Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Narodni heroj Ljiljan Vidić"

Borci pjevaju u talent showu,
a Hitler daruje Paveliću trabant

Narodni heroj Ljiljan Vidić
06.09.2014.
u 08:10

Redatelj Ivan-Goran Vitez u Varaždinu snima prvu partizansku komediju u kojoj partizani pokušavaju završiti rat na “Čimbeniku X”, a povijesne ličnosti defiliraju izvan konteksta

Dok njemački vojnici strijeljaju partizane iza zgrade HNK u Varaždinu 1944. godine, djevojčice histerično vrište pred ulazom i dočekuju natjecatelje “Čimbenika X”, talent showa organiziranog za Endehazije Ante Pavelića. Baš kao i danas, njihovi idoli ulaze da bi pred žirijem pokazali svoje plesno, glazbeno i slično umijeće. Među njima je i Ljiljan Vidić, pjesnik kojeg partizani pokušavaju uvući u natjecanje, jer će pobjednik “Čimbenika X” nastupiti osobno pred Pavelićem na njegovu domjenku, na koji bi navodno trebao doći i Hitler te to bila prilika da diverzanti jednim potezom okončaju rat.

Nije riječ o nekom nadrealnom snu, nego o prvim scenama partizanske komedije “Narodni heroj Ljiljan Vidić” koja se snima u Varaždinu. Nakon vrištanja pred ulazom u kazalište, snimanje je nastavljeno prvim nastupima na podiju pred ustaškim žirijem koji čine časnik SS-a (Livio Badurina), svećenik (Angel Palašev) i nezaobilazna starleta (Tara Rosandić).

– Starleta je u filmu starleta. One su valjda bile i ostale iste koliko god se vremena mijenjala. Fascinantno je kako su postojane kroz vrijeme i s kolikim optimizmom te blaženim neznanjem gledaju na doba u kojem žive i na ono što ih okružuje – ispričala nam je Tara Rosandić te dodala da su odnosi između nje, časnika i svećenika u filmu – električni i eklektični.

– Nacistički je časnik, očekivano, najbrži na okidaču, a svećenik je moralna vertikala. Uzbudljivo je sjediti s njima za istim stolom i odlučivati o sudbini talenata koji su gotovo zameteni u Velikom ratu – dodaje starleta, odnosno Tara o likovima svojih kolega. Svoje (ne)odobravanje nastupima natjecatelja žiri iskazuje povlačenjem ručke nalik na sklopku koja se koristila pri smaknućima na električnoj stolici...

Sve se to odvija pred budnim okom redatelja Ivana-Gorana Viteza, koji sjedi sam u središtu zamračena gledališta i na tabletu kadrira scene “Čimbenika X”, showa u kojem je slovo X izraženo kukastim križem. Oko njega vlada vreva, a sve nadgleda producent Ivan Maloča, koji nam nije želio odati pobjeđuje li Ljiljan Vidić (Kristijan Jaić) u natjecanju ili ne. – Ne možemo to odati. No mogu vam odati da se osim Pavelića (Dražen Čuček) i Tita (Dragan Despot) u filmu pojavljuje i Hitler. Neću reći kako i na koji način – kaže Maloča. No kako ekipa u filmu isprepliće puno parodičnih, ali i multimedijalnih paralela između 1944. i današnjice, za očekivati je neko, za to vrijeme futurističko rješenje poput Hitlerova videojavljanja. Ipak, doznali smo što će Hitler na domjenku darovati Paveliću. Bit će to posljednji krik tadašnje autoindustrije – jedan “ganc” novi trabant.

– Glazba je u filmu originalna, a radimo i soundtrack koji će imati nekoliko pjesama među kojima i onu s kojom Ljiljan nastupa na talent showu, originalnu narodnu partizansku pjesmu, jednu divnu ustašku baladu “Za ljubav spremni”, čak i četničku numeru, a stihove sam napisao ja – otkriva scenarist filma Zoran Lazić. Na pitanje hoće li unatoč komičnom žanru u publici biti onih koje će film uvrijediti kada iduće jeseni zaigra u kinima, kaže:

– Tko se voli uvrijediti, imat će materijala. Da nisam htio reći ono što se u filmu nalazi, ne bih to u njega ni stavio, tako da očekujem reakcije.

Komentara 25

KO
Komacero
09:24 06.09.2014.

Vitez ce za koju godinu ismijavat Domoviski rat i uzdizat cetnicki ustanak u Srbu.I onda ce se nac pametnjakovici koji ce se pitat gdje ti je problem

KO
Komacero
09:12 06.09.2014.

Vitez je tipican primjer,udbaskog poslusnog redatelja i to srpske skole.Ispirat mozak hrvatskim masama partizanima i ustasama ,bez cetnika ,pa makar bila samo dramska pretstava je dio cetnicko komunisticke ideologije da su Hrvati dio genocidnog pokreta

Avatar El Indio
El Indio
08:19 06.09.2014.

Uzalud vam trud sviraci. Naj jaca komedija iz 2.WW je "Allo Allo"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije