Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva sezona na HTV-u

"Igra prijestolja" - mračna priča o borbi za moć zaludila je svijet

'tron00_nnn_ekr_020913'
Foto: HBO, PR serije i filmova
1/11
07.09.2013.
u 21:00

Na HTV-u starta prva sezona hit-serije koja se snima u Dubrovniku, a za čije je nastajanje angažirana vojska radnika od kojih se neki brinu samo za perike glumaca

Četvrta sezona \"Igre prijestolja\" - ekranizacija druge polovice treće knjige iz ciklusa \"Pjesma leda i vatre\" američkog pisca Georgea R. R. Martina - do 20. rujna snimat će se na dubrovačkom području. Nakon toga ekipa ovog HBO-ova dramskog spektakla nastavlja snimati u Splitu u Dioklecijanovim podrumima, Baškoj Vodi i na Klisu. Za to vrijeme, oni koji seriju još ne prate na HBO-u, njenu prvu sezonu mogu početi gledati na HTV-u s jesenskom shemom koja s emitiranjem počinje 16. rujna.

Uništavanje novih kostima

U seriji se kao i u knjizi sedam plemenitaških obitelji bori za kontrolu nad mitskom zemljom Westeros, izmišljenim svijetom Zapadnih zemalja, ekvivalentom srednjovjekovne Europe. Kada je 1991. godine Martin napisao \"Igru prijestolja\", nije se nadao tolikom uspjehu, a još je manje očekivao da će se filmaši pomamiti za radnjom koja obiluje borbama za prevlast, ljubav i čast, izdajama. Znajući kako je radnja složena i kako sve te slojeve ne bi bilo moguće valjano smjestiti u dva ili tri sata filma, pisac je odbio sve filmske ponude. Nekoliko godina poslije HBO se ponudio adaptirati ovu priču i Martin je pristao. Producentima je otkrio kakav je kraj zamislio - u slučaju da umre prije nego što završi s pisanjem ostalih knjiga. Kako cijela radnja na neki način odgovara vremenu srednjovjekovlja, čije je mračno doba bilo poznato po vitezovima, zmajevima i vješticama, trebalo je pronaći lokacije koje bi barem približno dočarale to razdoblje.

Čak je 14 zemalja produkcijski tim obišao uzduž i poprijeko i za snimanje su odabrali Maltu, Sjevernu Irsku i Island, a kasnije i Hrvatsku. Budžet za snimanje prve sezone iznosio je 86 milijuna dolara i prvi nastavak te sezone pratilo je 4,4 milijuna gledatelja, dok je za snimanje druge sezone potrošeno čak 120 milijuna dolara. Veliki dio tog novca bio je namijenjen kostimima koje je osmislila kostimografkinja Michele Clapton. Neki kostimi trebaju izgledati prljavo i iznošeno, a kako bi postigla tu autentičnost, kostimografkinja koristi sljedeću metodu.

– Kada izradim kostime, trgamo ih kako bi izgledali pohabano. Vjerujte mi, za to mi je potrebno jednako puno vremena kao i za samu izradu – kaže Michele. Kostimi, pogotovo ratnika, jako su teški - kilaža im prelazi i 15 kilograma. Michelein kolega Kevin Alexander brine se o kosi glumaca, odnosno o perikama koje nose.

Glumci ne žele pročitati knjigu

– Jedna je od najzahtjevnijih ona koju nosi glumica Lena Headey. Izuzetno su skupe, cijene su oko 7000 dolara. Te perike su iznimno skupe jer je riječ o iznimno dugoj kosi, a takvu je teško nabaviti. Lenina perika je specifična zato što je napravljena od kose koja nikada nije bila tretirana, a to je u današnje vrijeme iznimno rijetko. Bilo je ključno da njezina kosa ima lagani zlatni sjaj, to je jako važno za lik Cersei Lannister. Sve su perike rađene prema glavama glumaca kako bi im savršeno pristajale – otkriva Kevin. O perikama se brine kao i o pravoj kosi, zato ih pere svaka dva dana i pažljivo četka. Neki glumci imaju i po dvije perike, jednu za scene u kojima moraju izgledati čisto i drugu za malo prljavije scene. Izrada oružja također je zahtjevan posao koji iziskuje strpljenje jer se svaki komad oružja izrađuje posebno u pravim kovačnicama. Oružje u seriji osmislio je Tommy Dunne.

Većina glavnih glumaca nikada nije čitala Martinove knjige jer ne žele znati sudbinu svojih likova kako ta spoznaja ne bi utjecala na kvalitetu njihove izvedbe.

Producentu Davidu Benioffu i piscu Martinu najteže je bilo odabrati glumce za dječje likove. Ulogu Arye dodijeljena je danas 16-godišnjoj Maisie Williams čijom je glumačkom izvedbom George R. R. Martin bio oduševljen. Zanimljivo je kako Maisie nije čitala Martinove knjige zato što joj mama to nije dopuštala jer je procijenila da su neprimjerene za njezin uzrast. Zato je prije Maisienog odlaska na audiciju mama Williams pročitala knjigu i sadržaj prepričala kćeri izostavivši dijelove nasilja, incesta i seksa.

Najavljeno sedam sezona

Od ove serije profitirao je i turizam zemalja u kojima je snimana. Tako u Sjevernoj Irskoj postoje organizirani izleti autobusom na lokacije na kojima se snimalo. Na sličnu zamisao došli su i u Dubrovniku, gdje su u svoju turističku ponudu uvrstili razgledavanje mjesta na kojima je boravila i snimala ekipa \"Igre prijestolja\".

Kako je svake sezone broj likova sve veći, i potreba za statistima je sve veća, a u tom poslu okušali su se i neki poznati glazbenici. Will Champion iz grupe Coldplay u trećoj sezoni u jednoj od scena glumi bubnjara, dok je pjevač grupe Snow Patrol, Gary Lightbody, na audiciji odabran za cameo ulogu.

George R. R. Martin napisao je pet romana sage \"Pjesma leda i vatre\" na kojima se serija temelji, a u planu su mu još dvije.

– Još uvijek raspravljamo o ukupnom broju sezona. Treća sezona je prvi dio treće knjige, četvrta će biti drugi dio. Nadam se da ćemo, ako svi preživimo i publika ostane uz nas, uspjeti stići do sedme sezone kako smo i planirali – kaže producent serije Frank Vogler.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije