Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Zašto Šveđani vjeruju institucijama

Švedsku je za primjer istaknuo i šef programa za izvanredna zdravstvena stanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan.

Komentari 17

ST
stefj
18:17 04.05.2020.

Šveđani vjeruju institucijama jer im one služe, a ne ko kod nas, gdje smo robovi institucija...

VL
LE
lector2corrector
18:14 04.05.2020.

To je odlika svestranog novinara... balkanski komunjara završio u Vatikanu pa sad postaje expert za skandinavske zemlje...

VL
IK
Ikonoklast
19:45 04.05.2020.

Tako je, institucije su im rekle ajmo dovesti 3 milijuna stranaca iz azije i afrike i bit ce nam bolje. A pogotovo za 10ak godina kad ih bude vise nego svedjanja. Treba vjerovati tim institucijama, sto bi se lose moglo dogoditi? Hm, Silvio?

VL
ZE
Zambija export-import
17:16 04.05.2020.

Švedska je 13.03. prestala testirati na koronu sve osim onih koji imaju simptome i to samo ako su došli u zdravstvenu ustanovu, dakle ne testiraju ni 1% oboljelih. Vikendom ne testiraju čak ni njih. Radnim danom imaju +100 mrtvih, a vikendom <15, dakle one koji umru vikendom uopće ne broje. U roku od 10 dana od izbijanja epidemije su popunili zdravstvene kapacitete i ne primaju novooboljele, jedino ako netko umre i na taj način oslobodi mjesto. Izdali su priopćenje da uopće neće liječiti "biološki" starije od 60 godina, a ujedno su ispred bolnica postavili interventnu policiju da u njih ne bi slučajno ušao netko od 60,5 godina. U nedostatku anestetika za ljude oboljelima daju anestetike za životinje. Iznenada ispražnjene staračke domove sada preuređuju u migrantske centre.

VL
Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
21:20 04.05.2020.

Laži o uspehu „švedskog modela“ (Nikola Babić) Bilo bi jako opasno pogrešno proceniti negativno švedsko iskustvo samo zato što mnogi strašno žele da veruju kako koronavirus nije toliko strašan Medije i društvene mreže tresu snažne ideološke i naučne bitke okooko strategije za borbu protiv koronavirusa. Treba li zatvoriti javna mjesta ili ne? Sprovoditi ili ne „gvozdeni karantin“? Uvesti njemački ili kineski model? Dokle će se ljudi držati u samoizolaciji? Hoće li privreda propasti od nametnutih mjera? Dovodi se čak u pitanje i samo postojanje COVID-19, a osporavaju se i naučne činjenice o novom koronavirusu, statistici zaraženih, bolesnih, oporavljenih i mrtvih. Rasprave o statistikama oko koronavirusa beskrajne su i emotivne, ali postoji prilično popularan stav da je smrtnost od koronavirusa jednaka onoj od sezonskog gripa, da ne treba ograničavati slobodu kretanja, jer je šteta ekonomiji i ljudima koji sjede u izolaciji veća nego da se potpuno ignoriše epidemija koronavirusa. Štaviše, trenutna smrtnost od koronavirusa u Italiji, Španiji, Francuskoj od 12 do 14 odsto u tako burnim raspravama olako se odbacuje standardnim i netačnim argumentima. 1. „Od sezonskog gripa je smrtnost od jedan do dva odsto, što je za mene čudno, uvijek sam mislio da je smrtnost od gripa manja od 0,5 odsto, a samo je „španska groznica“, koja je od 1918. do 1920. odnijela više od 20 miliona života, imala stopu smrtnosti od dva do tri odsto.“ 2. „Još nije kod svih pronađen koronavirus i zapravo je

VL
AA
aabbcc
18:29 04.05.2020.

Svedjani su ateisti i oni nikome ne vjeruju. Znaju se dobro pretvarati da vjeruju. Institucijama, novinarima, politicarima ma daj nemojte vrijedjati vise te Svedjane nisu oni blesavi kao sto vi mislite!! _Vjeruju vise kerovima nego ljudima i gore navedenima i zato navode " kao razlog STVARNO druzenje sa kerovima"!.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.