Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.05.2019. u 08:15

Plenković očito živi svoj europski san. Je li to i san birača, znat ćemo nakon 26. svibnja

Iako su Ivo Sanader i Jadranka Kosor iskusili sličnu podršku, posjet najmoćnije svjetske političarke njemačke kancelarke Angele Merkel i podrška eurokampanji HDZ-a politički je trijumf Andreja Plenkovića. Premda se to poklapa s europskom turnejom glavnog kandidata EPP-a za predsjednika Europske komisije Manfreda Webera, Zagreb je jedini predizborni skup EPP-a izvan Njemačke na kojem sudjeluje kancelarka Merkel, u najavama posjeta isticali su i svjetski mediji, što je potaklo interes i znatiželjna propitivanja “zašto”.

To je prvi posjet Angele Merkel nakon 2011. i krize u odnosima dviju zemalja koje je izazvala Vlada Zorana Milanovića uoči ulaska RH u EU nerazumnim protivljenjem izručenju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog udbaške likvidacije Stjepana Đurekovića. Njemački mediji čude se zašto će Merkel biti nazočna jedino još na središnjem skupu EPP-a u Münchenu, a ni na jednom drugom skupu čak ni u Njemačkoj. Radiopostaja Deurslandfunk taj posjet, uz citiranje stavova povjesničara Hrvoja Klasića i pučke pravobraniteljice Lore Vidović, stavlja u kontekst jačanja revizionizma pa postavlja pitanje što je Merkel to trebalo.

Podrška koju je unatoč domaćim kritikama Plenković za svoju politiku dobio od Merkel znači i da je definitivno proveden njegov projekt “centriranja” HDZ-ova konzervatizma, odnosno odbacivanja bilo kakvog ekstremizma. Sve se to poklapa s nagađanjima Financial Timesa kako je Plenković jedan od kandidata za neke od čelnih pozicija u EU, osobito u slučaju Weberova neuspjeha ili odbacivanja izbora vodećih kandidata. Plenković je u intervjuu za Politico na to rekao: “Moj posao je na poziciji hrvatskog premijera.” Unatoč tomu i Reuters ga je prekjučer uvrstio među 20 imena europskih političara u tekstu: “Tko je tko u velikom lovu na europske poslove.” Plenković očito živi svoj europski san. Je li to i san birača, znat ćemo nakon 26. svibnja.

Pogledajte video: Specijal o Angeli Merkel

Ključne riječi

Komentara 66

TE
tegovdizac
09:11 19.05.2019.

Kad dolazi Vojo Seselj suverenistima?

MO
Morany
09:06 19.05.2019.

imamo premijera koji nesto znaci za europskim stolom, Milanovic nas je izolacionirao i posvadjao s najvecim saveznikom Nijemcima

BO
Bojance
09:10 19.05.2019.

Ljevicari i kvazi-desnica na aparatima, nisu u stanju okupiti 100 ljudi i dovesti predsjednika mjesnog odbora, svjesni su sto znaci dolazak najmocnije zene svijeta i to ih zulja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije