Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.12.2019. u 11:02

Kamp će sada izmjestiti, no problemi ostaju sve dok se ne promijeni migracijska politika

Zašto je izbjeglički kamp Vučjak toliki problem? Prvi su razlog apsolutno nehumani uvjeti koji u njemu vladaju. Drugi je politički. Uz pomoć ovog drugog, i prvi bi mogao biti riješen. Ali nije. Vučjak je postao politički problem koji upućuje na puno dublje probleme i u susjednoj državi i na jugoistoku Europe.

Logično je da je podignut kraj Bihaća, i uz granicu s Hrvatskom jer je to krajnja točka do koje migranti gotovo nesmetano prolaze porozne granice na putu prema zapadu. Znalo se čuti da migrant može sjesti u taksi negdje na jugoistoku, primjerice u Sjevernoj Makedoniji i dovesti se do granice s Hrvatskom. Pitanje čuvanja državnih granica država koje nisu u EU rješava se novcem i pomoći njihovoj policiji, no dok migranti samo prolaze kroz državu, a ne ostaju u njoj, teško da će bez političkog pritiska države na tzv. balkanskoj ruti željeti oformiti izbjegličke centre. A i kad to učine glavarina za svakog migranta odlazi u državnu blagajnu, dok se migranti čak i ohrabruju za bijeg.

VIDEO Bihać, BiH: Migrantski kamp Vučjak

Vučjak je u susjednoj državi pokazao još nešto – komunikacija, a kamoli suradnja lokalnih i federalnih vlasti ne postoji. Kamo odlazi novac iz Bruxellesa za kamp? U Sarajevo ili na lokalnu ili kantonalnu razinu, sve su to pitanja koja su migrante pretvorila u monetu za međusobna prepucavanje.

Vučjak svjedoči i o tome da BiH doista ima problema u funkcioniranju i to su napokon priznali i stranci. Vučjak je nedavno posjetio Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu, i, ma koliko podržavao BiH, iznio vrlo zabrinjavajuću ocjenu situacije: da stvar ponajviše komplicira i kaotičan proturječan bosanskohercegovački politički sustav, a da stranačko prepucavanje lokalnih, kantonalnih i državnih institucija kompliciraju spor i inertan europski migracijski aparat.

Svi pokušavaju izvući svoje interese, kazao je, apostrofirajući da granična policija BIH radi u iznimno lošim uvjetima i prepuštena je sama sebi jer središnja vlast u Sarajevu nije nadležna, ali i pohvalio suradnju hrvatske i bosanskohercegovačke policije. Vučjak će se sada izmjestiti, no problemi ostaju. Dok se ne promijeni migracijska politika, i sama politika, i BiH i drugih država, Vučjak će biti negdje drugdje, samo pod drugim imenom.

Komentara 3

KU
Kultura
15:02 10.12.2019.

Kakva migrantska kriza i migranti? Nazovite vec jednom to pravim imenom ISLAMIZACIJA EUROPE. Kakva migrantska kriza.

DU
Deleted user
11:34 10.12.2019.

Ne bih o pol. kontekstu nego samo nadopuna - toliki broj ljudi, u tako očajnim uvjetima, bez temeljnih hig. standarda i prateće infrastrukture, u uvjetima studeni i očaja, to je potencijalna biološka bomba za neku epidemiju koja bi mogla ugroziti ne samo pučanstvo BiH nego i okolnih država. O tome, dakle gledano iz sanitarne perspektive, treba naročito voditi računa - politički kontekst bio ovakav ili onakav, ako izbije masovna epidemija tifusa ili sl. - bit će panike na sve strane.

PR
prajdali100
17:39 10.12.2019.

Sandra ," politički sustav" podrazumjeva nešto smisleno,funkcionalno,efikasno...A to je tamo skoro pa nemoguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije