od glazbe i slikarstva do književnosti, a glavni povod su izvorni, tuđi radovi koji se koriste u alatima, tj. u radu sve popularnije i dostupnije umjetne inteligencije. Zapravo su na potencijalnom udaru svi čiji se predložci mogu koristiti, od pisane riječi, pa i novinara, preko filmova do pjesama i crteža.

S jedne strane postoji očekivana volja da se pronikne u mogućnosti umjetno generirane inteligencije, ali s druge strane, par mjeseci nakon što je upogonjen servis ChatGPT za masovnu upotrebu, sve je glasnija potreba za određivanjem granica o tome kako se nečiji autorski radovi mogu i smiju koristiti.

Dapače, kako je neki dan i kod nas prenio Lider, glazbena korporacija Universal Music Group zatražila je od velikih streaming servisa da blokiraju umjetnu inteligenciju i zabrane tvrtkama koje se bave AI-jem da koriste njezinu glazbu za "treniranje" svoje tehnologije. Pojednostavljeno, ne žele da se olako cut & paste metodom koriste predlošci pjesama na temelju kojih servisi umjetne inteligencije stvaraju svoje nove "spojeve" glazbe, sada kao pokaznu vježbu zainteresiranoj publici, ali uskoro možda i profesionalno, jer ovakve potencijalne kombinacije sežu unedogled.      

Bez zamjene

Mnoge organizacije, uključujući američku Recording Academy, udruženje National Music Publishers i Udruženje diskografske industrije SAD-a, pokrenule su kampanju Human Artistry, svojevrsnu koaliciju koja želi osigurati "da se alati umjetne inteligencije razvijaju i koriste na načine koji podržavaju ljudsku kulturu i umjetnost, a ne da je zamjenjuju ili potkopavaju". "Umjetna glazba" umjetne inteligencije može biti i kreativna, ali ne ako u "tražilicu" ili pod zadatak upišete, makar iz zabave, da sliči na tog i tog.

Najkraće, još donedavno imali smo nejasne situacije oko korištenja sampleova u popularnoj glazbi, ili da su bendovi poput Led Zeppelin plaćali masne iznose i kazne nakon sudskih postupaka jer su davno, na početku karijere, koristili tuđe, prerađene blues predloške u svojim pjesmama. Stoga, rješenje bi bilo da se svako "ukucavanje" nečijeg djela ili imena pri korištenju alata umjetne inteligencije za neko novo djelo, pripiše autoru kojeg se strojno "citira" i da ga se financijski honorira. Jer, pisati pjesmu ili slikati po nečijem predlošku nije isto kao kad bi se kretalo iz početka, samo sa svojim talentom i imaginacijom.

VIDEO Stavros nam se javio iz bolnice: 'Sve bi trebalo biti gotovo do početka ljeta'

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije