Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARADONA S BALKANA

Slišković: Dinamo bih odmah prihvatio i začas doveo u red

'09.03.2010., Split - Nogometna legenda Blaz Sliskovic sa smjeskom na licu po izlasku iz zgrade Opcinskog suda u Splitu gdje se spori s Hajdukom u vezi potrazivanja iznosa od 270 000  eura. Photo: Ivo
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
13.11.2012.
u 21:11

Hajduk me maknuo kad sam već donio prvenstvo! Sad ga Bog kažnjava, kaže Slišković o odšteti koju mu Hajduk nije platio kad je odlazio iz kluba.

- Dinamo izbori plasman u skupinu Lige prvaka, ali u 10. ili 11. mjesecu padne u formi. Čak i u domaćem prvenstvu, a ispali su u Kupu od Zadra. Oni su razmaženi, imaju velika primanja. Previše im se pustilo... - govori Blaž Baka Slišković (53), mostarska legenda i bivši izbornik BiH i Hajduka. 

Blaž Baka Slišković (53) bez dlake na jeziku komentira probleme u koje hrvatski prvak već tradicionalno ulazi sredinom jeseni...

- Dinamo izbori plasman u skupinu Lige prvaka, ali u desetom ili jedanaestom mjesecu padne u formi, ne samo u Ligi prvaka. Neke prvenstvene utakmice plavi su odigrali vrlo loše, dobili su ih uz dozu sportske sreće. Ispali su u kupu porazom od Zadra. Oni su razmaženi, imaju velika primanja. Previše im se pustilo, odu na ljetne pripreme, odrade dobro, igraju odlično, na početku prvenstva “deru” sve, nakon sedam-osam kola već steknu prednost od deset bodova i onda dolazi do opuštanja, a to se odrazi i na Ligu prvaka. Ne znam koliko su točne sve informacije u medijima o privatnim životima pojedinaca: onaj izišao, ovaj uhvaćen u diskoteci, onaj išao na more, ovaj kasno došao, onaj pije pivo u autobusu... Sve to utječe na ozračje i na rezultat, govori nogometni Tin Ujević, čovjek čiji je nogomet bio poezija, ali i boem koji je često znao gledati dno čaše.

Cigarete i 7-8 kava dnevno

- Naravno da mi je smetalo, uz to i cigarete i 7-8 kava dnevno, ali bio sam mlad, mogao sam podnijeti tri noći bez spavanja, nije to problem. Bitno je kako se odnosite prema onome tko vam to oprašta. Znali su se s time nositi na korektan način, ali sam uvijek davao maksimum na terenu. Bitno je da trener vidi da unatoč svemu dajete maksimum, da trener vidi da se ne vučete po terenu kao mačka, to je problem - govori Slišković o noćnom životu sportaša i nudi rješenje:

- Svaki trener na to gleda na svoj način, ovisno od njegovu karakteru. Obično takve ispade naprave najkvalitetniji igrači. U jednom trenutku osjećate da ste u nadređenom položaju i tako se počinjete ponašati. Vahid Halilhodžić je imao Ronaldinha u PSG-u, ali ga je maknuo, rekavši ili ja ili on, i potjerao jednog od najboljih na svijetu u to vrijeme i riješio situaciju. Ali ima i drugačijih trenera. Neki takve igrače uzmu za ruku, pa nakon utakmice odu u kafić, pa se napiju zajedno, pa mu kažu nemoj doći na trening sutra, pa on dođe prekosutra, pa povraća na terenu, ali daje sve od sebe i poštuje onoga tko mu to dopušta - objašnjava Slišković i ponovo se vraća na Dinamo u kojemu ne kriju da imaju slične probleme s igračima.

Prihvatio bih i Rijeku i Osijek

- Treba li oštrije s njima? Treba li ih kontrolirati i svaki dan ih voditi u karantenu da ne mogu izlaziti? To znaju ljudi koji vode klub, ali moje je mišljenje da su razmaženi i da njihove ambicije nisu tako visoke da bi napravili neko iznenađenje u Ligi prvaka. Kvalitetni jesu, no protiv dobrih ekipa igraju kvalitetno samo dvadesetak minuta. Sve ovisi o atmosferi, kada je u momčadi pobjednička atmosfera nosi vas entuzijazam i može se dogoditi iznenađenje, ali kada nemate ambicija i dobru atmosferu, na trenutke bljesnete pa vas nema. A za Ligu prvaka treba kvalitetno igrati svih devedeset minuta - objašnjava Slišković zašto Dinamo već dvije godine nije napravio iznenađenje u Ligi prvaka.

Kada smo se već toliko raspričali o Dinamu, postavili smo i jedno hipotetično pitanje.

- Sutra bih prihvatio vođenje Dinama! Ne samo zato što bih pristojno zaradio, pretpostavljam da treneri u Dinamu imaju dobru plaću, pod nekim uvjetima prihvatio bih i druge klubove – Rijeku, Osijek... Nije to izdaja Hajduka, ni njega nisam prekrižio.

Ali izdali su oni njega. Nakon pet godina sudska trakavica s bijelima primiče se završetku. Bijeli nisu Baki platili odštetu kad je odlazio iz kluba. Presuda će biti donesena 20. studenoga, a Slišković očekuje da će to biti u njegovu korist.

- Žao mi je što sam došao u tu situaciju. Ne tužim se s Hajdukom nego s trojcem koji ga je tada vodio - Fiorentinijem, Grgićem i Štimcem, kojeg sam smatrao prijateljem. Nije se mogao zamjeriti Hajduku svojim izjavama na sudu u to vrijeme. Bio je u kampanji za predsjednika HNS-a. Imao je podršku cijele Dalmacije. Poslije rasprave mi kaže: “Sve je onako kako ti kažeš, ali ne očekuj od mene da ja to kažem na sudu...”, govori Baka, a potom i objašnjava kako je došlo do sudskog spora.

- Godine 2004. potpisao sam na tri godine, a neto plaća bila mi je 70.000 eura godišnje. Primio sam neke akontacije, koje na sudu nisam negirao, ali kada trener bude otjeran iz kluba nitko nije lud da napravi raskid ugovora bez odštete. U klubu ne mogu potpisati ugovor s novim trenerom dok još ima ugovor s postojećim. Sklopio sam dogovor da odšteta bude 150 tisuća eura, jer nisam odradio ugovor do kraja, iako sam želio, i to smo se dogovorili s Grgićem, Štimcem i Firentinijem i njihovim odvjetnikom. Pružili smo si ruku i rekli su da će mi isplatiti novac za desetak dana, ali do isplate nije došlo ni nakon tri godine.

Slišković je potom podnio tužbu i prenosi nam što je bilo u sudnici.

- U početku procesa tvrdili su da nisam ni bio trener Hajduka, što je moja odvjetnica Doris Košta brojnim dokumentima demantirala. Na klupi sam sjedio kao službeni predstavnik Hajduka. Nije postojala profi-licencija, a pohađao sam školu u Sarajevu, prvu na Balkanu. Stotine je slučajeva da trener nema licenciju, iako sam u to vrijeme vodio i reprezentaciju BiH. I u HNS-u su potvrdili da ako netko nema licenciju može sjediti na klupi kao predstavnik kluba, a raditi posao trenera. Ugovor je u savez došao na verifikaciju, nisu ga verificirali, ali ugovor su vidjeli u HNS-u, pa su sve njihove teorije pale u vodu. Ni nakon tri godine nisu mi isplatili tih 150 tisuća eura, pokušao sam se dogovoriti, ali nije išlo. Tužio sam ih za cjelokupan iznos jer nisu bili korektni. Ponudio sam im da mi daju 150 tisuća eura i da ispod toga ne idem, te da svatko plati svoje troškove suda, a spreman sam bio razgovarati i o oprostu kamata. Nazvao me nedavno predsjednik Brbić i otišao sam u Split, znao sam zašto me zove. Ne da se dogovorimo, nego da smanjim potraživanja. Rekao je da su mi ostali dužni pedeset tisuća eura, ali mi ni to nije ponudio. Nisu Hajduk ni Štimac, ni Slišković, ni Grgić, ni Brbić. Moraju se drugačije ponašati.

Ćiru su postavili nakon 6:0

Hajduk je posljednji naslov osvojio baš te godine kada je sedam kola prije kraja potjeran Slišković.

- Rekao sam to i Brbiću: 2005. godine bili ste prvaci, potjeran sam kada je prvenstvo već bilo izboreno. Štimac je zasjeo na trenersku klupu nakon mene. Najteža mu je bila utakmica u Varaždinu. Dobio ju je, a trener je bio Ćiro Blažević. Dobio je i posljednju utakmicu protiv Varteksa, koji je tada bio jak, a pobijedili su ga 6:0, a trener je bio Ćiro, koji je nakon toga zasjeo na klupu Hajduka. Bog ih kažnjava jer nepravilno rade. Nemaju strategije ni planiranja unaprijed - kaže o današnjem Hajduku.

Komentara 9

Avatar Django
Django
21:43 13.11.2012.

Je, za pomočnika treba još dovesti Kužea i Kranjčara. Da se ima poslije treninga sa kime opustiti uz karte i dobru kapljicu. Onako, bohemski.

NO
Novinar
22:07 13.11.2012.

Dok je Zdravko Mamić u Dinamu, nema tog trenera koji može nešto napraviti.

IN
insignia
21:25 13.11.2012.

Koga? Mamića?? ma daj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije