Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Prosvjedi bi trebali reći da žene hoće biti voljene

14.03.2008.
u 15:46

SUBOTA 8.3.
Vlast zamijenila muževe i ljubavnike
Dan žena. Kao neka stara alatka za jednodnevnu upotrebu u cijeloj godini iz spremišta fraza izvlači se sintagma “položaj žene u društvu”. Mislim da se uporabom tih riječi hoće nametnuti predodžba o samo jednom položaju žene, o redukciji raskoši koju može imati ljubav, a pod tim bi se onda podrazumijevao i samo jedan položaj muškarca. Ni u (slabašnim) prosvjedima što su danas organizirani taj konzervativni stav nije doveden u pitanje. Ne bi li ti prosvjedi trebali reći kako žene hoće biti voljene? A pogledajte: u Rijeci su se žene otimale o ruže koje im je, umjesto muževa, ljubavnika i prijatelja, dijelila vlast, to jest gradonačelnik Obersnel. I kakav je to onda “položaj žene u društvu”!? Baš nikakav! A iskustvo nam kaže da žene, kao i muškarci, vole različite položaje.

NEDJELJA 9.3.
“Farma” – davno doba herojstva
Početak reality showa “Farma” na Novoj TV podsjestio me na nezaboravni američki film “Incident”. U filmu dva mlada nasilnika, s noževima u rukama, u vagonu zlostavljaju cijelu Ameriku, predstavljenu različitim zanimanjima ljudi koji ujutro idu na posao. Ponižavaju ih na najgore moguće načine, na koje putnici kukavički pristaju. Nitko im se ne usuđuje usprotiviti, sve dok ne dođu do jednog vojnika s rukom u gipsu, koji ide kući na dopust. Vojnik im se junački i uspješno suprotstavlja, s nekoliko udaraca ih obara na pod, oduzima im noževe, a sad se oni pretvaraju u iste molećive bijednike kakvima su bili učinili svoje žrtve. U kakvoj je svezi taj vojnik s “Farmom” na Novoj TV? On je – sin farmera. Sin zemlje koji iz nje raste i u nju pušta korijenje, te s antejskom snagom koju mu ona daje suprotstavlja se urbanim nasilnicima i do nebeskih visina uzdiže se iznad gradske pastve boga kukavstva koja je bila ispunila vagon. Što je, dakle, televizijska “Farma”, koju će kibicirati milijuni gledatelja? Kukavičko prisjećanje na doba herojstva koje smo živjeli s majkom zemljom.

PONEDJELJAK 10.3.
Škrabalo – borac protiv nacionalizma!
Veliki zaljubljenik u film i povjesničar te umjetnosti Ivo Škrabalo također je bio zaljubljen u politiku i vlast. Ali mnogo više nego birači u njegov politički genij. Nasuprot njemu dr. Franjo Tuđman nije se pačao u film, ali na svim izborima uvjerljivo je pobjeđivao. Sada pak u knjizi “Hrvatska filmska povijest ukratko (1896 – 2006)” Škrabalo pridaje veliko značenje utjecaju koji je na neke redatelje i filmove imala Tuđmanova “opsjednutost samonametnutom državotvornom misijom” i njegov “nacionalistički svjetonazor”. I Tuđman i ti redatelji u knjizi su mnogo gore prošli nego Tito i njegovi filmski slavitelji. Dakako, isti onaj Tito koji je pomeo Hrvatsko proljeće, te skupa s njim i slavni nacionalistički “Hrvatski tjednik” u kojem je Škrabalo bio jedan od najznačajnih urednika i suradnika. Možda se Škrabalov pamfletizam protiv Tuđmana može pripisati osvetništvu političkog gubitnika, ali jezik tog pamfletizma nameće neizbježno pitanje – kakva je bila Škrabalova uloga u “Hrvatskom tjedniku” ako su zbog njemu mrskog nacionalizma glavni i odgovorni urednik toga lista, Vlado Gotovac i Jozo Ivičević, odležali teške godine zatvora!?

UTORAK 11.3.
Preobrazba Dijane Čuljak
Otkad je izabrano novo vodstvo HRT-a, isprva malim pa sve krupnijim koracima voditeljica Dijana Čuljak izlazi iz neugodne sjene desničarskog novinara, motrištarke i Tuđmanova ulizice u kojoj su je vidjeli ljevičarski mediji i komentatori. Latin, Šprajc, Bago, Stanković i drugi HTV-ovi lijevo-liberalni urednici-isljednici već joj mogu zavidjeti na sve “objektivnijem” vođenju “Otvorenoga”, a vrhunac njezine preobrazbe bilo je praćenje današnjeg čitanja haaške optužnice protiv hrvatskih generala koje je u studiju komentirala sa svojim gostima, uglavnom zakletim neprijateljima Tuđmana i Gotovine. Pogotovo su, kao da nastupaju u natjecanju “Zvijezde pjevaju”, bar za ocjenu 8, Čuljkova i Ivo Banac skladno otpjevali uspomenu na “strašne zločine” koje su Hrvati napravili u Oluji i nakon nje, uspomenu na pothvat Carle del Ponte koja je u sudnicu dovela Slobodana Mloševića i pohvalu međunarodnom pravu koje je možda zbog političke pragmatike malo zašepalo, ali Hrvati mu moraju pljeskati! Iz razloga suprotnih onima kojima su se vodili, ljevičari su bili u pravu: negdašnja novinarka “Motrišta” doista svoje sadašnje emisije vodi kao mokrišta!

SRIJEDA 12.3.
Radikali u Srbiji – prirodno stanje
I hrvatski su mediji zabrinuti pa se boje da bi poslije idućih izbora u Srbiji na vlast mogli doći radikali. No zašto ne bi došli? Redovito dobivaju najviše glasova, nakon proglašenja neovisnosti Kosova raspoloženje u pravoslavnom susjedstvu je sve “radikalskije”, a Radikalna stranka je poštenija od predsjednika Tadića. Tadić glumi govoreći da će se boriti i za Europsku uniju i za Kosovo. Zna da je to apsurdno: Kosovo je priznalo više od pola zemalja EU, među kojima i najmoćnije. Znajući to isto, Nikolić bar postavlja ultimatum, sa stajališta Srba jedini patriotski: priznajte cjelovitost Srbije, pa ćemo pregovarati o ulasku u EU. Dolazak radikala na vlast u Srbiji konačno bi potvrdio tako reći prirodno stanje u toj zemlji, možda bi svako drugo rješenje bilo prisila ili politički inženjering, to jest umjetno stanje koje bi se i održavalo na umjetan način. U hrvatsko-srbijanskim odnosima bilo bi možda više nesporazuma, ali barem bismo znali na čemu smo, i jedna bi i druga strana bile iskrenije. Možda bi to bilo i bolje nego kad su se hrvatski političari grlili sa srbijanskim “proeuropskim” i “demokratskim” liderima, a ovi su im zabijali nož u leđa gdje god su stigli!

ČETVRTAK 13.3.
Strani plaćenici i hrvatski novac
Zna se, ali se o tome malo piše, da velike hrvatske tvrtke svoj novac drže u bankama kojima su vlasnici stranci te tako uvelike pridonose njihovim profitima i poslovanju kojemu je pak cilj jačanje njemačkog, talijanskog, austrijskog... a ponajmanje hrvatskoga gospodarstva. Da nije kukavička, hrvatska bi vlast već sutra mogla donijeti odluku da Croatia osiguranje, Hrvatske vode, Hrvatske šume, Hrvatske ceste i druge tvrtke svoje novčano poslovanje prenesu u Hrvatsku poštansku banku, koja je u hrvatskom vlasništvu, pa bi velike koristi od toga imalo i hrvatsko gospodarstvo. Navodno je, ljut zbog povećanja kamata na zajmove, menadžerima stranih banaka ministar Šuker zaprijetio da će isplatu plaća zaposlenima u državnoj upravi prenijeti u HPB. Strani plaćenici – Prka, Luković, Košćak, Radaković... – koji mjesečno zarađuju i do 250.000 kuna, zacijelo su mu se iza leđa smijali jer znaju da između Hrvatske i EU Sanader uvijek bira EU! U čijoj bi hijerahiji u nekoj budućnosti mogao ubirati i više od Prke i Lukovića, a i taština bi mu se raširila izvan domaje koja mu je jako tijesna.

PETAK 14.3.
Veliko otkriće jednog povjesničara
Profesionalni apologet diktatora i zločinca Tita i njegovih tamnica, povjesničar Tvrtko Jakovina u tjedniku s današnjim datumom objavio je svoje znamenito otkriće. Nije, dakle, američki predsjednik Nixon za posjeta Hrvatskoj 1970. godine uskliknuo: “Živjela Hrvatska!” nego: “Živjela Hrvatska, živjela Jugoslavija!” Po Jakovini, drugi dio toga usklika “proljećari rado zaboravljaju”. Ovaj plitkoumni ukor proljećarima zaboravlja da je za njih i za Hrvatsku bilo dragocjeno da državnik takva formata usklikne “Živjela Hrvatska!” i da tako istakne njezinu posebnost, makar i u okviru Jugoslavije. Nitko nije bio toliko nerazuman da pomisli kako Nixon nije imao takta prema Jugoslaviji koju posjećuje i kako je došao rušiti tu državu. Uostalom, u Hrvatskom proljeću se i nije govorilo o državnom osamostaljenju Hrvatske, jedino je na jednom skupu Hrvoje Šošić zahtijevao primitak Hrvatske u Ujedinjene narode. A kad se već Jugoslavija srušila i bez Nixona i njegovih “živjeli”, što uopće znači Jakovinino podsjećanje na usklik američkog predsjednika u kojem je spomenuta i Jugoslavija? Pa svak se sjeća onoga za čim žali i čezne!

Želite prijaviti greške?