Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.12.2019. u 11:31

Vodeći predsjednički kandidati, očito, nemaju odgovore na probleme ove zemlje

Čini se da Franjo Tuđman, premda se upravo navršava 20 godina od njegove smrti, postaje lajtmotiv aktualne predsjedničke kampanje. Miroslav Škoro jučer je u Lisinskom u svojoj ključnoj poruci uvjeravao da je Andrej Plenković izdao HDZ i Tuđmana, a da je Kolinda Grabar-Kitarović samo kandidatkinja premijera Plenkovića. Današnji HDZ, kaže Škoro, nema veze s onim starim. On će, međutim, vratiti stvari na svoje mjesto. Hrvatsku će vratiti narodu, a HDZ Tuđmanu. Škoro se izravno obraća HDZ-ovim biračima, obećavajući da će biti njihov predsjednik.

Može se reći da je time samo odgovorio na Plenkovićevu subotnju izjavu o Tuđmanu kao “istinskom hrvatskom suverenistu”, čime se Plenković referirao upravo na Škorine “suverenističke” teze. Plenković, naime, vrlo aktivno sudjeluje u ovoj kampanji, iako nije kandidat za Pantovčak, svjestan da bi poraz njegove kandidatkinje bio i početak njegova političkog kraja na čelu HDZ-a. Plenković zato češće i sadržajnije odgovara na napade na Kolindu Grabar-Kitarović od same predsjednice. Pozivanje na Tuđmana već je godinama ključan moment svake HDZ-ove kampanje, a ovdje je jedina novost što se svi glavni kandidati pozivaju na Tuđmanovo nasljeđe.

Jer dok je Plenković samouvjereno zborio kako je Tuđman bio “vizionar i državnik”, odmah se oglasio i Zoran Milanović, koji pak tvrdi da je Plenković neiskren. Plenković, uvjerava Milanović, nikad nije imao lijepu riječ za Tuđmana. Plenkovića naziva Tuđmanovim “novoprobuđenim i novopečenim štovateljem”, iako je o Tuđmanu uvijek imao “najgore moguće mišljenje”, lošije nego on. A zna se što Milanović misli o Tuđmanu.

Ključan je, dakle, odnos prema prvom predsjedniku. I što možemo zaključiti iz velikog Tuđmanova povratka u sumornu političku zbilju? Svakako jako malo o samom Tuđmanu, dosta o neodređenosti predsjedničke funkcije, a jako puno o ispraznosti vodećih kandidata koji, očito je, nemaju ni ozbiljne političke programe, a ni odgovore na aktualne probleme ove zemlje.

Komentara 6

KB
kbr
12:33 09.12.2019.

dok pozivanje na jednonogog bravara svjedoči o ispraznosti mozga

MS
ms42
12:23 09.12.2019.

isprazna i komična, s povremenim prikazivanjem kao istinskog predstavnika desnice, a na brojna pitanja se izbjegavaju odgovori... zašto da izgubimo dobrog pjevača, a riskiramo lošeg predsjednika....

RS
rasta sev
18:19 09.12.2019.

Pozivati se na čovjeka koji je bio predsjednik prije 20 godina i obećavati da će slijediti njegov put može netko tko nema vlastitih ideja i stava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije