Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARKIRANJE

Problema ima i godinu dana nakon uvođenja sustava naplate parkiranja u sisačkom središtu

10.12.2008.
u 17:00

Godinu je dana prošlo od uvođenja naplate parkiranja u Sisku. I tijekom tih godinu dana kroz našu redakciju prošlo je mnogo nezadovoljnih građana s reklamacijama na usluge koncesionara Prkcoma. No u Parkcomu tvrde da su opravdane reklamacije prihvatili.

Malo globa naplaćeno
- U zadnjih godinu dana Parkcom je napisao oko 15.500 uplatnica za globu zbog nepravilnog parkiranja u Sisku - potvrdio je Miloš Šašek, voditelj Parkcoma za Sisak.

No Šašek je tu brojku prikazao u sasvim drukčijem kontekstu nego Hrvatska narodna stranka nedavno na konferenciji za novinare.

- Uspjeli smo naplatiti tek oko 20 posto određenih kazni, pa 1,2 milijuna kuna, koje smo mi navodno zaradili od globa, ne stoji. Čak za 40 posto napisanih uplatnica građanima iz raznih razloga gledali smo kroz prste, odnosno kazne su stornirane - ističe Šašek. No vopditelj Parcoma nije htio reći koliko su točno naplatili globa, opravdavši se da je riječ o poslovnoj tajni.

O optužbama haenesovke Ivanke Boras da nije bilo sve jasno u odabiru Parkcoma na natječaju za koncesiju, kaže da su samo dio predizborne kampanje, i ništa više.

Zanimljivo je, ističe Šašek, kako se protiv naplate uglavnom buni imućniji sloj građana. On je i rekao kako negodovanje građana zna prijeći i u prijetnje. Parkcom je pet-šest puta prijetnje svojim radnicima prijavio policiji.

A protesti protiv uvođenja naplate parkiranja u Sisku počeli su čim je objavljen natječaj za koncesiju, na koji se bilo prijavilo pet tvrtka, a pobijedio je Parkcom s ponudom 1,7 milijuna kuna godišnje. Druga je najniža ponuda bila milijun kuna, a u gradu su zadovoljni visinom postignute godišnje koncesije.

Kasnila uplata koncesije
- Ispalo je da smo postigli izvrsnu cijenu za koncesiju jer grad u proračun prima godišnje više novca nego veći gradovi u kojima je parkirališnih mjesta koja se naplaćuju dvostruko više - rekao je zamjenik gradonačelnika Veljko Novak.

Iz gradske uprave dostavili su nam i potvrdu uplate 1,7 milijuna kuna za ovogodišnju koncesiju. Parkcom je taj novac uplatio 1. veljače ove godine, iako se po ugovoru to trebalo učiniti mjesec dana nakon potpisivanja ugovora, odnosno do 26. prosinca lani. To je kašnjenje uplate opravdano problemima u uspostavi sustava naplate, no vidjet će se hoće li se kasniti i s uplatom za iduću godinu, koje se mora odraditi upravo ovih dana.

Inače, u ugovoru o koncesiji, čiji smo preslik također dobili iz gradske uprave, vidljivo je da je ugovor o koncesiji sklopljen na 10 godina, te da se uz 630 parkirališnih mjesta na kojima se naplaćuje, koncesionar mora brinuti i za 27 parkirališnih mjesta za invalide i 26 rezerviranih mjesta. Osim toga, na trošak koncesionara ide čišćenje snijega, sanacija voznih površina te održavanje signalizacije na parkirališnim mjestima. Najveće su zamjerke građana i dalje što je premalo parkirnih automata, čiji broj nije određen ugovorom, no za što u Parkcomu kažu da će uzeti u obzir.

Drugi je najveći prigovor kako se neopravdano globe vozači, i kada plate parkiranje. Da ima takvih problema, pokazuje i to što se 40 posto uplatnica za kazne praktično poništi odmah nakon reklamacije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?