Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.01.2018. u 08:17

Iranci ne vjeruju da ovi prosvjedi nemaju “sponzore”, sjećaju se rušenja Mosadeka 1953.

Koliko god zapadni mediji tvrdili da su prosvjedi koji se rasplamsavaju u Iranu ujedno i kraj režima islamskih mula, vjerojatnost da će doći do bilo kakve promjene ravna je nuli. Za to je više razloga.

Prvo, ovi prosvjedi po masovnosti nisu ni sjena prosvjeda iz 2009. kada je iranski režim bio samo malo snažnije uzdrman, ali ne i načet. Nadalje, malo je tko svjestan da je iransko društvo danas uvelike podijeljeno, a koliko god ima liberala, još je među običnim građanima više zagovornika islamske države koji će krvlju braniti sustav koji je u Iranu na snazi još od 1979. godine. Svaka paralela s revolucijom kojom se tada rušilo šaha Rezu Pahlavija potpuno je bespredmetna. Jer šaha, koji je svojom vladavinom omogućio ogromnu korupciju, kriminal i beskičmenjaštvo prema Zapadu, ali i Savak, najokrutniju tajnu policiju koja se prema opoziciji i narodu odnosila na isti način i istim metodama kao Gestapo u nacističkoj Njemačkoj, gotovo nitko tada nije podržavao.

U usporedbi sa Saudijskom Arabijom, strateškim saveznikom Zapada, današnji je Iran oaza liberalizma i demokracije. Izgledno je da će prosvjedi u Iranu uskoro zamrijeti, pogotovo zato što su od jučer na ulicama i protuprosvjednici koji podržavaju predsjednika Rohanija. Vlasti tvrde da su prosvjedi inicirani izvana. Naravno, SAD tvrdi da s time nije povezan.

Prosvjedi u Iranu
1/12

No malo koji Iranac u to vjeruje, pogotovo kada na umu imaju sudbinu iranskog premijera Mosadeka koji je 1953. srušen vojnim udarom u režiji američke i britanske obavještajne službe. Tada se na prvom tenku koji je izišao na ulice Teherana nalazio Kermit Roosevelt, nećak nekadašnjeg američkog predsjednika, ujedno i visoki operativac CIA-e. Mosadek je srušen ne zato što je gazio demokraciju ili ljudska prava, već zato što je nacionalizirao naftna polja u ime iranskog naroda. Umjesto Mosadeka doveden je na prijestolje šah, a nafta je ponovo potekla američkim i britanskim naftovodima. I malo je vjerojatno da će Iranci takvo što ponovno dopustiti.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar superadresa
superadresa
01:32 06.01.2018.

Uspije li amerika i izrael izazvati rat u Iranu, evo novih 30 miliona izbjeglica pa vi navijajte za ameriku

TE
Televizor
12:28 04.01.2018.

Ako nekoga zanima kako izgleda propagandno-aktivistički članak, treba pročitat ovaj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije