Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I "Barbie" ulazi u povijest

'Avatar' je još na tronu po zaradi, a kod nas je i dalje najgledaniji 'Kako je počeo rat na mom otoku'

Foto: Youtube Screenshot
1/5
08.08.2023.
u 07:00

Kada je "Avatar" stigao u kina 2009. godine, slutilo je kako će to biti hit zbog brojnih vizualnih efekata i 3D tehnologije. U startu je zavladala manija za filmom redatelja Jamesa Camerona

Greta Gerwig je zahvaljujući filmu "Barbie" postala prva redateljica s filmom od milijardu dolara jer je u samo dva tjedna prikazivanja film o Barbie i Kenu na kinoblagajnama diljem svijeta ukupno zaradio više od milijardu dolara. Sudeći po interesu publike, ta će brojka još rasti i "Barbie" bi mogla ući u povijest i na popis blockbustera s najvećom zaradom, a uskoro ćemo doznati i hoće li uspjeti dosegnuti i zaradu veću od dvije milijarde dolara, što je dosad uspjelo ostvariti šest filmova.

Zasada prvo mjesto na toj listi, i to već 14 godina, uvjerljivo drži "Avatar", čija zarada iznosi 2,92 milijarde dolara. Kada je "Avatar" stigao u kina 2009. godine, slutilo je kako će to biti hit zbog brojnih vizualnih efekata i 3D tehnologije. U startu je zavladala manija za filmom redatelja Jamesa Camerona, koji je prošle godine publici predstavio nastavak te uspješnice nazvan "Avatar: Put vode" te njime ostvario još jedan povijesni uspjeh. Naime, nastavak je ostvario zaradu od 2,31 milijarde dolara, a milijardu dolara zaradio je u samo 12 dana prikazivanja i nalazi se na trećem mjestu liste filmova koji su ostvarili zaradu veću od milijarde dolara. Drugo je mjesto pripalo filmu "Osvetnici – Kraj igre" koji je premijerno prikazan 2019. godine i zaradio je 2,79 milijardi dolara.

Redatelj James Cameron očito ima neku tajnu formulu za uspjeh jer i na četvrtom mjestu njegov je filmski uradak, a riječ je o "Titanicu", koji je u kina stigao 1997. godine i tada je oborio rekorde zaradom od 2,26 milijardi dolara. Petu poziciju na listi najvećih zarada u povijesti kinematografije pripada filmu "Ratovi zvijezda: Sila se budi", koji je u kina stigao 2015. godine i zaradio 2,07 milijardi dolara.

VEZANI ČLANCI

Za njim slijede "Osvetnici: Rat beskonačnosti" koji su od kinoulaznica ostvarili zaradu od 2,05 milijardi dolara, potom je na sedmom mjestu "Spider-Man: Put bez povratka" iz 2021. godine sa zaradom od 1,92 milijarde dolara. Film "Jurski svijet", četvrti nastavak niza igranih filmova o dinosaurima, zasad je na osmoj poziciji po zaradi, a u slučaju ovog filma to je 1,67 milijardi dolara. "Kralja lavova" iz 1994. godine još nitko nije skinuo s pozicije broj devet, koju je zaslužio zaradom od 1,66 milijardi dolara, a na desetom mjestu zasad je film "Osvetnici", koji je na kinoblagajnama zaradio 1,52 milijarde dolara.

Kad je riječ o domaćoj kinematografiji, ne možemo se pohvaliti ovakvim brojkama, ali iz godine u godinu interes publike za hrvatski film raste pa je prošlu godinu u hrvatskom filmu obilježila komedija Ljubomira Kerekeša "Marginalci", najgledaniji domaći film prošle godine, u distribuciji Blitz grupe. Film je pogledalo više od 50 tisuća gledatelja i na kinoblagajnama je ostvario zaradu od 267.708,73 eura. "Marginalci" su tako postali petim najuspješnijim hrvatskim filmom svih vremena. Na prvom je mjestu i dalje film "Kako je počeo rat na mom otoku" u režiji Vinka Brešana. Tu ratnu komediju koja je nastala prema scenariju Vinka i Ive Brešana pogledalo je više od 340 tisuća gledatelja. Domaći filmovi koje je pogledalo više od 100 tisuća gledatelja su "Što je muškarac bez brkova" redatelja Hrvoja Hribara i "Svećenikova djeca" redatelja Vinka Brešana, koji je redatelj i gledanog "Maršala".

VIDEO Joško Lokas o neuspjehu emisije Marka Tolje: Mislim da je to i prije bilo osuđeno na propast

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije