Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.10.2019. u 11:55

ISIL je uništen, koristi od Kurda više nema. Baš kao ni tapšanja po leđima

Malo pranja ruku i kozmetike za unutrašnje potrebe. Tako se najbolje može opisati odluka Francuske i Velike Britanije o obustavi prodaje i isporuke naoružanja Turskoj nakon što je Ankara napala sjever Sirije i počela s teškim udarima po Kurdima. Odluka o zabrani isporuke oružja prilično je glasno objavljena, ali samo s jednim ciljem.

Da se Britancima, Francuzima i općenito stanovnicima zapadnih zemalja stvori privid kako se, bar na neki način, pomaže Kurdima koji su sada na udaru Turske, istim onim Kurdima koji su Zapadu do jučer bili najvjerniji saveznici na Bliskom istoku. Pokazalo se, kao i toliko puta, naivni saveznici. Da budemo potpuno jasni, zabrana isporuke naoružanja Turskoj nema baš nikakva učinka ili značenja. Nakon SAD-a Turska je vojno najjača članica NATO-saveza, a njezini su arsenali dupkom puni, i to ne samo potrošnim materijalom poput streljiva ili raketa nego i najsuvremenijim naoružanjem i opremom. Učinak obustave isporuke oružja ravan je nuli.

Uostalom, prilično je izvjesno da ova zabrana neće baš dugo potrajati. Objavljena je sada, u jeku globalnih prosvjeda protiv masakra koji se sprema Kurdima, ali ne treba sumnjati da će, kada za nekoliko mjeseci vijesti o sukobima između turske vojske i Kurda postanu “stara stvar” i kada više ne budu na naslovnicama, zabrana biti povučena. Naravno, ni London ni Pariz neće baš glasno govoriti o tome kao što se sada busaju u prsa.

Da se razumijemo, nitko sa Zapada nije dužan braniti Kurde, nitko nije dužan svoje vojnike slati u smrt radi zaštite slobode trećeg naroda. Ali u najmanju je ruku nepošteno i prljavo što su Kurdima, ako ne izravno onda bar u internim razgovorima, obećavali državu, zaštitu i podršku na međunarodnom planu kada jednom potuku ISIL na terenu. ISIL je uništen, koristi od Kurda više nema. Baš kao ni tapšanja po leđima. Ostavljeni su na cjedilu, ali bar im je trebalo najaviti što će se događati, dati im vremena da se pripreme za obranu. Upravo suprotno. Zapadne snage i dalje su među Kurdima, ali na područjima na koje Turska ne pretendira, što Kurde sprečava da pozovu u pomoć jedine koji bi im doista mogli pomoći i spasiti ih od uništenja, Assada i Rusiju.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
13:46 14.10.2019.

Zabrana isporuka novog oruzja Turskoj od strane Njemacke, UK i Francukse ! Kao enbargo na oruzje 90.ih u bivsoj Jugi. Kao i JNA tada, turska vojska ne samo da ga ima i previse vec ima i vrlo razvijenu vlastitu vojnuojnu industriju. Kurdi su nehebali ali oni su se protiv ISILa borili i za svoj interes -opstanak ne samo za Zapad. A taj isti ISIL i je stvorio Zapad - USA ( kao i Bin Ladenove talibane 1980.ih u Afganistanu ) misleci da ce pomocu njih srusiti predsjednika Asada u Siriji ...ali zahvaljujuci Rusima malo se se preracunali.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
15:09 14.10.2019.

Takvu politiku vode i u BiH. Zbog svoje prljave savjesti sad furaju velikobosnjacku politiku i to na stetu uglavnom Hrvata.

DU
Deleted user
18:53 14.10.2019.

ISIL je sve -samo ne uništen. Kurdi od Zapada ne traže pomoć,traže samo da Zapad zabrani ulazak turskih zrakoplova u Siriju.Ostalo će oni sami obavit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije