Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGLED

Politička elita opet u sudnici – tko će sve pohoditi Zrinjevac u 2016.

suđenja
Foto: Goran Jakuš/Patrik Macek/Robert Anić/Dino Stanin/PIXSELL
1/7
30.12.2015.
u 20:06

Do proljeća se očekuje novo suđenje HDZ-u u aferi Fimi media pa na red dolazi i Kalmeta, kojeg u stopu prate SDP-ovke M. Lovrić Merzel i N. Čavlović Smiljanec

– Nećemo dopustiti da prilikom formiranja nove vlade ljudi sa sumnjivom prošlošću ili oni pod istragama budu dio nje – politička je mantra koja se u postizborno vrijeme čula iz usta političara različitih političkih opcija. No ta mantra ili, bolje rečeno, isprazna floskula, koja još jednom pokazuje svu raskoš amoralnosti hrvatskog političkog života i djela onih koji taj život predstavljaju, već na prvom koraku pada u vodu.

Obračuni obrane i tužitelja

Jer usprkos proklamiranoj borbi protiv korupcije, o kojoj se nominalno svi slažu, neoboriva je činjenica da će, s obzirom na trenutačnu postizbornu matematiku, idućih godina Hrvatskom upravljati stranka kojoj će se istovremeno, ponovno, suditi za političku korupciju mjerenu u desecima milijuna kuna. Riječ je o HDZ-u, stožernoj stranki Domoljubne koalicije, koja će se zajedno sa svojim bivšim šefom Ivom Sanaderom te još nekim nižerangiranim HDZ-ovcima 2016. godine naći na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda. A tamo će se naći jer je odlukom Vrhovnog suda ukinuta nepravomoćna osuđujuća presuda i HDZ-u i Sanaderu u aferi Fimi media. Ponovljeno suđenje vjerojatno će početi do proljeća 2016. i bit će jedno od mnogih u nizu u kojima će glavne zvijezde u sudnici najvećeg suda u državi tijekom 2016. biti – političari.

Na prvom suđenju za aferu Fimi media šira je javnost imala prilike doznati kako sve funkcionira hrvatska politika te kako se stranka(e) financiraju iz milijunskih crnih fondova, a kroz sudnicu je prodefilirao poveći broj političara, uglavnom ministara i dužnosnika iz ere Ive Sanadera te vlade Jadranke Kosor. Može se očekivati da će se svi oni, a kao svjedoci saslušavani su Ivan Šuker, Gordan Jandroković, Luka Bebić, Damir Polančec, Dražen Bošnjaković, Božidar Kalmeta... ponovno naći na klupi za svjedoke pa će tako u svoj itinerer dnevnopolitičkih obveza brojni političari, od kojih neki sjede i u sazivu novog Sabora, morati ukalkulirati i odlazak do suda na Zrinjevcu. Ta se obveza posebno odnosi na Kalmetu koji na sud na Zrinjevcu neće dolaziti samo kao potencijalni svjedok u postupcima protiv bivšeg stranačkog šefa već kao i jedan od optuženika u aferi HAC – Remorker. Optužnica protiv njega još nije pravomoćna, trenutačno je po žalbi na Vrhovnom sudu, gdje je trenutačno i optužnica protiv Nadana Vidoševića, bivšeg šefa HGK, optuženog u drugom kraku afere Remorker.

Može se očekivati da bi suđenja protiv dva HDZ-ova kapitalca, od kojih je jedan još uvijek bitan faktor u HDZ-u (Kalmeta), mogla početi polovinom iduće godine. Stranačku protutežu HDZ-ovim teškašima radit će i dvije SDP-ove dame – bivša županica Marina Lovrić Merzel, protiv koje je optužnica potvrđena, te Nada Čavlović Smiljanec, bivša ravnateljica Porezne uprave, čija se optužnica po žalbi nalazi na Vrhovnom sudu. I ta bi suđenja trebala početi iduće godine, a kao svjedoke u tim postupcima u sudnici ćemo opet gledati i slušati političare poput HNS-ova Ivana Vrdoljaka, SDP-ove Biljane Borzan ili Mate Radeljića, aktualnog savjetnika predsjednice RH. Političarima na optuženičkoj klupi u sudnicama zagrebačkog Županijskog suda iduće godine pridružit će se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji ima dvije optužnice. Ona u aferi Agram još nije potvrđena pa tu suđenje, s obzirom na dosadašnju praksu "obračuna" obrana i tužiteljstva u kojima potom mjesecima presuđuje Vrhovni sud, vjerojatno neće početi prije jeseni. Što se tiče optužnice u aferi Štandovi, iako je tu za sada situacija za Bandića povoljna jer ju je sud odbacio, pitanje je hoće li to tako i ostati nakon što o žalbi USKOK-a svoje kaže Vrhovni sud.

Polančec, Čehok i Kirin

Osim Bandića, iduće godine na optuženičkoj klupi naći će se i poveći broj njegovih suradnika, koji su optuženi u više različitih postupka – afere GUP, Nadstrešnice, Čistoća, Vrtići, Bundek fest..., a može se očekivati da će i većina tih suđenja početi do polovine iduće godine. Kada se svemu ovome pridodaju već postojeća suđenja Damiru Polančecu u aferi Spice, koje bi možda moglo biti gotovo do kraja iduće godine, te suđenje Ivanu Čehoku, bivšem gradonačelniku Varaždina, i Ivici Kirinu, gradonačelniku Virovitice, očito je da će 2016. glavne zvijezde zagrebačkog Županijskog suda biti političari. I to kao optuženici u sudskim procesima u kojima će se i pred sudom i pred javnošću braniti od optužbi za korupciju, u nekim slučajevima i biblijskih razmjera.*

Iduće godine na zagrebačkom Županijskom sudu na optuženičkoj klupi bit će zastupljena i bankarska elita. Naime, nastavlja se suđenje Josipu Protegi, nekadašnjem prvom čovjeku HPB-a, i njegovim suoptuženicima u aferi Bankomat, a trebalo bi početi suđenje Mariji Šoli i njezinim sinovima u aferi Kaba. Ta je optužnica trenutačno drugi put po žalbi obrane na Vrhovnom sudu, a među optuženicima je i poznati neurokirurg dr. Josip Paladino. Osim toga, trebalo bi početi suđenje i u aferi Farmal koja se bavi korupcijom u zdravstvu. Riječ je o predmetu s najviše optuženika u povijesti hrvatskog pravosuđa, bile su optužene 364 osobe i jedna pravna osoba. Na koncu je na optuženičkoj klupi ostalo pedesetak okrivljenika jer su ostali priznali krivnju te su osuđeni temeljem sporazuma, a temeljem sporazuma osuđen je i Farmal. Uz to se nastavljaju suđenja u nekoliko afera Indeks, a očekuje se i da će biti donesena presuda u aferi VSOA-e, gdje se sudi šefovima te tajne službe, a suđenje je zbog zaštite nacionalne sigurnosti zatvoreno za javnost.

>> Zašto se Rončevića progonilo 11 godina?

>> Antikorupcijska kampanja je propala

Komentara 5

DU
Deleted user
06:56 31.12.2015.

Zasto se u ovom clanku ne spominje Kreso, Milanovicv brat?

PI
pipnicar
06:28 31.12.2015.

Kad procitam Ivana Jakelic dalje ne citam.

DU
Deleted user
11:09 01.01.2016.

Pravo ej pitanje tko ce biti pravomocno osudjen jer to do sada unatoc bjelodanim kradjama nije nikog zahvatilo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije