Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.02.2013. u 12:00

Statut HDZ-a predviđa i opomenu pred isključenje i najveća je vjerojatnost da će J. Kosor takvu i dobiti. Riječ je de facto o isključivanju, ali formalno neće je maknuti vrh stranke, nego – ona sama sebe

Funkcija predsjednika HDZ-a kao da je ukleta. Prvi predsjednik Franjo Tuđman preminuo je prije nego što je doživio eventualni pokušaj micanja s trona. No, nakon njegove smrti nasljednik se potrudio i izbrisao ga iz HDZ-a posthumno. Ivo Sanader je, pak, izbrisan još za života, no već kao politički mrtvac - prije nešto više od tri godine, kada ga je njegova nasljednica Jadranka Kosor izbrisala iz stranke samo dan nakon njegova nespretnog pokušaja da se, kao počasni predsjednik, ponovno vrati u igru. Formalni je naum Sanadera bila reakcija na sramotni gubitak HDZ-a na izborima za predsjednika države, a ustvari, nanjušio je što mu se sprema, pa se htio zaštititi premijerskim mjestom. No, stranački se vrh odmah okupio i dekapitirao ga bez sazivanja Visokog časnog suda.

– Da je bilo tko od nas tada (u Sanaderovo vrijeme) sazvao na taj način konferenciju za novinare i kritizirao predsjednika stranke i vodstvo, izletio bi iste sekunde kroz prozor... – objasnila je tom prigodom Jadranka Kosor “disciplinsku” mjeru. Kosor je potom izbrisala još nekolicinu nepouzdanika, a u predsjedništvu stranke dobila je potporu 16 članova, dok se izbacivanju protivilo njih pet. Kao desert, Kosor je obavila još nekoliko “smaknuća”. Stradali su Danijel Tikvan, Irena Repinec i Magdalena Mary Ereiz. Tko su oni? Portir i dvije tajnice kojima je J. Kosor tada dala otkaz. Portiru zato što je u središnjicu pustio Sanadera da održi presicu, a tajnice su izbrisane jer su Sanaderu dopustile da telefonira.

Tri godine poslije, uloge su zamijenjene, a Jadranka Kosor i dalje se drži poput kraljice u progonstvu. Istodobno, u stranačkom vrhu kipi. Situacija je jasna, samo dva od dvadesetak članova predsjedništva mišljenja su da Kosor ne treba (D. Prgomet), ili ne treba sada kažnjavati (D. Stier). Tomislav Karamarko i njegovo vodstvo svjesno je da situacija oko J. Kosor sliči na cirkus. Premda ovdje, naravno, nije riječ o pravom nego stranačkom sudu, J. Kosor će, kako i sama priziva, i dobiti suđenje. Čeka, kako kaže, “optužnicu”. Što će ona sadržavati? Popis dokaza o njezinoj gromoglasnoj šutnji nakon što je izgubila unutarstranačke izbore na kojima nije ušla ni u drugi krug. Dokazi da baš i nije šutjela sastoje se od zbirke njenih tonskih, video i tiskanih intervjua. Slijedit će dokazi o njezinom potpunom soliranju, potkrijepljeno činjenicama da se nijednom od svibnja lani nije pojavila na sastanku gradskog odbora HDZ-a Zagreba, niti Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru.

Vodstvo HDZ-a je u frustrirajućoj poziciji. U Karamarkovom vrhu smatraju da je ona licemjerna, da namjerno čini štetu, da je svjesno ili nesvjesno u dosluhu s političkim protivnicima HDZ-a (SDP-om), a svjesni su i političke štete njezinog isključivanja. HDZ će biti razapet kao nedemokratska stranka, a Karamarko kao “nedemokratski policajčina”.

No, svejedno, kampanja za lokalne izbore, čiji će rezultat odrediti i budućnost Karamarka u stranci, zahtijeva da se slučaj Jadranke Kosor okonča jer članstvo u HDZ-u nije prisilno, smatraju u vodstvu. Statut stranke predviđa i opomenu pred isključenje i najveća je vjerojatnost da će J. Kosor dobiti takvu. S obzirom na njezin karakter i ciljeve riječ je, de facto, o isključivanju. Razlika je u tome što formalno vrh neće biti taj koji će je maknuti, nego – ona sama sebe. Ako nakon opomene nastavi s medijskim kritiziranjem i soliranjem. U prvom sljedećem takvom istupu automatski stupa na snagu isključivanje, ne treba se više sastajati predsjedništvo, niti Visoki sud časti. Kad/ako se to dogodi, J. Kosor može samo čekati nove izbore, jer njezina je ambicija vratiti izgubljeno.

Prije tri godine svoju presicu o brisanju Sanadera završila je rečenicom: “A sutra je novi dan, što bi rekla Scarlett O’Hara”. Tada se činilo neobičnim da se pozvala na razmaženu južnjačku ljepoticu iz filma “Prohujalo s vihorom”. Sjetimo se sada i završnih riječi Rhatta Butlera, koji je, koju sekundu prije rekao Scarlett: “Iskreno da ti kažem, draga, baš me briga”.

>> Kosor: Uz Tuđmana sam bila do njegove smrti

>> "Ako me izbace iz stranke, mandat neću vratiti"

Komentara 13

BT
biracko-tijelo
12:14 24.02.2013.

Clanak je cist promasaj. Najprije, svrstavanje Tudjmana u isti niz s Sanaderom i Kosor je izvan pameti, to nikakva zajednicka duznost koju su obnasali ne opravdava. Drugo, sto znaci ova recenica? Citat: ''Prvi predsjednik Franjo Tuđman preminuo je prije nego što je doživio eventualni pokušaj micanja s trona.'' Prezivio je Tudjman i puno gorih stvari, mladi gospodine. Dalje od ovog nisam mogao citati, sorry.

AF
afer
12:42 24.02.2013.

Prvi predsjednik Franjo Tuđman preminuo je prije nego što je doživio eventualni pokušaj micanja s trona. ????????????????????? Ne podcjenjujte Hrvate - on bi ostao do kraja mandata a povukao bi se iz stranke sam kada bi smatrao potrebnim to napraviti.i. Što je dalje to se više vidi njegova velićina.

DE
dejavu
16:43 24.02.2013.

I četvrti će !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?