Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.06.2020. u 12:15

Na kraju mandata ministrica zagovara kontinuitet, a sama ganije poštovala kad je riječ o maturi, poštovanju nastavnika...

Izraditi akcijski plan nastave na daljinu i napraviti pripremu za potencijalni epidemiološki jesenski kaos radna je obveza tehničke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Kao što joj je obveza svakog dana do službenog razrješenja doći na posao.

Stoga nema ili u normalnim okolnostima ne bi trebalo biti mjesta za velebne medijske najave akcijskog plana za buduću školsku godinu koji obuhvaća tri opcije koje je jedino moguće provesti u našim školama.

Nema tolika promocija smisla osobito jer su šanse da će u stolac ministrice Divjak sjesti netko drugi 99 posto. Ne nužno bolji. Ako ima imalo pravde za to izmasakrirano obrazovanje, valjda ni jednak ministrici. Izraditi taj akcijski plan o budućoj nastavi na daljinu pa sazivati medijsku konferenciju, a na njoj poručiti da nemamo alibi za to da jesen čekamo nespremni, i da moramo imati politiku kontinuiteta, smiješno je i za ministricu Divjak.

Istu onu koja se trebala držati kontinuiteta pri dolasku na vlast u provedbi Cjelovite kurikularne reforme koja je putem, nekom čarolijom, postala “Škola za život” čija pravila razumiju samo zaposlenici Ministarstva.

Trebala se ministrica držati i kontinuiteta u maturi pa ju je degradirala ukidanjem važnosti esejskog djela ispita, trebala je održati kontinuitet u poštovanju nastavnika, profesora i učitelja pa im je u jeku borbe za njihova prava poručila “da se više ne bi htjela miješati”.

Trebala se, ako baš hoćete, držati kontinuiteta i u toj svojoj “Školi za život” kada je, primjerice najavila informatiku kao obvezni predmet. Da pitate ministricu, rekla bi da je taj posao odradila – cjelovito, naravno.

A zapravo polovično – jer informatika je obvezna samo u petom i šestom razredu. I dok sada na kraju mandata zagovara kontinuitet kako bi u kampanji s 14. mjesta na listi probala osigurati nešto preferencijalnih glasova, mora biti svjesna da je akcijski plan koji predstavlja u školskoj godini kada je obezvrijedila znanje nemogućnošću pada razreda čisto ogledalo njezina rada.

Tko god došao i kakav god on bio – isti taj uradak (akcijski plan nastave na daljinu op.a) zbog kojeg se iznova unosi nemir među učenike i roditelje, jednostavno rečeno, može poderati. Baš kao što su i u mandatu ove ministrice, ali i u prethodnima, svi političari poderali “obrazovanje”. To će se i nastaviti, jer kvalitetan program za obrazovanje ne nudi nijedan kandidat. 

Komentara 3

SN
Sneksi
23:44 11.06.2020.

Bravo, Lana, odlično i jasno sažeto!

IS
Istinoljubivi
23:18 11.06.2020.

U svakoj Zapadnoj državi obrazovanje je bitni sektor u kojem nema mjesta za improvizacije. Kod nas u obrazovanju sama improvizacija. Stoga je i opravdan strah tko će preuzeti resor na jesen? Bude li resor ponovno prepušten stranci koja će držatii ljestve većoj stranci, ponovno nas čekaju godine lutanja i zaostajanja u školstvu. Možda će biti malčice bolje ako velika stranka preuzme taj resor, ali on je, baš kao i zdravstveni i pravosudni resor toliko kompliciran da njegovo spašavanje ne ovisi o ministru nego o odluci i odlučnosti cijele Vlade da se uvede reda u taj resor. No, mi ne cijenimo obrazovanje, mi cijenimo samo ono što može donijeti dobit najkasnije na kraju mandata ili još bolje za godinu do dvije. Ova ministrica je procjene svoje uspješnosti donosila već nakon mjesec dana, unaprijed je znala kako će eksperiment SzŽ uspjeti i prije nego je počeo, a najveći joj je uspjeh javna nabava loših tableta koje su učenici manje-više najčešće dobivali navrat nanos u ožujku kad je kretala nastava na daljinu. Komedija od sektora.

KO
Konstantinos
14:13 11.06.2020.

Gospoda Divjakje jedna od najuspjesnijih hrvatskih ministrica koja se izvrsno snasla u ovo vrijeme korone i koja je pobrala uspjeh svojim odlukama o nastavi na daljinu. Nije mi jasno kako nestrucna javnost moze pljuvati po gospodi ministrici i svemu sto je uradila ako iza nje stoje rezultati priznati od inozemnih faktora i EU, cemu toliko omalovazavanje? Ili to nije dovoljno dobro? Zar samo zato sto je dio vladajuce koalicije? U ostalom za dobrim se konjem prasina dize, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije