Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILAN MLADENOVIĆ

Jugoslavenski rock princ: Majka mu je bila Hrvatica, mrzio je rat i umro je s 35 kilograma

Milan Mladenović
Foto: Screenshot
1/5
21.09.2023.
u 19:47

Frontmen grupe EKV Milan Mladenović danas bi proslavio 65. rođendan. Rođen je u Zagrebu u kojem danas postoji ulica s njegovim imenom

- Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al sam nešto ružno sanjao - tako je izjavio Milan Mladenović, antiratni aktivist, rocker rođen 21. rujna 1958. u Zagrebu i frontmen kultnog benda Ekatarina Velika.

Milan je bio sin Spase, oficira Jugoslavenske narodne armije rodom iz Kruševca, i Danice - domaćice iz Makarske. Kad je imao šest godina obitelj se preselila u Sarajevo, a u intervjuima se nerado prisjećao tih dana.

- Sarajevo je vjerojatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo...- izjavio je jednom prilikom Mladenović koji se 1970. s obitelji preselio u Beograd. Tamo je pohađao 11. beogradsku gimnaziju i osnovao je prvi bend Limunovo drvo.

GALERIJA: Massimo, Oliver, Toše,Thompson, ali i mnogi drugi prije 16 godina u ovoj su emisiji zajedno nastupali

Milan Mladenović
1/46

Deset godina poslije udružio je snage s Dušanom Kojićem-Kojom i Ivanom Vdovićem-Vdom te Dragomirom Mihajlovićem i osnovao bend Šarlo akrobata koji se i dan danas smatra jednim od predstavnika novog vala na području Jugoslavije. Nakon albuma "Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." grupa se raspala uslijed nesuglasica Milana i Dušana, a krajem 1981. godine Milan i Dragomir osnivaju sastav Katarina II.

VEZANI ČLANCI: 

Njima se uskoro pridružila Margita Stefanović Magi, Bojan Pečar i Ivan Vdović pa su od 1984. kao takav sastav izdali prvi album. Međutim, Dragomir je te godine upao u sukob sa zakonom i završio u zatvoru, a po izlasku je saznao da više nije član benda. S obzirom da je imao pravo na ime Katarina II, onemogućio je sastavu da ga dalje nose pa je tako sastav preimenovan u Ekatarina Velika.

Najpoznatije pjesme benda koje se i danas pjevaju su "Ti si sav moj bol", "Krug", "Srce" i ostale.
Njihov najmračniji album “Dum Dum” iz 1991. inspiriran je Jugoslavijom pred raspadom i vjetrovima rata koji se zapuhali. Milanovi bliski prijatelji napuštali su zemlju jedan za drugim, kako bi izbjegli prisilnu mobilizaciju, o čemu govori pjesma “Zajedno”, u kojoj su svi imenovani. Milanu je sve to vrlo teško palo pa zajedno s drugim velikim beogradskim bendovima, Električnim orgazmom i Partibrejkersima, započinje antiratne prosvjede u Beogradu. Cilj im je zaustaviti Miloševićevu politiku i spriječiti već započeti krvavi sukob u Vukovaru i Dubrovniku.

Ta tri benda oformit će bend poznat kao Rimtutituki koji će se krstariti beogradskim ulicama na otvorenom autobusu i širiti antiratne poruke. Njihov hit-singl bila je pjesma “Slušaj ‘vamo” i poruka: Mir, brate, mir. Iz toga vremena zabilježeni su njegovi mnogobrojni intervjui i javni nastupi od kojih su najhrabriji bili pozivanje na minutu šutnje za sve žrtve rata za primanja nagrade na festivalu Beogradsko proleće 1992. godine za grupu godine u prepunom beogradskom Sava centru, kao i otkazivanje nastupa Rimtutitukija u Banjoj Luci zbog rušenja džamije Ferhadija. “Stojimo na rubu neke razjapljene provalije, a iznad nas razbuktala se vulkanska lava, koja počinje curiti, rastezati se po nama, narodu. Što bismo mi sad mogli učiniti? Ne znam ni sam.

Čini mi se da smo potpuno ‘stisnuti’, ne možemo ni korak nazad, ali ni korak naprijed. Možda bi nam pomogla promjena političkih i ekonomskih uvjeta ili, pak, državni udar? Možda, kažem”, govorio je Milan.Nikada nije puno pričao o privatnom životu, a posljednje godine proveo je s Majom Maričić, koja je na osnovu njegove ideje završila spot za pjesmu "Crv" nakon njegove smrti 5. studenog 1994. godine. Maji je inače posvećena pjesma "Oči boje meda". U kolovozu 1994. godine nakon nastupa u Budvi, Milan je prevezen u bolnicu gdje je ustanovljeno da ima rak gušterače, a poslije tri mjeseca teške borbe s bolešću preminuo je sa svega 35 kilograma. Kasnije se pričalo da je imao sidu i bio ovisan o heroinu, ali je službeno umro od raka gušterače.

Ime Milana Mladenovića danas nose ulice u Beogradu, Zagrebu i Podgorici.

 

VIDEO Promocija knjige "Depra" autora Aleksandra Stankovića u kojoj opisuje svoju borbu s depresijom

 

Ključne riječi

Komentara 67

Avatar Stradun
Stradun
21:31 21.09.2023.

Ne znam zašto je ulica u Zagrebu nazvana njegovim imenom? Zar samo zato jer se rodio u ZG ?

Avatar Stradun
Stradun
21:47 21.09.2023.

Malo je pretjerano nazvati Dotičnika Jugo rock princom. To su bili Bregović /pastirski rock/ i Štulić / neopisiv rock/. Jedino im je zajedničko zanimanje njihovih očeva.

Avatar Stradun
Stradun
22:36 21.09.2023.

Predsjednik gradskog odbora (nije važno ime i prezime) iznio razlog imenovanja:" Popularna kultura 80-ih vodi živahan zagrobni život koji prati veliki medijski i općenito kulturni utjecaj. Zato nazvati neku ulicu, trg ili park po Milanu Mladenoviću znači dati i priznanjee jednoj epohi, jednoj mladosti i jednom načinu razmišljanja ... " Po tom kriteriju može se nazvati ulica skoro po bilo kome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije