Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.10.2018. u 08:01

Država je ponovno pokazala da je ne brine ako neusklađeni propisi izazivaju kaos u praksi

Porođaj kod kuće nije ljudsko pravo zajamčeno Europskom konvencijom, poručio je Europski sud za ljudska prava hrvatskoj rodilji koja je svoje četvrto dijete na svijet željela donijeti kod kuće, no država joj za to nije osigurala primalju pa ju je morala “nabaviti” iz inozemstva. Ova sudska odluka nije posebno iznenađenje s obzirom na to da je ranije jednako odlučeno u slučaju Češke, a sud je još jednom državi, ovoga puta Hrvatskoj, potvrdio pravo da zaštitu prava djeteta stavi ispred želja majke.

No Hrvatska je iz Strasbourga pritom upozorena da u svojim zakonima nije dovoljno precizno utvrdila pravila za ovakve slučajeve. S jedne se strane primaljama omogućuje da otvore privatnu praksu, a s druge strane ne prepoznaje se porođaj izvan rodilišta. U praksi se onda, kao i u ovom slučaju, događa da se na porođaju angažira primalja iz inozemstva, praktički na crno, pa se postavlja pitanje – gdje je tu zaštita prava djeteta. Tko kontrolira rad takvih primalja, jesu li one doista stručne i za to educirane? Što ako se takav porođaj zakomplicira, ako je nužan hitni carski rez, a hitna pomoć nije osigurana?

Na sva ova pitanja država bi žurno morala odgovoriti kroz jasne i precizne zakone. Mora biti nedvojbeno smiju li žene uopće svojom voljom odlučiti da će roditi kod kuće. Ako smiju, država im pri porodu mora osigurati adekvatnu pomoć i imati spremne sve mehanizme za slučaj komplikacije. Da bi se zaštitilo zdravlje i život majke i novorođenčeta, netko bi morao znati da se takav porođaj uopće događa i biti spreman “za svaki slučaj”.

Ako pak smatramo da žene po vlastitom izboru ne bi smjele rađati kod kuće, takve porođaje treba zabraniti i propisati kazne za one koji ih ipak provode. No država je ovdje, kao i u mnogim drugim područjima, pokazala da je previše ne brine ako joj neusklađeni propisi izazivaju kaos u praksi. Nadajmo se da će se u pitanju porođaja ipak “trgnuti” prije nego što za neku majku ili novorođenče bude prekasno.

Pogledajte video :Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

 

Komentara 1

MA
MasonKrade
08:34 09.10.2018.

Dijete kad se rodi u rodilištu babica ga odmah nakon poroda odvoji od majke odnese na kupanje i previjanje a prvo ga dobro cijepe. Ako dozvole porode kod kuće neće više moći cijepiti bebe a onda židovi farmaceuti gube milijardske poslove cijepljena europske novorđenčadi koje sad imaju s euro državama a da se to ne dogodi brinu korumpiranu euro sudovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije