Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konačno se oglasio

Dylan: Hoću li primiti nagradu? Naravno da hoću!

Bob Dylan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.10.2016.
u 10:13

Bob Dylan javio se tajnici švedske Akademije i kazao kako ga je vijest o dobitku Nobelove nagrade za književnost ostavila bez teksta

Šesnaest dana trebalo je Bobu Dylanu da se oglasi o dobitku Nobelove nagrade. Fondacija nagrade priopćila je da im se glazbenik javio i rekao da je jednostavnio bio bez riječi kad je saznao da je dobio Nobelovu nagradu za književnost. 

- Hoću li primiti nagradu? Naravno - navodi fondacija Dylanovu izjavu. Američki pjevač i kantautor prvi je glazbenik koji je dobio tu prestižnu nagradu što je izazvalo dosta kontroverze u literarnim krugovima, a mnogi su se javno izjasnili da je nagrada trebala pripasti piscu knjiga, a ne pjesama. Dylanova šutnja o dobitku nagrade također je izazvala kritike, a članovi švedske akademije javno su je nazvali "arogantnom".

Akademija je poručila da su, nakon što su pet dana pokušavali stupiti s njim u kontakt kako bi ga osobno izvijestili da je dobio nagradu, odustali. Dylan je nazvao stalnu tajnicu švedske Akademije Saru Danius ovaj tjedan, navela je akademija.

- Vijesti o dobitku Nobela ostavila me bez riječi. Vrlo sam počašćen nagradom. - rekao je Dylan. Nobelova fondacija navela je da još nije odlučeno hoće li Dylan prisustvovati dodjeli nagrade u prosincu u Stockholmu. Vijesti o Dylanovu prihvaćanju nagrade slijedila je u isto vrijeme s objavljivanjem njegova intervjua za britanski list The Telegraph.

U tom intervjuu Dylan je rekao da će "apsolutno" prisustvovati svečanoj dodjeli - "ako će to ikako biti moguće".Slavni umjetnik rekao je novinarki Edni Gunderson da je "zapanjujuće, nevjerojatno" primiti tu časnu nagradu. Tko bi uopće sanjao o tome? - rekao je Dylan u intervjuu. Uvjetno se složio s tvrdnjom Akademije da je njegovo djelo književnost koja pripada usmenoj i pjevnoj tradiciji drevnih pjesnika poput Homera.

- Pretpostavljam, na neki način - kazao je navodeći naslove nekih svojih pjesama poput primjerice "Blind Willie", "A Hard Rain", i "Hurricane" i dodao: - Međutim, na drugima je da odrede značenje mojih pjesama. To bi trebali znati akademici. Nisam za to kvalificiran.

Ključne riječi

Komentara 4

SV
stjepan v.
10:56 29.10.2016.

Bez veze, njemu nagrada za cega?

PR
prarvat
18:11 29.10.2016.

legenda

SV
stjepan v.
11:01 29.10.2016.

On nema pojma o pjevanju, pust je arogantan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije