Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2020. u 09:42

Hrvatskoj je sad važan svaki posjet i svaki turist. Svaka kupljena ulaznica, svaka kuna koja se potroši u ovom pokušaju normaliziranja života i novčanih tokova. Ako mi u ovoj krizi, koja ni izdaleka nije završila, nećemo posjećivati naše nacionalne parkove, tko hoće?

U tjednima i danima nakon strogih protupandemijskih mjera život u Hrvatskoj ponovno se probudio. Mnogi su to jedva dočekali. Oživjelo je gospodarstvo, oživjela je kultura, a znakove života počeo je pokazivati čak i turizam bez kojega u ovoj zemlji nema opstanka. Državi je važna svaka kuna koja se potroši.

Doslovno, svaka kuna se broji u ovom pokušaju normaliziranja života i novčanih tokova. Proteklog vikenda lijepo je bilo vidjeti mnoštvo, uglavnom domaćih gostiju koji su posjetili Nacionalni park Krka i iskoristili veliki popust na ulaznice. Oni su u odličnim vremenskim uvjetima, jer vode trenutačno ima više nego dovoljno, mogli uživati u vodenoj raskoši dalmatinske krške prirode s brojnim slapovima. Ali Nacionalni park Krka nudi i brojne druge atrakcije, a među njima svakako treba istaknuti arheološki lokalitet Burnum koji je u povijesti bio sjedište rimskih legija, a nakon višegodišnjih istraživanja i radova sada privlači posjetitelje novim sjajem.

Ljude koji vole šetnju prirodom svakako treba upozoriti i na stazu Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, dugu čak 8,5 kilometara, koja nudi pogled na svu raskoš biološkog, a onda i životinjskog svijeta ovog nacionalnog parka, ali i neke kulturno-povijesne znamenitosti. Ne treba podsjećati i na samostan Visovac i crkvu Gospe Visovačke, sagrađen još polovicom 15. stoljeća, omiljeno hodočasničko mjesto i utočište za sve one željne mira i tišine. Jedan od najzanimljivijih i cjenovno doista pristupačnih izleta jest onaj koji brodićem vodi od Roškog slapa uzvodno, sve do manastira Krka u kojem već četiri stoljeća djeluje pravoslavna bogoslovija.

Riznica je nažalost još uvijek nedostupna posjetiteljima, ali mogu se vidjeti starorimske, pomalo jezovite katakombe, ostaci eremitskog samostana, predivan klaustar, lijepa crkva i idilična okolica ovog manastira koji je potpuno uronjen u zelenilo i gotovo nevidljiv s riječne strane. Na ovom prelijepom brodskom izletu mogu se vidjeti i ruševine dviju hrvatskih tvrđava i to Trošenja i Nečvena koje pomalo oholo dominiraju iznad raskošnog riječnog kanjona.

Najatraktivniji slap je Manojlovački koji su svojedobno posjetili i austrijski car Franjo Josip i omiljena carica Sissi koja se u pomalo divljoj i općoj prirodi zaželjela sladoleda...Do gotovo svih ovih lokaliteta može se doći i dobro označenim pješačkim stazama. Ako želite vidjeti sve atrakcije koje pruža Nacionalni park Krka, domaćini vele da vam treba i pet dana, a to je više nego primamljiva pozivnica za posjet ovom jedinstvenom biseru hrvatske prirode i kulture.

Naravno, nikako ne treba zaboraviti ni na Skradin, slikovit i povijesno važan gradić na ulazu u Nacionalni park koji je već odavno turistička i gastronomska te iznimna ekološka meka. A kada smo već spomenuli Skradin, ne smijemo zaboraviti ni Šibenik, grad koji je posljednjih godina doslovno procvao i postaje sve veća konkurencija čak i jednom Dubrovniku i to u svakom pogledu. I hotelskom, gastronomskom, festivalskom, kulturno-povijesnom...

Ne zna se kada je Šibenik atraktivniji i kada pruža ljepši utisak polako otkrivajući bogate naslage svoje duge povijesti dobronamjernom putniku namjerniku, noću ili danju. Stoga, ako vam se smiješi neki slobodan vikend ili kraći odmor nakon koronske stanke ili postpotresne depresije, Nacionalni park Krka više je nego odličan izbor za ugodan i poučan boravak i užitak u raskoši prirode i prirodnih, neobično snažnih boja.

Istina, mnogi mogu reći da su već bili i na rijeci Krki i na Skradinskom buku koji je svojevrstan zaštitni znak ovog nacionalnog parka. Ali Krka sada pruža puno novih sadržaja pa je vrijedna pozornosti i zanimljiva onima koji su je nekoć već i posjetili. A Hrvatskoj je trenutačno važan svaki posjet i svaki turist. Svaka kupljena ulaznica. Ako mi u ovoj krizi, koja ni izdaleka nije završila, nećemo posjećivati naše nacionalne parkove, tko hoće? 

Ključne riječi

Komentara 3

SP
Spezzi
23:04 15.06.2020.

bio nedavno i nakon ugodne šetnje male ćevape platio čak 9o kn. to ti jednostavno usreći dan

JW
Jim West
16:49 15.06.2020.

Upravo sam prošli tjedan na godišnjem proveo tri noći u Šibeniku. Posjetio sam NP Krku (i brodom do Visovca, Roškog slapa i fantastičnih ogrlica, za gornji tok, nažalost, nije bilo vremena), a u Šibeniku se ima puno toga za vidjeti, od muzeja, katedrale, tvrđava preko staroga grada, spomenika Petroviću i Šubićevca do šetnice koja vodi do jako zgodnog mostića do otočića nasuprot tvrđave sv. Nikole. Tko malo bolje isplanira odmor, može u tom kraju vidjeti jako puno.

JA
Jania
11:04 15.06.2020.

Nadam se da će cijena ulaznice bar još neko vrijeme ostati snižena, jer onda možemo očekivati domaće goste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije