Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM

Deset godina bez Željka Malnara: Približavao nam je daleke svjetove i rušio tabue

Željko Malnar
Foto: screenshot/Youtube
1/10
09.07.2023.
u 11:35

Malnar je u svom anti-showu 'Noćna mora' ismijavao političku scenu i komentirao društvena zbivanja, a predstavljao se kao predsjednik izmišljene Republike Pešćenica. U anti-televizijskom showu gost mu je bio i košarkaš Dennis Rodman, a kroz emisije nikad nije ponestajalo šala pa čak i na vlastiti račun

Novinar, putopisac i autor kultne 'Noćne more' Željko Malnar preminuo je na današnji dan prije 10 godina u 70. godini života. Legendarni je novinar u svojoj emisiji ugostio ljude brojnih profila, one poznate i nepoznate, a ono što im je bilo zajedničko je da kad su došli u studio govorili su ono što zaista misle, svađali se i nisu pazili na vokabular.

Malnar je bio poznat i po svojim mnogim upečatljivim izjavama, a ovo su neke od njih: 'Bolje se roditi glup pa znaš na čemu si, nego pametan, a ne možeš to dokazati', 'Ne prevari ženu susjeda svoga', 'Odbjeglom konju se ne gleda u potkove', 'Stonoga je uvijek stonoga pa makar imala jednu nogu u gipsu',  'Nije ćevap sve što je u somunu', 'Što pismen između redaka pročita, to nepismen već zna', 'Krvavih je ruku onaj koji drugome oči kopa' te mnoge druge.

Inače, Malnar je u svom anti-showu 'Noćna mora' ismijavao političku scenu i komentirao društvena zbivanja, a predstavljao se kao predsjednik izmišljene Republike Pešćenica. U anti-televizijskom showu gost mu je bio i košarkaš Dennis Rodman, a kroz emisije nikad nije ponestajalo šala pa čak i na vlastiti račun.

Rođen je 12. travnja 1944. u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je medicinu i eksperimentalnu zoologiju. S dvadeset godina organizirao je svoju prvu ekspediciju u prašumu Perućicu. Potom odlazi u New Delhi. Zajedno sa studentima iz 18 zemalja Trećeg svijeta studira novinarstvo za nerazvijene zemlje na Indian Institue of Mass Communication. Nakon diplome u Indiji je ostao slijedećih deset godina.

Tijekom tog razdoblja obilazi brojne zemlje po Aziji odakle šalje članke i reportaže te dokumentarne filmove koje objavljuje na tadašnjoj Televiziji Zagreb. Od 1972. do 1976. studira indijsku filozofiju i radi za strane producente te za vladu države Rajastan. 1977. za Televiziju Zagreb vodio je ekspediciju „Put na istok“. Od 1982. do 1986. za američku kompaniju „Tropic Ventures“ vodi ekspediciju „Around the tropic world“. O tome je napravio dokumentarnu seriju pod naslovom „Journey to other worlds“. Sudjelovao je i u speleološkim poduhvatima. 1986. dobio je ključeve grada od Fort Wortha Dallas u američkoj državi Texas kao nagradu zbog zbližavanja kultura i naroda. 

VEZANI ČLANCI: 

Iste godine s Bornom Bebekom objavio je knjigu „U potrazi za staklenim gradom“ koja je doživjela četiri izdanja. 
- Malnar i ja imali smo isti karakter, isto smo razmišljali. Bili smo neka vrsta hrvatskog Corta Maltesea i njegova prijatelja Rasputina te smo putovali Turskom, Iranom, Indonezijom, Indijom, Afganistanom, Tibetom… U potrazi za mističnim tajnama, paralelnim svjetovima ali i za samim sobom. Spuštali smo se u špilje Kapadokije, silazili u podzemni svijet mrtvih s ljudožderima na Solomonskim otocima, otkrivali tajne posljednjih pripadnika naroda Kailaša i ušli u Stakleni grad s budističkim svećenicima na Tibetu.

Putovanja su bila opasna jer trebalo je preživjeti susrete s divljim indijanskim plemenima, krijumčarima opijuma ili ponosnim pripadnicima nikad pokorenih Patana u bespućima Pakistana. Trebalo je prejedriti Azijski ocean i popeti se na Himalaju. Nismo mi bili samo u potrazi za znanjem, bila nam je draga i avantura – priznao je Bebek  prije nekoliko godina u razgovoru za Večernji list i kroz smiješak nam ispričao kakvi su bili fakini i zločesti dečki da su čak provaljivali u Sulejmanov harem, a sina Indire Gandhi žicali hranu. Nosilac je titule Seiuli, Poglavice koji govori,  polinezijske države Zapadna Samoa. Napravio je oko 70 dokumentarnih filmova. Prošao je pustinju smrti u Afganistanu, džungle Šri Lanke i prašume Amazone.   

Od 1992. do 2010. vodio je emisiju „Noćna mora".  Malnar je sebe proglasio predsjednikom izmišljene Republike Peščenice i to koristio kao satiričku platformu za ismijavanje tadašnje političke scene. 

S vremenom je emisija zbog svoje originalnosti i rušenja tabua dobila kultni status i veliku gledanost. Godine 2004. ga je Odbor za priznanja zagrebačke Gradske skupštine nominirao za dodjelu Plakete grada Zagreba „za njezinu autentičnost, hrabro stuprostanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji“.  Bio je i „predsjednik Republike Peščenica“. Redovito je pisao kolumne za jedan politički tjednik.  

Živio je sa suprugom Emirom u kući od 130 četvornih metara na Peščenici u Zagrebu s velikim dvorištem. Imali su šest pasa.  „Život s njim bio je pustolovina“, rekla je njegova supruga. 
S bolešću pluća borio se zadnjih šest godina. Umro je 9. srpnja 2013. Pokopan je na zagrebačkom Krematoriju.

VIDEO: Mladi glumac Lovro Juraga komentira događanja na estradi 

Komentara 21

DU
Deleted user
12:41 09.07.2023.

neponovljiv

JO
JOZO
18:30 09.07.2023.

Dok smo mi radili u tvornicama on je jahao putevima Aleksandra makedonskog i dolazio nam u firmu prikazivati svoje slajdove. I na kraju ie pokupio one jadnike iz podzemlja da bi od njih pravio tobože zvijezde u svojoj emisiji i tzv. Republici gdje je bio predsjednik. Bedastoće.

BR
brzizestok
13:09 09.07.2023.

Bio je ispred vremena, oduvijek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije