Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zašto je savjest prioritet kod cijepljenja, ali ne i kod eutanazije

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
07.12.2021. u 19:48

’Iustitia et pax’ u priopćenju navodi da čovjek ima pravo djelovati prema savjesti i u slobodi da bi donosio moralne odluke

Sastanak članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije s premijerom i članovima Vlade donio je obrat nakon kojeg su u zajedničkom priopćenju pozvali sve građene i vjernike da daju svoj doprinos u prevladavanju COVID krize ponajprije cijepljenjem te prihvaćanjem COVID potvrda, odnosno testiranja za necijepljene. Pomak je to u odnosu priopćenje Komisije HBK “Iustitia et pax” izdano jučer ujutro, u kojem je bilo i zbunjujućih rečenica u želji da se pomiri sve podijeljene strane, i cijepljene i medicinsko osoblje, i necijepljene i dio desne oporbe kojoj su COVID potvrde sporne.

Zato je “Iustitia et pax” pozvala na cijepljenje u skladu s Papinim stavom, ali i naglašeno je da se nikoga ne smije siliti na cijepljenje protivno njegovoj savjesti niti dopustiti da COVID potvrde budu oblik indirektne prisile na cijepljenje. Tako su istodobno naveli da nitko ne smije dovesti u pitanje odgovornost države u zaštiti građana od zaraznih bolesti te osporavati mjere, pa tako ni cijepljenje, ali i da prema Kongregaciji za nauk vjere cijepljenje u načelu nije moralna obveza.

“Iustitia et pax” u velikom se dijelu priopćenja bavila djelovanjem čovjeka prema vlastitoj savjesti, navodeći da Katekizam Crkve ističe da čovjek ima pravo djelovati prema savjesti i u slobodi da bi osobno donosio moralne odluke. S bioetičkog aspekta osobito su zanimljive rečenice: “Čovjeka se ne smije siliti da radi protiv svoje savjesti, niti ga se smije priječiti da radi po svojoj savjesti... Čak i nesavladivo pogrešna savjest, kad čovjek bez osobne krivnje ne spoznaje objektivnu istinu, ne gubi svoga dostojanstva, jer nitko ne smije djelovati protivno uvjerenju vlastite savjesti.”

Ako poštujemo da čovjek ima pravo djelovati u skladu sa svojom savjesti, zašto Crkva osporava to pravo pacijentima koji u skladu sa svojom savjesti žele eutanaziju jer ne žele više vegetirati dok im neizlječive bolesti stvaraju nepodnošljive patnje? Savjest je kompleksna stvar i svaki čovjek može misliti da u mnogim stvarima djeluje u skladu sa svojom savjesti koliko god to odudaralo od prevladavajućeg mišljenja o (ne)ispravnom. U idealnom slučaju, kad bismo svi mi bili visokomoralni, etični i bez grijeha, naša savjest trebala bi biti mjerilo svih stvari, ali čovjek nije Bog, nego nesavršeno biće.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Uvode se kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obveze predočenja COVID potvrde

Komentara 1

LE
LeonardoGoldman
23:48 07.12.2021.

Draga Dijana, Bog Vas blagoslovio i otvorio Vam oci. Nigdje, ali bas nigdje u nauku vjere nije zapisano da je eutanazija rjesenje problema, bas nasuprot, to je puno veci problem od onoga koji bi trebao rijesiti, pa Vas molim da razmislite jos jednom o tome sto ste napisala. Budite mi dobro i probajte shvatiti vjeru kao vjeru, a ne kao matematiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije