Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMEMORACIJA U BEOGRADU

Emotivni oproštaj od naše producentice Tee Korolije: 'Od nje se moglo naučiti kako biti čovjek'

Foto: Promo
1/5
29.08.2023.
u 10:00

Tea Korolija preminula je u 49. godini nakon kratke i teške bolesti, pokopana je u hladovini maslinika svoje voljene Koručule odakle je potekla i kojoj se uvijek s radošću vraćala. Tijekom svoje profesionalne karijere producirala je neke od najpoznatijih serija koje su obilježile regionalnu kinematografiju, ali i reklame koje su postale antologijske u  oglašavanju

U dvorani Makavejev Jugoslavenske kinoteke održana je komemoracija Tei Koroliji, poznatoj hrvatskoj i regionalnoj producentici. Komemoraciji su nazočili brojni prijatelji, kolege, štovatelji, školski i fakultetski prijatelji. Nakon minute šutnje, kolege i prijatelji prisjetili su se života i rada s Teom Korolijom, koja je ostavila neizbrisiv trag u srpskoj, hrvatskoj i regionalnoj kinematografiji.
Prvi susret i suradnju Vanda Kučera s Teom imala je povodom izložbe „La Serbie V.O.“ (Srbija izvorna verzija) u Parizu. Ovaj projekt Borisa Miljkovića i Srđana Šapera predstavio je Srbiju u novom svjetlu nakon petooktobarskih promjena. “A Tea je bila najbolja slika te nove Srbije, samouvjerene, profesionalne, svjetske, a opet nekako svoje, pristojne, intimne”, ističe Vanda Kučera, potpredsjednica I&F Grupe, u čijem je sastavu Adrenalin Produkcija, koju Tea vodila godinama.

Tea je bila omiljena među svojim suradnicima. Prema svima se odnosila s uvažavanjem i poštovanjem, što je danas rijetkost. Redatelj Igor Stoimenov Teu poznaje još iz studentskih dana na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Surađivali su na produkciji objema prve reklame, a kasnijih godina njihovo prijateljstvo i suradnja isprepleli su se sve do posljednjeg zajedničkog rada na seriji "Besa". Igor ističe da je Tea mogla razgovarati sa svima, od svjetskih producenata, glumačkih zvijezda, britanskih pisaca, do kaskadera i statista. Prema svima se ponašala isto. Od nje se moglo puno naučiti, a prije svega kako biti pristojan, kako uvijek biti čovjek. "Tea je bila neuhvatljiva, podjednako neuhvatljiva i za beogradsku košavu i za korčulanski vjetar odakle je bila porijeklom“ prisjeća se Igor Stoimenov.

VEZANI ČLANCI

Producentica Milena Džambasović radila je s Teom na nekoliko projekata, ali kaže da će je prije svega pamtiti kao prijateljicu koja je uvijek bila tu kad je trebalo i dodaje: "Tea je bila plemenita, velikodušna... U njezinom društvu uvijek bi se osjećao nekako pogotovo, a da nije ni shvaćala koliko je značajna. Niti je na to obraćala pozornost. Njenim odlaskom srpska i regionalna kinematografija izgubile su velikog profesionalca, a svi mi jednog dobrog prijatelja”.

Poznati britanski pisac Tony Jordan surađivao je s Teom kao scenarist na seriji "Besa". Prisjeća se kako mu se Tea javila s prijedlogom da napiše scenarij za ovu seriju, ali kako je on tada već radio na nekoliko projekata, on ju je unaprijed odbio. Ipak, pristao je na desetominutni razgovor s Teom, uvjeren da se neće predomisliti. Ne samo da je promijenio odluku i pristao biti jedan od scenarista, već kako ističe, svaki put kada bi ga Tea nešto pitala, bilo mu je nemoguće odbiti. "Imala je nenametljiv način da vas natjera da učinite ono što ona želi, i bilo ju je jednostavno nemoguće odbiti", sjeća se Tony Jordan.

Na komemoraciji je prikazan kratki film u kojem su se oprostili prijatelji i kolege među kojima su se Srđan Šaper, Boris Miljković, Milan Marić, Hana Selimović, Miloš Timotijević, Radivoje Raša Bukvić, Arben Bajraktaraj, Sebastijan Kavaca, Mensur Safkiu i drugi od Tee Korolia oprostili posljednji put.

Tea Korolija preminula je u 49. godini nakon kratke i teške bolesti, pokopana je u hladovini maslinika svoje voljene Koručule odakle je potekla i kojoj se uvijek s radošću vraćala. Tijekom svoje profesionalne karijere producirala je neke od najpoznatijih serija koje su obilježile regionalnu kinematografiju, ali i reklame koje su postale antologijske u  oglašavanju. U profesionalne vode produkcije ušla je na veliki način, realizacijom TV reklame u kojoj se pojavljuju najpoznatiji srpski glumački par Milena Dravić i Dragan Gaga Nikolić.

Nakon toga su joj sva vrata bila otvorena, radila je na stotinama reklama, a onda su na red došle i neke nezaboravne serije. Za dvije sezone jedne od najboljih regionalnih serija "Besa", prije toga serije: "Žmurke", "Pogrešan čovjek", na HRT-u producirala je seriju "Razred", zatim remake kultne serije "Na slovo na slovo". Producirala je i poznatu emisiju „Moja mama kuha bolje od tvoje“, kviz „Potera“, emisiju „Flashback“ i druge. Godinama je vodila dvije uspješne produkcije Le Spot i Adrenalin Production. Iza nje su ostali sin Franko i majka Senka.

VIDEO: Joker Out oduševio publiku na Špancirfestu


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije