Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Saab Vladi ponudio popust na zrakoplove Gripen

19.11.2008.
u 19:20

Predstavnici švedskog koncerna Saaba, proizvođača borbenih zrakoplova tipa Gripen, najavili su danas na otvorenju svog ureda u Zagrebu da su zainteresirani za opremanje Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva tim zrakoplovima i spremni na povoljnije finacijske aranžmane s hrvatskom Vladom.

Glavni direktor Gripena Johan Lehander rekao je da je riječ o jednom od najsuvremenijih zrakoplova koji u svome ratnom zrakoplovstvu imaju osim Švedske i Madžarska, Češka, a odnedavno i Južna Afrika i Tajland. Ustvrdio je da bi nabavom toga zrakoplova Hrvatska dobila suvremen zrakoplov koji bi u ratnom zrakoplovstvu mogao služiti još oko 40 godina.

Na upit je li čuo za medijske napise da je Hrvatska spremna odustati od najavljene nabave jedne eskadrile borbenih zrakoplova te umjesto toga, zbog štednje, zadržati MIG-ove 21, Lehander je odgovorio da to treba pitati hrvatsku Vladu, ali da je švedska strana spremna razgovarati o povoljnim uvjetima kreditiranja i o dugoročnijoj industrijskoj suradnji putem tzv. offset programa.

Predstavnici švedskog koncerna nadaju se, kako su rekli, da će ti zrakoplovi uskoro zamijeniti zrakoplove tipa MIG 21 bis koji su u sastavu Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva još od Domovinskog rata, a radni im je vijek produžen moderniziranjem u Rumunjskoj prije nekoliko godina.

Borbeni zrakoplov Gripen jednosjed je, mlažnjak dvostruko brži od zvuka, namijenjen borbi protiv ciljeva na zemlji i u zraku. Dugačak je 14, raspona krila osam metara, a maksimalne težine 14 tona, naoružan laserskim bombama, radarskim i infracrveno navođenim raketnim sustavima te protubrodskim raketama švedske proizvodnje, koje posjeduje i Hrvatska ratna mornarica.

(Hina)

Želite prijaviti greške?