Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marlene Schiappa

Francuska ministrica pozirala za naslovnicu Playboya, nakon kritika podršku joj pružili i iz magazina

Francuska ministrica Marlene Schiappa na udaru kritika zbog poziranja za Playboy
Foto: SLEMOUTON
1/8
11.04.2023.
u 14:00

Francuska ministrica Marlene Schiappa (40) novo je lice na naslovnim stranicama ovog poznatog magazina i to za travanj, a pozirala je u potpunosti odjevena. Uz naslovnicu, Schiappa je ovom poznatom časopisu dala i intervju koji je zauzeo čak 12 stranica, a govorila je o pravima žena i LGBTQI+ osoba. No, zbog toga se našla na udaru kritika političara i ljudi na društvenim mrežama.

Vijest o novoj naslovnici francuskog izdanja časopisa Playboy posljednjih je dana izazvala razne reakcije u ovoj zemlji, a informacija o tome prošla je i ostatkom svijete te izazvala različite reakcije. Naime, francuska ministrica Marlene Schiappa (40) novo je lice na naslovnim stranicama ovog poznatog magazina i to za travanj, a pozirala je u potpunosti odjevena. Uz naslovnicu, Schiappa je ovom poznatom časopisu dala i intervju koji je zauzeo čak 12 stranica, a govorila je o pravima žena i LGBTQI+ osoba

No, njezina odluka o pojavljivanju u Playboyu izazvala je različite reakcije među kojima i kritike određenih političara. Njezini kolege posebno joj zamjeraju što je odlučila pozirati za broj ovog magazina koji izlazi u jeku velikih društvenih nemira zbog Macronovih mirovinskih reformi.

Prema navodima tamošnjih medija, francuska premijerka Elisabeth Born navodno ju je nazvala i rekla da poziranje za naslovnicu Playboya "nije prikladno, posebno u sadašnjim okolnostima". Kritikama se pridružila i zastupnica Zelenih, Sandrine Rousseau, koja je poslala oštru poruku ministrici.

- Gdje je poštovanje prema francuskom narodu? Prema ljudima koji će morati raditi još dvije godine dulje, koji demonstriraju, kojima se ovi dani neće platiti, koji ne mogu jesti zbog inflacije. Nemam problema s tim da se ženska tijela izlažu bilo gdje, ali postoji društveni kontekst - izjavila je za TV kanal BFM.

Ništa milosrdniji nisu ni Francuzi na društvenim mrežama, kao i ekipa iz različitih dijelova svijeta, a nakon svega na Twitteru se oglasila i sama ministrica koja je poslala jasnu poruku kritičarima. 

- Branim prava žena da rade što žele sa svojim tijelima: svugdje i stalno. U Francuskoj su žene slobodne. Smetalo to nazadnjacima i licemjerima ili ne - napisala je, a njezina objava pregledana je četiri milijuna puta.

Nakon mnogih kritika od strane čitatelja i političara o svemu se oglasio i popularni magazin. Playboy je na svojoj službenoj Instagram stranici objavio njezinu sliku s naslovnice i poduži tekst.

- Playboy ponosno stoji uz ministricu Schiappu u obrani autonomije koju sve žene zaslužuju imati u pogledu svojih tijela i glasova. Oni koji je kritiziraju pogrešno shvaćaju smisao i snagu njezinog primjera. Potičemo te kritičare da pročitaju intervju ministrice Schiappu na 12 stranica u Playboy Franceu u kojem se govori o pravima žena umjesto da refleksno posrame zaposlenu majku i državnu službenicu jer se usuđuju izgledati seksi na fotografiji. Možda će ovo biti iznenađenje za neke koji nisu upoznati s poviješću Playboya, ali brend je dugo bio platforma za zagovornike, umjetnike, političke vođe, pa čak i osobe koje stvaraju povijest i koje guraju kulturu naprijed. U prvom intervjuu za Playboy 1962. crni pisac i budući dobitnik Pulitzerove nagrade Alex Haley intervjuirao je jazz glazbenika Milesa Davisa o rasi. Nastavili smo s objavljivanjem intervjua za Playboy s Martinom Lutherom Kingom mlađim, Malcolmom X-om, Mayom Angelou, Betty Friedan, Cecile Richards, Steveom Jobsom, Stephenom Hawkingom i brojnim drugima koji su inspirirali važne razgovore koji su oblikovali kulturu. Pozdravljamo ministricu na njezinoj hrabrosti i nastavit ćemo prenositi mikrofon utjecajnim glasovima diljem svijeta - napisali su pored fotografije.

Inače, Schiappa je vrlo aktivna u političkom životu Francuske, a u francuskoj vladi nalazi se od 2017. godine na nekoliko pozicija. Uz političku karijeru, Marlene je i književnica koja je objavila više od 28 novela i eseja pod pseudonimom Marie Minelli.  Uz to u braku je s Cedricom Brugierom od 2006. godine te je majka dviju kćeri.

VIDEO Glazbenik iznenadio priznanjem: 'Radim u fast foodu i perem podove kako bi mogao platiti režije'

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije