Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.05.2020. u 09:21

Nitko neće žuriti s odlukom i bit će ovo last minute sezona. Dakako, ne bude li dramatične eskalacije zaraze

Jadranski domaćini nikada, čak ni u prvim poratnim godinama, nisu bili u tolikoj neizvjesnosti kakva vlada već tjednima i koja će, posve je jasno, zasigurno potrajati još barem toliko. Smirivanje pandemije donosi blagi dašak optimizma, nada raste, ambicije se bude.

Obala koja je godišnje ugošćavala više od 20 milijuna turista i na kojoj ih je samo u lipnju znalo biti i više od tri milijuna ove će sezone biti poluprazna, ali, sve su bolji izgledi - ne i prazna. I to čak više ni tijekom lipnja, koji je turistička branša, očekujući prve goste tek u srpnju, donedavno smatrala izgubljenim. I dalje je jako puno faktora koji svaku prognozu čine nalik gatanju, a prognozere guraju u nikad nezahvalniju situaciju da ih stvarnost već sutra demantira. O virusu koji je poharao mnoge zemlje više od Hrvatske još uvijek se malo zna i, laik bi mogao zaključiti, podjednake su šanse da nas idućih mjeseci iznenadi i ugodno i neugodno.  Uostalom, i ponajveći stručnjaci za tu temu još uvijek razvijaju i dijametralno suprotne moguće scenarije.

Kako god da bude, više se ne može previdjeti da se stvari napokon počinju pomalo kretati u smjeru kakav zemlja koja snažno ovisi o turizmu i priželjkuje. Nakon što je Hrvatska olabavila režim ulaska za strance, a onda i Slovenija omekšala prelazak granice, prvi val gostiju iz te zemlje put Jadrana je krenuo. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je jučer da su u Hrvatsku (do 6 sati  ujutro) ušle dvije tisuće građana Slovenije. Njih seprve i očekivalo. Uostalom, kako iznose slovenski dužnosnici, njihove građane s Hrvatskom veže više od sto tisuća nekretnina.

Dakako, vikendice na Jadranu imaju i Austrijanci, Nijemci, Česi, Mađari..., pa će i oni stići čim i njihove zemlje omoguće normalno prometovanje preko granice. Neće dugo proći, slijedit će ih i "pravi" gosti. Nitko neće žuriti s odlukom i bit će to last minute sezona. Dakako, pod uvjetom da ne bude neke dramatične eskalacije zaraze. A ne mora je biti. Rizik se dolascima stranaca povećava i razumljiva je nelagoda domaćina, ali virus je pokazao da ga se uz održavanje fizičke distance, maksimalne higijene i svih propisanih mjera može pobijediti.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
12:09 17.05.2020.

A od čega bi nas trebao biti strah, ako nosimo maske i poštujemo distancu?...Najlakše je optužiti strance da donose virus, umisto da se preuzme odgovornost za vlastito ponašanje...STOP ksenofobiji!

Avatar LauraCO89
LauraCO89
10:23 21.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​L​​​o︅︆​v​e​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

DU
Deleted user
11:57 17.05.2020.

Broje se šoldi, a ne turisti. Drugim riječima, Istrijanima. Primorcima i Dalmatincima nasušno trebaju oni koji će platiti rižoto 200-ak kn i još ostaviti napojnicu, njima nema koristi od vikendaša i "naših" turista jer u njihovim džepovima nema tih cifri dnevne potrošnje (1-2 tisuće kn) koje ostavljaju avio turisti iz Vel. Britanije, primjerice... O tome se radi, u naravi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije