Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALNA TELEVIZIJA ŠIRI SE POD PRITISKOM TELEKOMUNIKACIJSKE INDUSTRIJE

SAD gasi analognu TV

ekr_sad.jpg
import
09.02.2006.
u 09:30

Američki je Kongres prošlog tjedna usvojio zakon kojim se ukida sadašnja, analogna televizija: u roku od tri godine, do 17. veljače 2009. svi Amerikanci moraju pribaviti opremu za digitalan prijam TV signala jer nakon tog datuma više neće moći gledati televiziju na postojećim televizorima s običnom analognom antenom.

Premda se čini da je riječ o prilično radikalnom rezu, to ustvari nije tako: naime, raniji su zakoni obvezivali TV kuće da dokinu analogno emitiranje kad digitalna TV postane dostupna za 85 posto gledatelja, a trenutačno 84 posto Amerikanaca prima TV program preko kablovske ili satelitske TV; njih tek 14 posto preko obične antene prima samo TV programe dostupne s obližnjeg odašiljača.

Premda digitalna televizija nudi brojne prednosti u odnosu na analognu, pravi razlog za njezino požurivanje jest želja telekomunikacijske industrije da se dočepa frekvencija na kojima se sada emitira TV program, a koje mogu poslužiti za učinkovitiji pristup internetu i mobilnim mrežama od onih koje su sada dostupne.

Drugim riječima, novi medij  internet  ubija onaj stari  televiziju, onakvu kakvu smo je poznavali. Američki je Kongres odredio i sredstva  dvaput po 40 dolara za svako domaćinstvo  kako bi i siromašniji gledatelji mogli prijeći na novu, digitalnu tehnologiju. Slična odredba postoji i u zapadnoeuropskim zemljama, gdje će država novčano stimulirati "zakašnjele" gledatelje da nabave potrebnu novu opremu.

U cijeloj će Europi analogna televizija prestati postojati u sljedećih desetak godina. U Njemačkoj su neke regije već prestale emitirati analogni signal (prvi je to učinio Berlin s okolicom), a taj će primjer slijediti čitava zapadna Europa: u Austriji je analogna TV gasi već sljedeće godine, u Italiji, Nizozemskoj, Švedskoj i ostatku Njemačke 2008., u Francuskoj i Španjolskoj 2010., u Britaniji, Češkoj i Slovačkoj 2012., a u Poljskoj i Mađarskoj 2014.

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja još nije definirala datum potpunog prelaska na digitalnu TV. Program nacionalnih TV kuća eksperimentalno se emitira digitalno još od 2002. i danas je dostupan većini stanovnika Hrvatske, a odašiljači i veze spremni su potpuno prijeći na digitalnu tehnologiju čim se donesu potrebni zakoni i odrede sredstva.

U ovom trenutku, većina građana Hrvatske ni ne zna da ima mogućnost pratiti digitalni program HTV-a, Nove TV i RTL-a. Doduše, slična je situacija bila i u dijelovima Njemačke gdje je ukinut analogni signal: premda se datum ukidanja neprestano isticao preko medija, prodaja digitalne opreme porasla je za gotovo 80 posto tek nakon što su kupci shvatili da više uopće ne mogu gledati televiziju bez nje.

Za prijam digitalne televizije potreban je digitalni prijamnik koji se u Hrvatskoj može nabaviti za 500 do 1000 kuna. Cijene će dakako padati što se više ljudi bude odlučivalo za kupnju; u zapadnoj Europi su cijene osjetno niže, a izbor bolji. Na našem tržištu nudi se tek nekoliko modela televizora s ugrađenim digitalnim prijamnikom, i to po astronomskim cijenama.

No za većinu građana prijelaz na digitalnu TV ipak će biti bezbolan: kako čitava Europa rabi isti sustav (DVB-T; sličan sustav DVB-S već je istisnuo analogiju u satelitskoj TV, a isto će se dogoditi s digitalnom kabelskom televizijom, DVB-C), televizori s ugrađenim digitalnim prijamnicima bit će sve češći i jeftiniji, sve dok jednog dana više i nećete moći kupiti televizor bez njega.

Želite prijaviti greške?