Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON KRITIKE RUMUNJA

Branimir Mihaljević i Denis Mevlja otkrili kako se dogodila greška s pjesmom 'Crazy'

Franka Batelić
Foto: Screenshot
1/20
01.04.2018.
u 14:35

Najprije su stigle optužbe od strane glazbenika Gueza iz Rumunjske koji tvrdi da hrvatski eurovizijski tim ne govori istinu. Danas su se javnosti obratili hrvatski autori pjesme.

Nastavak priče o pjesmi "Crazy", kojom Franka Batelić predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu, svakako će biti vrlo zanimljiv u ovo vrijeme kad se samplovi i kompjuterske podloge nalaze na internetu, koji je glazbenicima najširi prodajni kanal i prostor za međunarodno komuniciranje.

Naime, produkcijska kuća Karpo Media Branimira Mihaljevića sa svojim suradnikom Denisom Mevljom/Denzel Beats – koji je s Mihaljevićem radio na pjesmi "Crazy" i spomenutoj podlozi – ima ugovor kojim se zabranjuje ikakvo javno objavljivanje ili preslušavanje snimaka na kojima su zajednički radili. Kao što mije Mihaljević potvrdio, pod ugovorom je i dio posla koji Mevlja obavlja samostalno, a koji bi prije bilo kakvog emitiranja ili prodaje trebao dati na uvid Mihaljeviću.

Za rumunjskog pjevača Gueza, koji za svoju verziju "Ceea ce iubim" koristi podlogu napravljenu za pjesmu "Crazy", Branimir Mihaljević u telefonskom mi je razgovoru rekao da je dignuta na site pogreškom, jer kompjuterske datoteke za Guezovu pjesmu jasno su obilježene imenom "Franka". U službenom priopćenju Mihaljević veli; „Posljednja dva dana intenzivno smo radili na tome da otkrijemo kako se sve ovo dogodilo. Konačno smo došli do saznanja da je Denis, koji inače radi i prodaje beatove, na stranicu za prodaju, zabunom stavio krivi dokument pod nazivom druge pjesme, tj. stavio je pjesmu koja je rađena za Eurosong za koju nema odobrenje mene kao koautora za prodaju. Vidljivo je to i u foto dokumentu koji je objavio Guez, a kojeg dostavljamo u prilogu. Pjesma "Crazy" u potpunosti je rađena isključivo za Eurosong i do prodaje nikako nije smjelo doći“. Guez bi ubrzo trebao prestati koristiti sve podloge vezane uz pjesmu "Crazy", jer je prekršio i dva stavka iz ugovora kad je dionicu i kupio od Mevlje; naime, podlogu nije smio monetizirati na kanalu YouTube, a "Ceea ce iubim" mjesec dana nije niti bila potpisana imenom Mevlje ili Denzel Beatsa, nego je to učinio tek nakon upozorenja autora. Kao što se kaže u službenom priopćenju Branimira Mihaljevića, „Nesporno je da je Guez kupio pjesmu ‘'Blame me' s vrlo limitiranom licencom, no moram naglasiti i kako je rumunjski glazbenik prekršio dva članka ugovora o kupovini glazbenog materijala s Denzel Beatsom, radnjama na koje Ugovorom nije imao pravo“.

Zaključimo još jednom, gaf s prodajom ritmičke podloge ne bi trebao zamagliti priču. jer o plagijatu nema govora, tim više što su svi dijelovi pjesme nastali u studiju kod Mihaljevića. Radi se o dvije odvojene pjesme na čiju je ritmičku podlogu dvoje autora dodalo što je znalo i moglo. Dapače, jasno se čuje koliko je „Crazy“ melodijski i vokalno bolja od Guezove, koji na silu mantra, a nema niti refren. No, cijela priča jasno pokazuje koliko treba oprezan s korištenjem semplova i podloga, jer ovakav gaf „trećeg čovjeka“ u stanju je zamagliti daleko važnije segmente pjesme i nastupa na Euorosongu.

Franka Batelić
1/9

Komentara 25

FA
fakin2012
14:05 01.04.2018.

A još jučer su tvrdili da nema greške i da im je drago da drugi semplaju beat od njih. Ovo je za enormnu novčanu kaznu

GV
golub Vaso
14:57 01.04.2018.

kokošari prodaju za 80 eura, dok su čorluku oderali puno više

IP
ipomper
13:44 01.04.2018.

Kakav otac, takav sin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije