Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sramotan incident

Doznajemo pozadinu napada na naše glumce u Srbiji: Pobješnjeli mladići krenuli ih tući zbog jedne 'krive' riječi

Foto: Sanjin Strukić,Marin Tironi/Pixsell
1/7
21.12.2022.
u 14:12

Članovi ansambla teatra &TD i umjetničke organizacije Arterarija napadnuti su kod hotela u Novom Sadu u utorak u ranim jutarnjim satima. Dvojica glumaca s povredama su završili u bolnici na šivanju i saniranju zadobivenih ozljeda, a u potragu za napadačima odmah je krenula i policija.

Sramotan incident dogodio se u noći s ponedjeljak na utorak u Novom Sadu, a u njemu su 'deblji kraj' izvukli zagrebački glumci, članovi teatra &TD i umjetničke organizacije Arterarija, koji su s predstavom 'Bura' koju potpisuje Romano Nikolić imali gostovanje na festivalu  na 5. Međunarodnom festivalu jezičnih i etničkih manjina "Synergy" koji se održavao u "Novosadskom kazalištu/Újvidék színház".

Nakon predstave koja je protekla bez ikakvih problema nepoznati napadači u dobi od 20 do 25 godina, za kojima se još uvijek traga, napali su hrvatske kazalištarce isključivo iz razloga što dolaze iz Zagreba odnosno Hrvatske, a što se događalo u noći koja je prethodila sukobu pokušali smo doznati iz teatra &TD. Oni su nas uputili da se za sve informacije obratimo Mariju Županu, zamjeniku ravnatelja Studentskog centra u okviru čijeg kompleksa je smješten teatar &TD. 

- Članovi ansambla napadnuti su kod hotela u ranim jutarnjim satima oko 3:30 prilikom nošenja stvari u vozilo. Sama predstava je, koliko nam je poznato, protekla u najboljem redu. Prema našim saznanjima naš djelatnik P.P. na upit nepoznatih mladića odgovorio da su igrali predstavu kazališta što je izazvalo spomenute reakcije, agresiju i fizički napad uz riječi da se kod njih ne kaže 'kazalište' 'pozorište'. Tu je krenuo napad na naše kolegice i kolege od kojih su dvojica s povredama lica i glave završili u bolnici na šivanju i saniranju zadobivenih ozljeda. Sve su bile lakše tjelesne ozljede, koliko sam vidio imaju 2,3 šava i natučeni su - kazao nam je Župan i dodao da je u Novom Sadu boravilo četvero glumaca te sedmero scenskih djelatnika koji ne žele otkrivati svoj identitet i javno govoriti o nemilom događaju. 

Na mjesto događaja odmah je izašla i policija, a koliko je bilo napadača u ovom trenutku ne znaju. Kažu nam da očekuju da policija odradi svoje i pošalje im zapisnik, a najavljuju i da će reagirati preko našeg veleposlanstva u Srbiji. 

- Kontaktirali smo nadležna ministarstva i danas tokom dana čut ćemo se s našim veleposlanstvom u Beogradu da i njih izvijestimo i da i oni pokrenu pravnu proceduru prema vlastima koje su tamo nadležne. Osuđujemo taj napad i stajemo uz naše djelatnike, u šoku su i glumci, ali i mi i duboko smo iznenađeni jer se sve zbilo neposredno nakon festivala tolerancije na kojem su sudjelovali - otkriva Župan i za kraj dodaje da su napadnuti glumci i ostali djelatnici nakon ekscesa koji ih je zadesio sretno stigli u Zagreb. 

- Jučer oko 17 sati vratili su se u Zagreb i otišli su kući da malo dođu sebi od svega. Ovih dana planiramo s njima održati sastanak s ciljem da ih zaštitimo i uzmemo izjave, a očekujemo i policijski zapisnik o svemu. Apsolutno osuđujemo svaku vrstu mržnje - zaključio je Mario Župan. Neslužbeno doznajemo da je napadnuto ukupno petero djelatnika kazališta pri čemu su dvojica odmah zatražili liječničku pomoć, dok druga dvojica lakše ozlijeđenih nisu zatražila liječničku pomoć, s tim da ju je jedan od njih zatražio po povratku u Zagreb.

Napad su osudili i iz Teatra &TD. - Osuđujemo bilo kakav oblik nasilja temeljen na nacionalnim, rasnim, vjerskim, spolnim te drugim osnovama te se iskreno nadamo da će napadači biti pronađeni i najoštrije sankcionirani. Govoru mržnje u 21. stoljeću ne bi trebalo biti mjesta, svijet je već ionako na rubu propasti - poručili su iz kazališta za Večernji list i dodali da zahvaljuju „Novosadskom pozorištu“ na prekrasnom gostovanju i sjajnom prijemu koje je nažalost zasjenio ovaj nemili događaj.

Njihovu izjavu prenosimo u cijelosti: 

"Kao organizacija koja postoji kako bi svojim radom promicala toleranciju i razumijevanje, ne možemo ovo vidjeti drugačije nego kao nedopustivo ponašanje koje se ne smije događati u uređenom, tolerantnom društvu i koje uvijek treba biti učinkovito sankcionirano. Posebno zabrinjava to što su počinitelji ovog nasilnog kaznenog djela mladi ljudi, a što potvrđuje da međunacionalna mržnja nije nešto strano mladim i nadolazećim generacijama. Nedvojbeno, ovo je sramota Novog Sada i sramota Srbije. Ali je prvenstveno sramota ovih pogrešno usmjerenih mladih ljudi, kao i sustava koji promiče mržnju i strah.

Ipak, mi znamo da ovo nije cijela priča i znamo da od bolesti nacionalizma boluju mnogi diljem regije. Između nazivanja nekoga pogrdnim imenom, izvikivanja nacionalističkih slogana i pisanja grafita mržnje s jedne te fizičkog napada s druge strane, granica je tanka. Naša društva moraju biti bolja u odgovoru na sve ove obrasce mržnje.

Moramo se, ipak, kratko osvrnuti na kontekst u kojem se ovaj napad dogodio. Vrlo smo svjesni da nacionalista i ekstrema ima svuda. Vrlo smo svjesni, također, da se njima često daje pažnja koju nimalo ne zaslužuju. Vrlo smo svjesni da mediji u Srbiji godinama vode senzacionalističke uredničke politike koje Hrvate, Bošnjake, Albance, Mađare, migrante i izbjeglice, LGBT osobe i druge prikazuju kao ugrozu i potiču mržnju i strah. Vrlo smo svjesni i vjerojatnosti da su ovi mladi ljudi u tim medijima danima prije napada slušali o izvikivanju ustaških parola od strane nekih nogometaša i navijača, a koji time bacaju ljagu na cijelu Hrvatsku i na društvo u Hrvatskoj. Jednako kao što se mi ne prepoznajemo u tim politički i društveno primitivnim ekstremima, znamo i da se mnogi u društvu u Srbiji ne prepoznaju u ovom nasilničkom napadu. Neka ova reakcija bude poziv svima da budemo pametniji; da propitujemo što nam mediji serviraju, da kritiziramo ekstreme i ne dajemo im pažnju koju ne zaslužuju, da reagiramo kada vidimo nepravdu, gdje god ju vidjeli. I konačno, da omogućimo mladim ljudima diljem regije da ne nose mržnju i nasilje u budućnost.

Arterarij od svog osnivanja surađuje s partnerima i prijateljima iz niza zemalja, a vrlo često s organizacijama i umjetnicima/cama iz Srbije. Ovo nas dodatno potiče da radimo više i bliže zajedno, kako bismo utjecali na naša društva i pokazali da umjetnost i kazalište imaju moć osporiti predrasude, zbližiti ljude i potaknuti društvene promjene.

Našim prijateljima iz Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz zahvaljujemo na pozivu i podršci te obećajemo još bližu suradnju. Radujemo se svakoj prilici da zajednički radimo, unaprjeđujemo kulturnu ponudu i suradnju te unaprjeđujemo uzajamno razumijevanje naših publika i društava u cjelini. Zahvaljujemo i medicinskim radnicima/cama u urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine koji su pružili podršku našim kolegama, te policiji na profesionalnoj i korektnoj reakciji.

Naša misija ostaje raditi na tome da ovakvih pojava nasilja i mržnje bude manje. Predstava “Bura” upravo je materijalizacija te misije, a govori o predrasudama i nasilju kojem su izloženi migranti i izbjeglice na putu u Europu. U društvima gdje je puno mržnje, nitko nije siguran. Jučer migranti na granici, danas ekipa iz Hrvatske u Novom Sadu, sutra možda ti u Zagrebu ili bilo gdje drugdje. Ovo se tiče svih nas i svi imamo odgovornost graditi drugačije, tolerantnije društvo. Našoj publici i prijateljima - velika vam hvala i vidimo se opet!", poručili su iz  Arterarije. 

Inače, prestava 'Bura' autorska je predstava Romana Nikolića koja se bavi temom izbjeglištva i otvara pitanje europske te globalne odgovornosti za izgubljene i/ili ugrožene živote. U predstavi glume Frano Mašković, Iva Kraljević, Luka Knez te Semih Adigüzel.


 

VIDEO Vjekoslava Huljić: "U pjesmi sam ograničena, a u knjizi se mogu otkačiti i izmišljati do mile volje"

Komentara 72

ŠT
štrik
14:25 21.12.2022.

Što su uopće imali tamo tražiti?

EH
enigmus-hr
14:26 21.12.2022.

Jednostavno treba prestati ići u Srbiju i zdravo. Oni su više na gubitku nego mi.

Avatar messerschmittt
messerschmittt
14:35 21.12.2022.

ne kužim kaj se u opće ide tamo zbog bilo ćega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije