Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.05.2020. u 09:30

Europa će zavući ruke dublje u džepove uz uvjet da nove tehnologije i ekološki projekti dobiju prednost

Nakon što se u lipnju isplati treća u nizu potpora za čuvanje zaposlenosti, novac će se kasnije dijeliti prema uvjetima i kriterijima koji će se prilagođavati u hodu, kažu iz mjeseca u mjesec. Zasad je prednost dana turizmu i prijevozu, i još je nejasno hoće li i druge tvrtke moći računati na bespovratna novčana sredstva ili će probleme s likvidnošću, ako ih imaju, premošćivati kreditima! Poslodavci i sindikati znaju da što se dobije do izbora dobit će se, nakon toga će priča koju će pričati političari dobiti posve drugi sadržaj.

Država je dosad odgodila ili će otpisati oko četiri milijarde kuna poreznih davanja, gotovo toliko otišlo je za plaće, skuplja se novac i za treći mjesec, čime su manje-više iscrpljene mogućnosti hrvatskog proračuna. Prag za nastavak pomoći povećava se na pad prihoda iznad 50 posto, a prema podacima o prošlotjednoj potrošnji preko fiskaliziranih računa, samo se djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane uklapa u tu shemu s minusom oko 60 posto.

Hrvatski paket pomoći dosad nije zaostajao za ostalim zemljama, mjereno udjelom u BDP-u, te je preuzevši udar na sebe, država dosta učinila da u prvom valu sačuva radna mjesta i tvrtke od bankrota. Pritisci da se takvi poticaji zadrže do daljnjeg dio su uobičajenog predizbornog folklora, no i reakcija vladajuće ekipe tipična je za predizborno razdoblje kad se političari i stranke na vlasti ne usude reći ne!

Dogovoreni Markel – Macron paket pomoći zvuče obećavajuće i daju nadu da će se prekinuti robno-novčani tijekovi relativno brzo obnoviti. Sprema se i izašan paket pomoći, no Europa će zavući ruke dublje u džepove uz uvjet da nove tehnologije i ekološki projekti dobiju prednost. U Zagrebu se puno ne govori imamo li mi takvih projekata da se ne dogodi da sredstva koja će Hrvatskoj biti odobrena odu drugdje.

Stoga bi trebalo zastati da se vidi kome stvarno treba pomoć, kako su se poduzeća snašla u promijenjenim uvjetima poslovanja te na koji se način može koristiti obećana pomoć iz Bruxellesa. Također bi trebalo otvoriti raspravu jesu li tvrtke i građani koji se bave turizmom toliko slabi da trebaju dobiti prednost pred ostalima. Slavonci svoje kuće prodaju za dvije prosječne plaće, u Dalmaciji toliko potrošiš za dva tjedna ljetovanja!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar CarolKO96
CarolKO96
10:22 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije