Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.02.2016. u 18:38

U doba kada se velikim koracima grabi prema odgovorima o nastanku svemira, teško se može prihvatiti ovako stajalište ministra znanosti u 21. stoljeću

U uvodu svojeg rada “Znanost i religija kod Ruđera Boškovića” ministar Šustar sa svojom suradnicom Aleksandrom Golubović navodi kako će ispitati može li se opravdati teza da znanost i religija nisu suprotstavljena područja. Rad je objavljen u teološkom časopisu. Ovdje uopće ne treba ulaziti u meritum takve rasprave, nego ministra podsjetiti kako je njegov zadatak da znanost drži odvojenom od svega ostalog. Pa tako i religije.

Postoji teistička evolucija prema kojoj je Bog započeo svemir upravo na takav način da bude kompatibilan s evolucijskim zakonima. U tom svom radu ministar navodi kako znanost još nije dala konkretan odgovor na to pitanje, odnosno da je “opcija Bog i dalje otvorena (tj. najvjerojatnija)”. U doba kada se velikim koracima grabi prema odgovorima o nastanku svemira, teško se može prihvatiti ovako stajalište ministra znanosti u 21. stoljeću.

Da Bog nema čarobni štapić, ustvrdio je i sam papa Franjo te čak otišao i korak dalje ustvrdivši kako su teorije evolucije i velikog praska točne. Hrvatska je dio Europske unije. Još je 2007. godine Vijeće Europe donijelo neobvezujuću rezoluciju u kojoj jasno stoji kako nije u redu religijska uvjerenja u obliku kreacionizma uvoditi u znanost. Nadamo se samo kako je ministar znanosti i obrazovanja svoja uvjerenja korigirao u međuvremenu.

>> 'Pozdravljam polemiku koja se razvila i uključit ću se u nju koliko god mi vrijeme dopusti'

Komentara 12

SM
s.metatag
18:47 18.02.2016.

bilo bi jako lijepo još kad bi autor teksta znao koja je razlika između kreacionizma i inteligentnog dizajna, pa bi onda možda članak imao nekakvog smisla, a i onda bi bio u potpunosti promašen. Svoje frustracije liječiti negdje drugdje molim, a ne ovako promašenim člancima...

Avatar abakus
abakus
18:55 18.02.2016.

Morali biste se malo bolje informirati o temi o kojoj namjeravate pisati, Vitas. Teorija evolucije i velikog praska nisu u suprotnosti s postojanjem Boga. Kreacionizam tvrdi da je Bog sve stvorio upravo ovako kako jest. Inteligentni dizajn kaže da su i veliki prasak i evolucija dio i način Božjeg stvaranja. I nema nikakve veze s čarobnim štapićem.

DU
Deleted user
18:57 18.02.2016.

evolucija je odbacena od najvecih svjetskih znanstvenika, te bajke da je riba odlucila setati mogu prodat naivnom. darwin ih je dobro nasamario s onim zebama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije