Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.03.2020. u 14:29

Crkva je pokazala samo svoje svjetovno lice, kao da se radi o zemaljskoj, a ne i nebeskoj instituciji

Kada prođe koronavirus pokazat će se da je Crkva bila među najdiscipliniranijim i najrevnijim uporištima otpora toj pošasti jer je među prvima promptno reagirala i podložila se svim mjerama u sprečavanju širenja virusa. Mnoge su vjernike iznenadile neke odluke crkvenog vrha, koje su se od prvotno blagih mjera (pričest - blagoslovljena voda - pružanje mira) ekspresno proširile na otkazivanje mise, što se u novovjekoj povijesti ne pamti u ovim razmjerima. Pa se u zajedljivim komentarima likuje da je koronavirusu uspjelo zatvoriti crkve, tj. ono što nije komunistima u pola stoljeća.

Dogodilo se još mnogo toga neobičnoga u susretu Crkve i koronavirusa, o čemu će se kasnije, kad sve prođe, možda raditi i neke nove teološke studije. Primjerice, na samom početku epidemije u Italiji otkazane su sve mise u svetištu sv. Ante u Padovi, koji je među najvećim svecima čudotvorcima i poznat je po brojnim uslišanim molitvama i kod ozdravljenja. No, identična situacija dogodila se i u Italiji dalekom francuskom Lourdesu, gdje je hitro zatvoren dotok čudesne i ljekovite lurdske vode, o čijem djelovanju postoji 70-ak službenih i medicinski dokazanih ozdravljenja te više stotina još službeno nepotvrđenih.

Sve je to zbunilo vjernike jer je Crkva, premda revna u odzivu na poziv svjetovnih vlasti u primjeni mjera opreza, pokazala samo svoje svjetovno lice, kao da se radi isključivo o zemaljskoj, a ne i nebeskoj instituciji. Stekao se dojam kao da crkvene vlasti premalo računaju na mistično poslanje “Kristove zaručnice” i da ih nosi logika panike, dok vjernici očekuju poziv na molitvu i pokoru. Ili barem neka razložna obrazloženja, kao što je o blagoslovljenoj vodi dao krčki biskup mons. Ivica Petanjak, pojasnivši u pismu svojim župnicima da “blagoslovljena voda, ako se redovito mijenja i ako je svećenik blagoslivlja po obredu miješanja soli i vode, ne bi smjela imati negativan učinak, nego obrnuto”. Pa ona, također, ulazi u red antivirusnih mjera. Crkvenih. Tj. namijenjenih onim dušama koje vjeruju i u zemaljsku i u nebesku preventivu.

Suha posuda za svetu vodu u crkvi Male braće
1/6
Ključne riječi

Komentara 25

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
15:56 15.03.2020.

Obožavam Pavičića kojeg je sutkinja Vera Matijaščić osudila na novčanu kaznu od 2400 kuna zbog fizičkog i psihičkog nasilja nad suprugom Tatjanom Pavičić, počinjenog tokom obiteljske svađe 9. travnja 2013. godine. Sramota je da VL imao ovu osobu na svojoj platnoj listi!

RO
romobil
15:17 15.03.2020.

Čim prije odrediti sveca zaštitnika protiv korone da se stane na kraj ovoj pošasti!

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
16:08 15.03.2020.

Da su komunisti željeli zatvoriti crkve onda bi crkve bile zatvorene. Štoviše u komunizmu su se crkve normalno gradile. Komunizam nije bio dobar i zato je propao, ali čemu laganje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije