Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.05.2020. u 17:08

Švedsku je za primjer istaknuo i šef programa za izvanredna zdravstvena stanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan.

Švedska je primjer suživota s koronavirusom. U toj je zemlji faza dva, u koju će Hrvatska i Italija ući 4. svibnja nakon dva mjeseca karantene, nastupila na početku.

Švedsku je za primjer istaknuo i šef programa za izvanredna zdravstvena stanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan. Naglasio je da su i u Švedskoj preporučene mjere zaštite, ali za razliku od drugih zemalja koje su prisilile svoje građane na pridržavanje tih odredbi, ta je nordijska zemlja sve prepustila savjesti građana. Švedska je model za život društva bez novih izolacija (lockdown), kazao je Ryan.

Koronavirus u Švedskoj
1/10

Istina, treba još vidjeti hoće li se taj model na kraju pokazati uspješnim, ali sve se temelji na velikom povjerenju u savjest građana.

Dakako, Švedska ima i snažno javno zdravstvo. Ipak, dok se ne pronađu lijekovi i cjepivo protiv koronavirusa, činjenica je da ćemo se s virusom morati suživjeti, a to znači i promijeniti pretpandemijske običaje.

Švedski biolog i pisac Fredrik Sjöberg u listu Repubblica objasnio je kako se ponašaju građani u toj zemlji, gdje, da se razumijemo, također ima polemika je li vlada dobro postupila što nije imitirala druge države koje su uvele karantenu ili ne. Kaže da Šveđani općenito imaju povjerenje u druge, pa i u institucije. Rado prate savjete i preporuke, posebno kad premijer ili kralj podignu glas i kažu: Perite ruke! Ne putujte ako nije potrebno! Štitite starije! Sjöberg kaže da ima 95-godišnju majku koja živi u drugom mjestu, ali nije je dosad otišao posjetiti.

 

Takvo je što u Italiji, recimo, nezamislivo. Ljudi imaju, dodaje, povjerenja i u cijepljenje djece. U Švedskoj ono nije obavezno, ali je to država s najvećim postotkom cijepljenog stanovništva. U Italiji je nekoliko godina bilo uvedeno dobrovoljno cijepljenje i postotak necijepljenih odmah je došao do kritične točke pa je ponovno uvedena obaveza.

Možda je krivnja na političarima što se u Italiji i u Hrvatskoj nema povjerenja u državne institucije, ali nije li i u razmišljanjima građana u tim zemljama uvijek prisutna ideja kako prevariti državu, izbjeći poreznu obvezu...

 

Ključne riječi

Komentara 17

ST
stefj
18:17 04.05.2020.

Šveđani vjeruju institucijama jer im one služe, a ne ko kod nas, gdje smo robovi institucija...

LE
lector2corrector
18:14 04.05.2020.

To je odlika svestranog novinara... balkanski komunjara završio u Vatikanu pa sad postaje expert za skandinavske zemlje...

IK
Ikonoklast
19:45 04.05.2020.

Tako je, institucije su im rekle ajmo dovesti 3 milijuna stranaca iz azije i afrike i bit ce nam bolje. A pogotovo za 10ak godina kad ih bude vise nego svedjanja. Treba vjerovati tim institucijama, sto bi se lose moglo dogoditi? Hm, Silvio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije