Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVNI REDATELJ

Cameron o riziku obilaska Titanica: 'To je jedno od najopasnijih mjesta na Zemlji'

james cameron
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
21.06.2023.
u 15:40

Cameron je napravio desetke dubokih zarona od snimanja filma "Titanic". Godine 2012. zaronio je do Marijanske brazde, koja se smatra jednom od najdubljih točaka u Zemljinim oceanima. Učinio je to u podmornici koju je dizajnirao pod nazivom Deepsea Challenger.

James Cameron nije samo jedan od najuspješnijih holivudskih redatelja ikada, on je i zaljubljenik u istraživanje morskih dubina. Ti su se putevi ukrstili u dva njegova najveća hita, "Avatar" i "Titanic". Iako Cameron nije javno komentirao trenutačnu potragu za podmornicom Titanic Tour OceanGate s petero ljudi na brodu, osobno je 33 puta zaronio do mjesta olupine.

Cameron je za Playboy 2009. rekao da ga ljubavna priča na propalom Titanicu nije nadahnula da snimi svoj hit film iz 1997. godine.
"Napravio sam 'Titanic' jer sam želio zaroniti do olupine, a ne zato što sam posebno želio snimiti film", rekao je za publikaciju. “Idete na jedno od najopasnijih mjesta na Zemlji”, rekao je slavni oskarovac. “Nije baš da ste u mogućnosti pozvati pomoć na putu da vam pomogne”, dodao je. 

"Titanic je bio Mount Everest brodoloma i kao ronilac želio sam to učiniti kako treba", rekao je. "Kad sam saznao da su neki drugi tipovi ronili do Titanica kako bi snimili IMAX film, rekao sam, 'Snimit ću holivudski film da platim ekspediciju i napravit ću istu stvar." 
Cameron vidi svoje filmsko snimanje i istraživanje mora povezanima.

"Mislim da je glavna linija pripovijedanje", rekao je redatelj za NPR 2012. "Mislim da je posao istraživača otići i biti na udaljenom rubu ljudskog iskustva, a zatim se vratiti i ispričati tu priču."

Cameron je za National Geographic rekao da, iako je odrastao u kanadskom Ontariju, stotinama kilometara od oceana, kao mladić se sjeća kako je "s čuđenjem gledao" emisije istraživača mora Jacquesa Cousteaua.

Cameron je napravio desetke dubokih zarona od snimanja filma "Titanic". Godine 2012. zaronio je do Marijanske brazde, koja se smatra jednom od najdubljih točaka u Zemljinim oceanima. Učinio je to u podmornici koju je dizajnirao pod nazivom Deepsea Challenger.

Cameron je uzeo kamere kako bi dokumentirao cijelo putovanje u zapadnom Pacifiku. U videu i eseju National Geographica opisao je iskustvo koje je započelo ranim jutarnjim spuštanjem.

“Poletio sam kao pucanj, najbrže što sam ikad vidio. Površina se samo povukla”, rekao je u videu. “Jednostavno je nestalo. Gledam u dubinomjer i nalazim se na stotine metara dubine u prvih nekoliko minuta. Podmornica jednostavno izlazi kao šišmiš iz pakla."
Brzo je, rekao je, prošao dubinu Titanika. Kad je došao do 8200 metara, što je bila najdublja za koju je Cameron rekao da je ikad prije ronio, do dna oceana bilo je još 2700 metara.

VEZANI ČLANCI

Dok je nastavljao roniti, Cameron je rekao da je razmišljao o sedam godina koliko je bilo potrebno da se putovanje ostvari i da je uživao u samoći kada se njegova supruga, Suzy Amis Cameron, koja je glumila Lizzy Calvert u "Titanicu", spojila na komunikacijski sustav.

“Ovdje sam na najudaljenijem mjestu na planeti Zemlji za koje je potrebno sve ovo vrijeme i energija i tehnologija da stignem i osjećam se kao najusamljenije ljudsko biće na planeti, potpuno odsječeno od čovječanstva, bez šanse za spas na mjestu koje nema ljudske oči ikada vidjele”, rekao je Cameron. “I žena me zove. Što je naravno bilo jako slatko.”

“Ja to zovem svjedočenje. Moram svjedočiti čudu koje je tamo dolje cijelo vrijeme,” rekao je Cameron za 60 Minutes Australia 2018. o svojim istraživanjima dubokog mora. “Ovo nije samo neka stvar s egom bogataša. Ovdje se radi o tome da imate toliko vremena na ovoj planeti, toliko života, toliko daha u vašem tijelu. Moraš nešto učiniti. Ako biste trebali biti dovoljno sretni da zaradite nešto novca i imate nešto kapitala, nešto radnog kapitala, zašto to ne biste stavili u svoj san", rekao je Cameron. 

VIDEO: Publika pjevala najveće dance hitove u glas s COlonijom, Karmom i grupom ET 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije