Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamp u BiH

Migranti će sutra biti preseljeni iz Vučjaka, pazit će ih 100 policajaca

Izbjeglice u kampu Vučjak čekaju vijesti o preseljenju
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/27
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.12.2019.
u 13:54

U Vučjak su jutros pristigli brojni novinari i policija koja je dovela nove migrante

Policija Unsko-sanske županije u ponedjeljak je nastavila dovoditi migrante u improvizirani migrantski kamp Vučjak kod Bihaća unatoč najavama da će kamp ovog tjedna biti rasformiran kao potpuno neprikladan za smještaj migranata, izvijestili su lokalni mediji.

Iako se ranije pojavila informacija da će se izmještanje dogoditi danas, ipak će se dogoditi sutra, kako neslužbeno doznaju 24 sata, između podne i dva sata. Novinari neće smjeti ući unutra kampa. Izmještanje migranta osiguravat će sto policajaca, a ako bude potrebno bit će ih i više.

Izbjeglice u kampu Vučjak čekaju vijesti o preseljenju
1/24

Migranti iz kampa Vučjak cijelo jutro rade barikade od smeća. U kampu su doznali da ga je preko noći napustilo više od stotinu ljudi.

– U tijeku su pripreme za preseljenje ljudi iz Vučjaka – rekao je Rade Kovač, načelnik sektora za operativnu podršku.

U vladu kantona nije stigao nijedan službeni akt iz ministarstva sigurnosti BiH. Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona kažu da su spremni asistirati pri izmještanju migranata.

VIDEO BiH: Migrantski kamp Vučjak:

Policajci su u prijepodnevnim satima u Vučjak prebacili skupinu migranata koja je do tada boravila u ruševinama nekadašnje tvornice Krajina-metal u Bihaću.

Procjena je kako u Vučjaku trenutačno boravi do 600 ilegalnih migranata. Potkraj prošlog tjedna ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predsjednik županijske vlade Mustafa Ružnić postigli su dogovor po kojemu će taj kamp biti zatvoren, a sve osobe koje u njemu borave prebačene u druge kampove, poput Bire i Mirala, u kojima postoje elementarni uvjeti za boravak u zimskom razdoblju, ili u novi prihvatni centar u mjestu Blažuj kod Sarajeva, koji još uvijek nije osposobljen.

Voditelj ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert, čiji suradnici vode migrantske kampove, kazao je za televiziju N1 kako još nema službene potvrde kako i kada će se provesti dogovor Mektića i Ružnića.

"O tome još nemam službenu informaciju", kazao je Van der Auweraert.

IOM neće sudjelovati u premještanju migranata, a to bi, prema postignutom dogovoru, trebala učiniti policija.

Dodatni problem u provedbi dogovora jest to što mještani Blažuja negoduju zbog najavljenog otvaranja migrantskog centra u njihovu susjedstvu. Najavili su kako će poduzeti sve korake da bi to spriječili, uključujući blokadu pristupa nekadašnjoj vojarni koja bi ubuduće trebala biti privremeni dom za oko 350 migranata. Tu je vojarnu za smještaj migranata vlastima na državnoj razini ustupila vlada Federacije BiH, kao i napuštenu vojarnu u mjestu Ljubače kod Tuzle, gdje se također pobunilo lokalno stanovništvo. Naknadno se ispostavilo kako je vojarna u Ljubačama već izdana pod zakup jednom uzgajivaču divljači, a okolica je minski sumnjiva površina pa se odustalo od planova da se tamo uspostavi migrantski kamp.

Ključne riječi

Komentara 48

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
12:17 09.12.2019.

Bošnjaci specijalno traže kršćanske dijelove BiH da nasele ove antikriste.

HE
hr.eu
12:19 09.12.2019.

Invazija agresivnih primitivnih i nepismenih islamskih ubojica, kriminalaca, silovatelja i šljama svake vrste jest ono što je EU zaslužila svojim odricanjem od Boga, u korist masonskih antivrijednosti, hedonizma, sodomije i opačine svake vrste, ogrezlosti u materijalizmu i konzumerizmu i nadasvee sljepoći prema čovjeku. Europa se more vratiti Kristu i odreći opačina ili je uskro neće biti nego će je pregaziti gore navedeni a opačinu u će zamijeniti šerijat.

CR
CROLINDA
11:29 09.12.2019.

O tome da su migranti koji svakodnevno nastoje preći hrvatsku granicu naoružani i izuzetno opasni govori i najnovija objava na Facebooku u kojoj su se trojica od njih pohvalila kako su u šumi u Hrvatskoj ubili – medvjeda. To zasigurno nisu učinili golim rukama. Na slici je inače zakonom zaštićeni ‘smeđi medvjed’ koji naraste i do 150 kg težine. Kada se popne na stražnje noge može dosegnuti gotovo četiri metra. Živi u Lici i Gorskom Kotaru, upravo na rutama kojima migranti nastoje doći do slovenske granice, prenio je paraf.hr. Radi se o, po ljude, vrlo opasnoj zvijeri koju je bez oružja nemoguće savladati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije