Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDA GOLFA

Bio je na vrhu slave, ali ovisnost o seksu odvukla ga je na dno, a zbog roditelja je ostavio prvu ljubav

Final Round of the 2020 Masters Tournament in Augusta
Foto: Kevin Dietsch/Newscom/PIXSELL
1/8
18.01.2021.
u 12:31

Prije nekoliko godina pisali smo o tome kako je Tiger Woods propao i kao sportaš i kao čovjek nakon što je otkrivena njegova ovisnost o seksu koja ga je izbacila i iz vrha svjetskog sporta. No, o koliko se jedinstvenoj osobi radi, svjedoči činjenica da se Tiger vratio te opet pobjeđuje na zelenim terenima.

Tiger Woods vjerojatno je najbolji igrač golfa svih vremena, no uz to je i jedinstvena sportska osobnost. Iako golf nije toliko popularan u nas, svejedno se životni i karijerni put tamnoputog šampiona probio i do naših medija, jer teško bi ovakvu priču smislio i autor sapunica. Prije nekoliko godina pisali smo o tome kako je Tiger Woods propao i kao sportaš i kao čovjek nakon što je otkrivena njegova ovisnost o seksu koja ga je izbacila i iz vrha svjetskog sporta. No, o koliko se jedinstvenoj osobi radi, svjedoči činjenica da se Tiger vratio te opet pobjeđuje na zelenim terenima.

“Tata Earl bio je k....n sin”

HBO je Tigeru Woodsu posvetio dvodijelni specijal u kojem je njegov život i karijeru stavio pod mikroskop nastojeći odgovoriti na pitanje kako je postao tako velikim sportašem, ali i zbog čega je propao te kako se vratio. Talent Tigera Woodsa pogurali su njegovi roditelji. Njihova je ambicija često bila i puno veća od njegove. Ponajprije je za njegov put prema tituli najuspješnijeg igrača golfa zaslužan otac Earl, koji je znao što Tiger treba biti i prije nego što je ovaj mogao sročiti suvislu rečenicu. Već s dvije godine.

– Radio bi s njim svakog dana, od prve rupe. To je tajna kako je Earl stvorio Tigera – rekao je Pete McDaniel, koji je obiteljski prijatelj Woodsovih, ali i koautor knjige “Training with Tiger” koju je napisao s Earlom Woodsom. I ne bi to bilo pretjerano impresivno sve dok se ne doda činjenica da je mali golfer nacionalnom senzacijom bio već s dvije godine. Već je u toj dobi, pokazujući svoj neobičan talent, Tiger Woods potaknuo nevjerojatan interes za golf, recimo onako kako je to uspjela serija “Damin gambit” kada govorimo o šahu. Bio je to Earlov cilj, da napravi od Tigera ne samo odličnog igrača golfa već i puno više. Specijal počinje Earlovim viđenjem Tigerove budućnost. On je tada imao 20 godina i već je bio slavan.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

– On će promijeniti ovu igru i svijetu predstaviti humanost kakva do sada nije viđena. Svijet će s njime biti bolje mjesto, i zbog njegova postojanja kao i zbog njegove prisutnosti. On je moje blago, molim vas da ga prihvatite i koristite mudro – rekao je tada vidno emotivni Earl. Arhivskim se snimkama u specijalu nastoji prikazati unutarnji dualizam Tigerova oca koji je doista volio svojeg sina, ali je imao i viziju onoga što bi Tiger trebao biti. Ta kontroverza dovodila je često do gotovo bizarnih situacija kojima je pomagala i majka Kutilda, vrlo stroga, do okrutnosti, što je filozofija koju je nastojala prenijeti i na sina. Tigerova odgojiteljica u vrtiću uvidjela je da se radi o iznimno talentiranom klincu pa je roditeljima predložila da proba i neke druge sportove. Odgovor je bio negativan, ali i takav da ga se gospođa Maureen Decker i danas sjeća.

– Govorili su mi za Earla da je naporan. No, bio je zapravo k…n sin – rekla je. Ambicija je roditelja bila tolika da im je smetalo sve što tinejdžeri uobičajeno rade i doživljavaju. Prve ljubavi, primjerice.

Propao brak s manekenkom

U specijalu se pojavljuje Tigerova prva djevojka Dina Parr, koja nije ni znala da Tiger igra golf i da je zbog toga popularan. Čudila se netko želi njegov autogram. No, priča o Dini opisuje Tigerov odnos s roditeljima, odnosno njegove kasnije metamorfoze u gubitnika i natrag u pobjednika.

– Znao je da može biti svoj, pa nije osjećao pritisak, predrasude, nije osjećao da mora živjeti prema očekivanjima – rekla je Dina Parr komentirajući scenu u kojoj mladi Tiger nehajno pleše. Međutim, za Earla i Kutildu Dina je bila smetnja. Nedugo zatim, Dina je od Tigera dobila pismo.

“Dina, razlog zbog kojeg pišem ovo pismo jest da te obavijestim kako moji roditelji i ja nikada ne želimo više s tobom razgovarati”, napisao joj je, a pismo je završavalo isprikom, ali i tvrdnjom kako je “po njegovu mišljenju takvo nešto opravdano”. Tiger nije dijelio očevu viziju sebe, ni onu u kojoj će on biti veći od Gandhija, pa i Isusa, netko tko će spojiti sve ljudske rase i plemena.

– To tata samo priča – rekao je reporteru. No, rasa je, očekivano, bila temom njegove karijere. Još se mogu pronaći tekstovi iz 1996. u kojima se raspravlja o Nikeovoj reklami u kojoj on kaže kako mu i dalje nije dopušteno igrati na svim terenima zbog boje kože. Nakon pobjede na Mastersu 1997. godine dobivao je i prijetnje.

Foto: PA/Pixsell

Ono što je njegov život obilježilo koliko i pobjede na terenima jest ovisnost o seksu. U specijalu se pojavljuje Rachel Uchitel, žena preko koje se otkrio golferov problem nakon čega mu je propao i brak sa švedskom manekenkom Elin Nordgren. Opisala je kako nije puno okolišao nakon što ju je sreo prvi puta, već pri prvom sljedećem susretu završili su u krevetu. Bilo je to prvi put nakon deset godina da se Uchitel odlučila progovoriti o aferi koju je često negirala. Ali, u specijalu se otkriva i još nešto, a to je kako je slične sklonosti imao i Tigerov otac Earl. Dodajmo tome i slavu, i dolazimo do ruba. S kojega se Tiger Woods ipak uspio odmaknuti. 

Ključne riječi

Komentara 2

TA
Tajg
15:02 19.01.2021.

Imaš li ti izlaza za njega,ti tupoumni

TA
Tajg
13:22 18.01.2021.

Štap ima već u rukama.Samo mu fale koze.Svi ti problemi a i nagoni bili bi rješeni.Treba mu još jedna da muze,a ne mu oduzima novac. Njegov sir bio bi najkvalitetniji,imao bi više rupa od švicarskoga sira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije