Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.03.2020. u 11:50

Ne postoji opravdanje, moralno, civilizacijsko, a nadasve ne humano, da se ne zaštite djeca

Bit će jako zanimljivo promatrati kako će se europske države postaviti u vezi s inicijativom, ili planom, da se s grčkih otoka, gdje i migranti i stanovnici grcaju pod teretom, premjeste djeca bez pratnje i prebaci ih u Europu.

Ciničan je to stav, iz daleka promatrati kaos i tragediju, pa i zlurado pretpostaviti koje bi države mogle reći ne i odbiti pomoći djeci bez roditelja ili rodbine. Na sreću, prema informacijama, Hrvatska nije među njima. Jer koje to opravdanje, moralno, civilizacijsko i nadasve ljudsko postoji da se ne zaštite djeca. 

Da će koštati državu koja ih prihvati? Da će desetak, stotinjak ili tko već zna koliko djece – jer zasad točnih podataka nema – uništiti neko gospodarstvo? Naravno da neće. Da umjesto toj djeci treba pomagati onoj “našoj”, domaćoj? Ne samo da je to rasistički stav koji podrazumijeva da nisu sva bića u potrebi ista već i kreće s pogrešne pretpostavke: pomoć domaćoj i “stranoj” djeci međusobno se ne isključuje. Da će ta djeca odrasti u džihadiste? Genetski su za to programirana, a okolina nema utjecaja na njih?! Tlapnje su to koje će sigurno koristiti  i oni koji se u okviru EU ponose i samoprozivaju zaštitnicima kršćanstva.

Grčki ministar za azil Giorgos Koumoutsakos kazao je kako je samo šačica država sada ponudila prihvat djece, ali i to je više nego prije. Među njima su Luksemburg, koji će “uzeti” njih 10, Finska 175, s tim da će prihvatiti djecu ne samo iz Grčke već i Italije i Malte. Javile su se i Francuska i Njemačka. Uostalom, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen već je upozorila da je zaštita djece koja bez pratnje stižu u Europu prioritet Komisije. Ova je inicijativa pravi lakmus-papir.

Ako su neke države, bez obzira na proklamiranu solidarnost među članicama, prije nekoliko godina odbile rasteretiti rubne države priljeva migranata te uzeti odrasle koji zadovoljavaju zahtjev za azil zbog niza razloga, od onih političkih do sigurnosnih, koji su opet pretvoreni u političke, kakvo će opravdanje imati sada za okretanje glave od djece?

Jer i ti koji djeci bez roditelja budu rekli “ne” u jednom će trenu morati pogledati u oči svojoj djeci. Pitanje je samo što će ona vidjeti u njima.

Video: Hassan Haidar Diab - Prijeti li nova migrantska kriza: Tko će odgovarati za izgubljene živote ako krene egzodus?

Komentara 12

RE
reckakultura
12:09 08.03.2020.

Švedska nacionalna forenzična agencija je izvršila ispitivanja 8 tisuća tzv. "djece bez pratnje" koji su do tada došli u Švedsku, i otkriveno je da ih je 6.600 sigurno punoljetno, a 112 vjerojatno punoljetno. Još je manje ljudski širiti šoroševsko- džihadističku propagandu o "djeci bez pratnje", kad je činjenično dokazano da ih je gotovo 85% punoljetno.

GE
george34
12:23 08.03.2020.

Vratite ih roditeljima u matične države i pomozite im na taj način. Jeftin spin

0
0
13:16 08.03.2020.

Dosta nam je više tih plaćenih tzv. novinara . Ako su djeca u kampovima znači da su sigurna , imaju obrok itd. Ako šajkača misli da to nije dovoljno neka ih udomi nekoliko kao primjer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije